2.12.12

Εξαγωγικός προσανατολισμός για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Σε εντατικές ασκήσεις εξωστρέφειας επιδίδονται τα τελευταία χρόνια της μεγάλης εσωτερικής οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής μας, έχουν τις τελευταίες δεκαετίες σταθερά εξαγωγικό προσανατολισμό.
Αλλά και όσοι επιχειρηματίες βολεύονταν στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του inpost.gr, τα τελευταία χρόνια της ύφεσης στρέφονται στο εξωτερικό προκειμένου να διασωθούν και να διατηρήσουν την παραγωγική τους ισχύ, αλλά και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Οι επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξάγουν προς Γερμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κίνα και Ιταλία, ενώ το κοκτέιλ των βασικών προϊόντων αποτελούν τα κλωστοϋφαντουργικά, τα μη μεταλλικά ορυκτά, τα τρόφιμα, τα χημικά και πλαστικά και ποτά και καπνά.
Στην περιοχή, η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση συμμετέχουν με το ένα τρίτο των εξαγωγών, με βασικότερα προϊόντα τα πλεκτά ενδύματα και το βαμβάκι. Από τα μη μεταλλικά ορυκτά, που εμφανίζουν δυναμική για την περιφέρεια, τα βασικά προϊόντα είναι το αλάτι, το θείο, ο γύψος, ο ασβέστης και το τσιμέντο (με τριπλασιασμό των εξαγωγών τους από το 2007 έως το 2011), ενώ τα τεχνουργήματα από πέτρες, γύψο, τσιμέντο και αμίαντο διπλασίασαν την ίδια περίοδο τις εξαγωγές τους.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΕΒΕ, από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές της Μακεδονίας και της Θράκης την τελευταία πενταετία προκύπτουν τα ακόλουθα:
  • Το μερίδιο των εξαγωγών της Βόρειας Ελλάδας στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών το 2011 καταγράφει σημαντική κάμψη και ανέρχεται σε 22,2% από 27,6% που ήταν το 2010 και 29,2% το 2009.
  • Σημαντική συνολική μείωση κατά 55,3% εμφανίζει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στη Βόρεια Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2011. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό της ανόδου των εξαγωγών, κυρίως λόγω της ενεργοποίησης των εξωστρεφών αντανακλαστικών των επιχειρήσεων, και της ραγδαίας πτώσεως των εισαγωγών, τις οποίες πλέον δεν υποστηρίζει η κατανάλωση. Γι' αυτό ο δείκτης επικάλυψης εισαγωγών από τις εξαγωγές ανέρχεται στην περιοχή σε 75,1%, όταν ο εθνικός μέσος όρος ανέρχεται σε 52%.
  • Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται 2η στην κατάταξη των ελληνικών εξαγωγών ανά περιφέρεια. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στην 6η και η δυτική Μακεδονία στην 8η θέση.
  • Η Δυτική Μακεδονία παραμένει πλεονασματική περιφέρεια στο εμπορικό ισοζύγιο για το σύνολο της πενταετίας 2007 - 2011, ενώ από το 2010 και μετά σε εμπορικό πλεόνασμα πλέον έρχεται και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/12/12 08:34

    Ναι, επιχειρηματικός οργασμός, δεν προλαβαίνουμε να απορρίπτουμε δουλειές, αμάν αυτοί οι εργοδότες, πολύ πιεστικοί είναι, εντάξει έχουν ανάγκη εργατικών χεριών στελεχιακών εγκεφάλων αλλά και εμείς ένα σώμα έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.