23.2.10

67 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η νεολαία στην αντίσταση κατά των κατακτητών

Σαν σήμερα πριν 67 χρόνια, ιδρύθηκε κατά την διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων. Η ΕΠΟΝ υπήρξε η κορυφαία στιγμή του μεγαλειώδους αγώνα της ελληνικής νεολαίας ενάντια στο φασισμό, στην ηρωική πάλη του λαού μας για την απελευθέρωση.
Ιδρύθηκε στην Αθήνα σε μυστική σύσκεψη αντιπροσώπων νεανικών οργανώσεων της εποχής. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν οι πολιτικές οργανώσεις: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ), Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ), Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος (ΣΕΠΕ), Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, οι αντιστασιακές οργανώσεις της Αθήνας: Λεύτερη Νέα, Φιλική Εταιρεία Νέων και Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Νεολαία, οι αντιστασιακές οργανώσεις της επαρχίας: Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης και Θεσσαλικός Ιερός Λόχος και η οργάνωση μαθητών Ενιαία Μαθητική Νεολαία.
Στο ιδρυτικό της κείμενο η ΕΠΟΝ αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική, ενώ οι σκοποί της, όπως αναφέρονταν ήταν μεταξύ άλλων:
Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
Η εξόντωση του φασισμού και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας .
Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.
Η Αντίσταση όμως είχε περισσότερες όψεις, αλλά η ΕΠΟΝ μέσα από αυτήν ενηλικίωσε πολιτικά μια ολόκληρη γενιά, διαμόρφωσε ηθικά και οικοδόμησε την κοσμοαντίληψή της.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/2/10 14:48

    ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΑΜΟΣΛΑΥΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΕΘΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΨΟΦΙΑ ΣΟΒΙΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/10 19:53

    ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΕΙΔΗ.


    ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!

    Το greek money αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση των επαϊόντων έδωσε "παράταση" στην απορρόφηση του πακέτου των 28 δις που είχε δώσει η κυβέρνηση λαίλαπα της Νουδούλας και της "κουραδομηχανής" Καραμανλή προς τις Τράπεζες.

    Μέχρι σήμερα όπως αποκαλύπτει το greek money οι Τράπεζες έχουν απορροφήσει μετά βίας μόλις τα 8 δις ευρώ. Ενώ άπαντες γνωρίζουν και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση των "συνεκτικών" υπογραφέντων στο πόδι νομοσχεδίων ,ότι ο Δερβέναγας Τράπεζα ,έχει κλείσει τις στρόφιγγες της ρευστότητας στην αγορά ,παρόλα αυτά η κυβέρνηση ΓΑΠ δίνει παράταση ενώ εν αγωνίως ψάχνει 25 δις ευρώ για να την αφήσουν "ήσυχοι" οι Ευρωπαίοι εταίροι μας!!

    'Άραγε ,αφού τα λεφτά "υπάρχουν" , ....σας θυμίζουμε τι έλεγε ο νυν Υπ Οικονομίας Παπακωνσταντίνου για το πακέτο των 28 δις εδώ .... αποτυπώνουμε ένα μικρό απόσπασμα των "διαπιστώσεων" ..."Για να στηρίξουμε τις Τράπεζες, βρέθηκαν 28 δις ευρώ. Για το Ταμείο Κατά της Φτώχειας βρέθηκαν 100 εκ. ευρώ και, από αυτά, δεν έχει δοθεί σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα, το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει 7,4 δις ευρώ επιπλέον φόρους για τους πολίτες. Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες, πρώτον, ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.