19.11.08

REM Live In Athens 05.10.2008

Το μουσικό κανάλι MTV, ως γνωστόν, μιλάει …νεανικά. Από τις 5 Οκτωβρίου όμως μιλάει και ελληνικά! Κι επειδή χαίρεται πολύ για αυτό – μαζί του χαιρόμαστε και εμείς – γιόρτασε θριαμβευτικά την άφιξή του στην Ελλάδα με μια συναυλία που μας άφησε κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού στη σκηνή που είχε στηθεί στο κατάμεστο με 65.000 θεατές Καλλιμάρμαρο ανέβηκε το μεγαλύτερο – ίσως – συγκρότημα των τελευταίων 25 χρόνων, οι R.E.M. από την … Αθήνα των Η.Π.Α.! Μαζί τους εμφανίστηκαν οι καταπληκτικοί σε live εμφανίσεις Kaiser Chiefs, η καινούρια αποκάλυψη Gabriella Cilmi και οι δικοί μας C:Real. Όλοι αυτοί μαζί δημιούργησαν μια εκρηκτική, εντυπωσιακή ατμόσφαιρα με τους θεατές να συμμετέχουν, τραγουδώντας σε pop & rock ρυθμούς, για πέντε ολόκληρες ώρες!
Δεν ήταν απλά μια συναυλία. Το MTV εκείνη τη μέρα απέδειξε σε όλους εμάς που βρεθήκαμε στο Καλλιμάρμαρο και στα εκατομμύρια θεατές από 50 χώρες που παρακολούθησαν live ή μαγνητοσκοπημένα το γεγονός, το πόσο μεγάλο κανάλι είναι και πόσο μεγάλες παραγωγές είναι ικανό να προσφέρει. Όλοι γίναμε μάρτυρες ενός μουσικού event που όμοιό του η Ελλάδα δεν είχε ξαναδεί. Τη συναυλία παρουσίασε ο διάσημος vj του MTV, Tim Kash, μαζί με τους 2 νικητές vjs του ελληνικού MTV, Ναυσικά Λαλιώτη και Alex Κάβδα. Παράλληλα συμμετείχαν, σχολιάζοντας ανάμεσα στις εμφανίσεις των καλλιτεχνών οι vjs China Moses, Luisa Barbosa, Carolina Di Domenico και Johann Wald από το MTV Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αντίστοιχα.
Το MTV GR DAY ήταν μια ανεπανάληπτη μουσική παραγωγή, με σκηνή 18X16 μέτρα, στημένη μέσα στο Καλλιμάρμαρο, λιτά σχεδιασμένη και φωτισμένη ώστε να είναι εναρμονισμένη με την αισθητική του ιστορικού χώρου του Σταδίου. Η παραγωγή περιλάμβανε 2 «MATRIX» videοwall, 12 κάμερες, 5 κανάλια από το Pan - South συνδεδεμένα live με το show. Το MTV GR DAY στήθηκε σε μια εβδομάδα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με περισσότερα από 200 άτομα να εργάζονται στον τομέα της παραγωγής.
Αφού οι support καλλιτέχνες αλλά και όλες οι εκπλήξεις που είχε ετοιμάσει το MTV τέλειωσαν, η ώρα ήταν 10.30 και η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Οι R.E.M. έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή και όσα ακολούθησαν είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγραφούν. Αφού μας είπαν ότι νιώθουν δέος και τιμή που παίζουν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, μας προσέφεραν ένα δίωρο γεμάτο από τραγούδια τους προσεκτικά επιλεγμένα ένα προς ένα και με έκδηλη την πρόθεσή τους να ευχαριστήσουν πρωτίστως τους fans τους και να αποτίνουν φόρο τιμής σε ολόκληρη την 28χρονη καριέρα τους.

