4.3.12

Το θρίλερ της απόγνωσης με την ομηρία στην Κομοτηνή


Έντεκα ώρες, διαπραγματευτές από τη Ροδόπη και τη Θεσσαλονίκη, ένας ψυχίατρος, ψυχολόγοι και μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ χρειάστηκαν τελικά για να πείσουν 52χρονο απολυμένο που κρατούσε ομήρους σε εργοστάσιο στην Κομοτηνή να απελευθερώσει τα άτομα που απειλούσε και να παραδοθεί.

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, το χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει και προσπαθούσαν να αποφύγουν έκανε λόγο για αυτοκτονία του 52χρονου, την οποία εκτιμούσαν ότι μπορεί να διέπραττε αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να τον πυροβολήσουν.
«Έλεγε συνεχώς ότι ήθελε να αυτοκτονήσει και αυτό που φοβόμασταν ήταν μήπως βγει κάποια στιγμή από το εργοστάσιο με την καραμπίνα στραμμένη προς τους αστυνομικούς, ώστε να μας αναγκάσει να τον πυροβολήσουμε», εξηγεί χαρακτηριστικά ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές.
Παράλληλα, ο ίδιος, αλλά και στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζουν φόβους ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο ομηρίας μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλα άτομα που βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωπα με την ανεργία, καθώς πολλοί είναι οι άνθρωποι που νιώθουν απελπισμένοι, οργισμένοι και αισθάνονται πως ουσιαστικά έχουν φτάσει στο χείλος της καταστροφής.
Η ομηρία
Ο δράστης είχε απολυθεί πριν από περίπου ένα χρόνο από την εταιρία κατασκευής πλαστικών κάδων Helesi PLC, στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής μαζί με τουλάχιστον ακόμη δέκα άτομα. Όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι, ήταν κουμπάρος του ιδιοκτήτη με καταγωγή από το Αίγιο, ενώ έμενε σε ένα από τα σπίτια που διέθετε η εταιρία για τους υπαλλήλους της.
«Την Πέμπτη μάθαμε πως είχε ραντεβού με τον ιδιοκτήτη. Του ζήτησε να συναντηθούν και εκείνος του είπε να περάσει από το εργοστάσιο», εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κυριάκος Καλπακίδης. Ωστόσο, περίπου στη μία το μεσημέρι ο 52χρονος εισέβαλε στο εργοστάσιο κρατώντας μία κυνηγετική καραμπίνα και ένα μαχαίρι και κατευθύνθηκε προς το γραφείο του διευθυντή.
Τα χρήματα
Από εκείνη την ώρα ξεκινούν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με πρώτη απαίτηση του δράστη ένα... μπουκάλι με ρακή. Μάλιστα, άφησε ελεύθερο και έναν από τους τρεις ομήρους για να πάει μέχρι το σπίτι του και να φέρει το κρητικό ποτό.
«Μόλις βγήκε ο όμηρος από το εργοστάσιο, μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το χώρο στον οποίο είχε ταμπουρωθεί ο δράστης και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι δύο όμηροι. Όπως μάθαμε, επέλεξε να απελευθερώσει το συγκεκριμένο άτομο, καθώς διατηρούσε φιλική σχέση μαζί του και τον εμπιστευόταν», αναφέρει στέλεχος της Αστυνομίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο δράστη χορηγήθηκαν και ηρεμιστικά χάπια, ύστερα από συνεννόηση με ψυχίατρο, καθώς επρόκειτο για αγωγή την οποία ακολουθούσε ο 52χρονος εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο δράστης ζητούσε αρχικά 30.000 ευρώ, τα οποία άλλοτε έλεγε πως ήταν αποζημίωση απόλυσης και άλλοτε ισχυριζόταν πως επρόκειτο για δεδουλευμένα, ενώ όσο περνούσε η ώρα το ποσό μεγάλωνε για να φτάσει τελικά στις 50.000 ευρώ.
Είχε δεσμευτεί
Όπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο δράστης είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι δεν επρόκειτο να πειράξει τους ομήρους, ωστόσο επαναλάμβανε πως το μόνο που του απέμενε ήταν να βάλει τέρμα στη ζωή του. Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, το βασικό στοίχημα ήταν να μην επιτρέψουν στο δράστη να αυτοκτονήσει χρησιμιοποιώντας τους αστυνομικούς.
«Φοβόμασταν ότι ήταν πολύ πιθανό να θελήσει να μας αναγκάσει να τον πυροβολήσουμε. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τον πείσουμε ότι η αυτοκτονία δεν ήταν η λύση και πως αντίθετα έπρεπε να παραδοθεί», επισημαίνει ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές.
«Του εξηγούσαμε συνεχώς πως δεν είχε σκοτωθεί κανένας και πως οι τραυματίες δεν κινδύνευαν. Έπρεπε λοιπόν να καταλάβει πως εάν σταματούσε εκεί η ιστορία αυτή, θα ήταν προς όφελος όλων. Ευτυχώς πείστηκε να παραδοθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.