2.6.08

Αντιδράσεις και μέσα στην ΝΔ για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Όταν αυτά που διαβάσατε παρακάτω τα γράφει στο «Πρώτο Θέμα» ο Μπάμπης Κούτρας, ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν και υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΝΔ, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Όχι ότι δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια…

Για επτά μήνες η κοινή γνώμη παραλίγο να ξεχάσει ότι υπήρχε υπουργός Παιδείας με το όνομα Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μόλις ανέλαβε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφάσισε την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και αμέσως μετά «εξαφανίστηκε» από το πολιτικό προσκήνιο. Επέλεξε την προσεκτική αδράνεια στον χώρο της Παιδείας, όταν τα υπόλοιπα μέλη της «γενιάς του Καραμανλή» στην κυβέρνηση (κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος) έπεσαν κατευθείαν στα βαθιά. Πολλοί ήταν εκείνοι που επαίνεσαν τη στάση του κ. Στυλιανίδη γνωρίζοντας καλά ότι πιο επιτυχημένοι υπουργοί Παιδείας, τα τελευταία 20 χρόνια, είναι εκείνοι που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αποφεύγοντας να ταράξουν τη μακαριότητα του πανεπιστημιακού και του φοιτητικού κατεστημένου. Αλλοι διέβλεψαν ότι ακολουθούσε την τακτική του πρωθυπουργού, και μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια ότι είναι τόσο αφανής ώστε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος.
Ξαφνικά, στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός Παιδείας... απασφάλισε και άρχισε να σκορπά τις πολιτικές μολότοφ, ξεσηκώνοντας τα μίση και τα πάθη στα πανεπιστήμια και διχάζοντας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Yale κ. Ρίτσαρντ Λέβιν, έριξε την πρώτη «βόμβα». «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν ως σοκ αφύπνισης για τα δημόσια», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Η κυβέρνηση είχε εκείνη τη στιγμή μπροστά της δύο κρίσιμα ζητήματα: πρώτον, την ψήφιση ή όχι της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, και, δεύτερον, την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, που πέρασε πέρυσι τον Μάρτιο από τη Βουλή έπειτα από θύελλα αντιδράσεων και κινδύνευε να μείνει στα χαρτιά, όπως ακριβώς είχε προβλέψει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση ενός πρωτοφανούς πολιτικού χάους που ξεκινά από τα γραφεία των κομμάτων και φτάνει στα αμφιθέατρα των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια θυμίζουν τόπο σύγκρουσης χούλιγκαν και η εκπαιδευτική διαδικασία έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας.
Η κυβέρνηση έχασε την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία μετατίθεται για την επόμενη δεκαετία, αν και εφόσον υπάρξει τότε η βούληση, αλλά κατάφερε να διασώσει τον αναθεωρητικό χαρακτηρισμό της Βουλής με τις τέσσερις μικρές αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα, με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε νέο χάσμα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως την εξώθησε σε επικίνδυνα μονοπάτια, γεγονός που αποδεικνύεται από την πρόθεσή της να ερμηνεύσει «διασταλτικά» το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να αναγνωρίσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων. Πρώτη-πρώτη αντέδρασε η κυρία Γιαννάκου, η οποία μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη στην πολιτική ζωή, έστω και εκτός Βουλής. «Λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω καθόλου με όσους υπουργούς υποστηρίζουν ότι θα καταρτίσουν νόμους για να αλλάξουν όσα δεν επιτεύχθηκαν μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης», δήλωσε και έστειλε καθαρό μήνυμα προς τον διάδοχό της και το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.