Ο Michael Stipe, ο τραγουδιστής των R.E.M., εμφανίστηκε στη σκηνή φθινοπωρινά ντυμένος με ένα casual σακάκι και ένα παιχνιδιάρικο φουλάρι γύρω από το λαιμό επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η εκκεντρική, αινιγματική φιγούρα των ‘90ς έχει πλέον δώσει τη θέση της σε έναν performer που δεν πασχίζει να ντύσει τη μουσική με κανενός είδους μυστήριο που να αφορά την προσωπικότητά του. Η συναυλία ξεκίνησε με το καινούριο Living Well Is The Best Revenge για να πάρουν αμέσως μετά σειρά τα αγαπημένα What’s Τhe Frequency, Kenneth? και κυρίως ο ύμνος Drive.
Οι R.E.M. δεν ήταν διατεθειμένοι σε κανένα σημείο του show τους να κάνουν παραχωρήσεις. Αντλώντας ενέργεια από την υπέροχη βραδιά, τον καταπληκτικό σε ένταση και ποιότητα ήχο, τις μελετημένες αρτιστικές δημιουργίες των video wall, αλλά κυρίως τη λαχτάρα στα μάτια των χιλιάδων φίλων της μουσικής να ρουφήξουν κάθε νότα του σούπερ-γκρουπ από την αμερικανική Αθήνα, οι δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους όλων των επιτυχιών τους όπως των The One I Love, Let Me In, Losing My Religion, Βad Day και πολλών άλλων. Ακολούθησε ένα εξαιρετικό encore που περιλάμβανε το εξαίσιο Supernatural Superserious και τον οικολογικό ύμνο It’s The End of The World και μας καληνύχτισαν με το Man On The Moon.

Τα highlights της συναυλίας των R.E.M. ήταν τα εξής:
  • Η κορυφαία στιγμή του live για τους fans ήταν αδιαμφισβήτητα η επιλογή των R.E.M. να συμπεριλάβουν στα τραγούδια που έπαιξαν το Let Me In, το καλύτερο τραγούδι του group κατά τη γνώμη μου και αγαπημένο όλων των fans. Τραγούδι που έγραψαν για τον φίλο τους Kurt Kobain όταν έμαθαν ότι αυτοκτόνησε. Η διασκευή που έκαναν αποδεικνύει το πόσο τεράστιο group είναι.
  • Το Drive και 65.000 κόσμος να τραγουδάει και να συμμετέχει στο ξεκίνημα σχεδόν του live.
  • Oι R.E.M. είναι ένα έντονα πολιτικοποιημένο group και το απέδειξαν τραγουδώντας το αρκετά παλιό Ignoreland, τραγούδι που έγραψαν το 1991 για τον Μπους τον πρεσβύτερο και ταιριάζει απόλυτα και στη σημερινή εποχή.
  • Φυσικά το πιο γνωστό τους τραγούδι, το Losing My Religion
  • To Τhe One I Love, όπου ο Michael Stipe κατέβηκε στο κοινό και το Καλλιμάρμαρο σείστηκε
  • Το εκπληκτικό σαν εύρημα και τρόπο σκέψης encore που μας προσέφεραν και τέλειωσε με το μαγευτικό Man On The Moon
  • Απόλυτο highlight του live οι καταπληκτικές επιλογές στα τραγούδια που κάλυπταν όλα τα γούστα αλλά πιο πολύ έδιναν βάση στους fans και το πώς θα περάσουν καλύτερα. Γι αυτό και ακούσαμε και μερικά παλιότερα τραγούδια και λίγο άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αυτός ήταν και ο λόγος που περάσαμε τόσο τέλεια.
  • Οι εκπλήξεις που είχε ετοιμάσει το MTV και μας κρατούσαν συντροφιά κατά τη διάρκεια του event που κράτησε σχεδόν 5 ώρες. Όλοι αισθανθήκαμε σαν μάρτυρες των διάφορων βραβείων που δίνει κατά καιρούς το κανάλι και θαυμάζαμε μέχρι τώρα μόνο μέσα από την τηλεόραση. Πραγματικά τεράστια παραγωγή.
Με τη συναυλία των R.E.M. για το ελληνικό MTV φτάσαμε στο τέλος της καλύτερης συναυλιακής σαιζόν που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Η piazza del popolo παρακολούθησε σχεδόν όλες τις μεγάλες στιγμές και σας τις παρουσίασε. Περάσαμε υπέροχα στον George Michael, στην Kylie Minogue, στον Lenny Kravitz και φυσικά στη Madonna. Το καλύτερο όμως μας το κράτησε το MTV για το τέλος. Ευχαριστούμε MTV! Ραντεβού του χρόνου!...

To track list της συναυλίας των R.E.M. στην Αθήνα:

LIVING WELL IS THE BEST REVENGE
WHAT’S THE FREQUENCY, KENNETH?
DRIVE
MAN-SIZED WREATH
IGNORE LAND
BAD DAY
HOLLOW MAN
ELECTROLITE
(DON’T GO BACK TO) ROCKVILLE
THE GREAT BEYOND
THE ONE I LOVE
SHE JUST WANTS TO BE
LOSING MY RELIGION
LET ME IN
HORSE TO WATER
ORANGE CRUSH
IMITATION OF LIFE
SUPERNATURAL SUPERSERIOUS
IT’S THE END OF THE WORLD AS WE KNOW IT
MAN ON THE MOON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.