31.7.10

«Πράσινος» ο νέος αναπτυξιακός νόμος! Μεγάλα ποσοστά ενίσχυσης στη Θράκη

Έντονα «πράσινο» χρώμα έχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς η βαθμολόγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου που υποβάλλεται θα εξαρτάται κατά 30% από τα περιβαλλοντικά εχέγγυα που το συνοδεύουν.

Όπως προκύπτει από τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής, τα κριτήρια πράσινης επιχειρηματικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν:
- Τις δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας
- Τις δαπάνες που κατευθύνονται στη διαχείριση ή στη μείωση των αποβλήτων
- Τις δαπάνες που μειώνουν την κατανάλωση νερού
- Τις δαπάνες που καταλήγουν στη χρήση καθαρών τεχνολογιών και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος
- Τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις
- Τα έσοδα από φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες ως ποσοστό του κύκλου εργασιών
- Την αξιοποίηση αδρανών κελυφών
- Την αλλαγή χρήσης υφιστάμενων υποδομών
- Την εγκατάσταση / μετεγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς
Η βαθμολογία
Τη βαθμολογία κάθε επενδυτικού σχεδίου συμπληρώνουν τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και εξωστρέφειας (συντελεστής βαρύτητας 50%) και τα κριτήρια αναδιάρθρωσης, απασχόλησης και ισόρροπης ανάπτυξης. Ως προς το δεύτερο, προβλέπεται πριμοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργούν νέες, που θα υλοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ή σε νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους. Η τελική βαθμολογία που θα συγκεντρώνεται από τα παραπάνω κριτήρια θα ταξινομείται κατά φθίνουσα κλίμακα και θα γίνεται η τελική επιλογή μεταξύ των προτάσεων με την υψηλότερη βαθμολογία μέχρις εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
Τα ποσοστά ενίσχυσης στη Βόρεια Ελλάδα
Για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η περιφερειακή σύγκλιση. Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον νομό στον οποίο υλοποιείται. Για τον καθορισμό των ποσοστών ενίσχυσης χρησιμοποιείται ως βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε νομού σε σχέση με το αντίστοιχο της χώρας, ενώ η επικράτεια χωρίζεται σε τρεις ζώνες κινήτρων.
Στη Βόρεια Ελλάδα, στην Γ’ ζώνη (ενίσχυση 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για μεσαίες και 50% για μικρές και πολύ μικρές) εντάσσονται οι νομοί Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου.
Στη Β’ ζώνη (30% ενίσχυση για μεγάλες, 35% για μεσαίες και 40% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) εντάσσονται οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κοζάνης.
Υπενθυμίζεται ότι τα επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 3 εκατ. ευρώ θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τις διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των περιφερειών, ενώ τα επενδυτικά σχέδια άνω του ύψους αυτού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα είτε της γενικής διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είτε της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη για εκείνα τα επενδυτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.