21.4.08

Μικρό Εξαπτέρυγο #12

*** Δευτέρα σήμερα, 21 του Απρίλη. Σαν σήμερα πριν 41 χρόνια ξεκινούσε «ο καιρός της μεγάλης στέγνιας που μάρανε την χώρα…» όπως έλεγε ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης. Το μικρό αφιέρωμα που ετοιμάσαμε εδώ στη PIAZZA - και μπορείτε να δείτε σε άλλο post - είναι ένας μικρός φόρος τιμής για τα θύματα, τους βασανισθέντες και τους κατατρεγμένους της χουντικής εφταετίας των γραφικών συνταγματαρχών. Πάνω από όλα όμως είναι η φωνή μας ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
*** Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα αυτήν τη μαύρη μέρα θυμάμαι τον κυρ Αλέκο - © logikos – και τον «Χρόνο». Την ελπίδα και την προοπτική που μας προσφέρει απλόχερα. Γιατί να ασχολούμαστε με το χαμό της Κύπρου, τα βασανιστήρια, τους διωγμούς, τις εξορίες, το Πολυτεχνείο, τον βιασμό της ελευθερίας και τόσα άλλα που έπραξαν τα φασιστοειδή, όταν η Χούντα έφτιαξε το Σπαθί, μπάζωσε τον Μπουκλουτζά και έφτιαξε τη Νομαρχία; Έχω ξαναγράψει για αυτό το κόλλημα του κυρ Αλέκου αλλά βλέπω ότι μυαλό δεν βάζει…
*** Μιας και αναφέρθηκα στο «Χρόνο» δεν μπορώ να παραβλέψω τα παράπονα που έγιναν τελευταία μέσα από τα «Μικροκομοτηναίικα» προς τον μέντορά τους και νουνεχή Δημήτρη Κοτσάκη. 2 (ολογράφως δύο) παράπονα μέσα σε ένα μήνα είναι ρεκόρ για την εφημερίδα. Την πρώτη φορά έγραψε για την ακινησία και την καθυστέρηση στο θέμα των μαγαζιών της κεντρικής πλατείας μας και τη δεύτερη φορά τόλμησε να χαρακτηρίσει το Δήμο αναξιόπιστο και βασικό υπαίτιο της φάρσας του «Στρατηγικού Σχεδιασμού». Βέβαια, πλησιάζουν τα Ελευθέρια και στους επικείμενους διθυράμβους που θα δούμε σε λίγο καιρό χρειαζόταν μια μικρή κρίση αντικειμενικότητας.
*** Κουίζ: Ποιος είναι ο λαμπρός νέος και άξιο τέκνο της Ροδόπης που δουλεύει κοντά στον νουνεχή – πιο κοντά δεν γίνεται - και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφού: πέρασε 20 μαθήματα της σχολής του σε μια εξεταστική(!), κατατάχθηκε πρόσφατα στον στρατό αλλά βρίσκεται συνέχεια στο Δημαρχείο, βγήκε πέρσι πρόεδρος σε μια οργάνωση αφού πρώτα έγιναν μαζικές εγγραφές μέσα σε μια νύχτα και στο τέλος ψήφισαν και τα… δέντρα; Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι αυτή την φορά ξεπέρασε και την πιο νοσηρή φαντασία. Πριν λίγες μέρες κατάφερε με κατατακτήριες να περάσει τις πύλες της Νομικής (και όχι τις Πύλες του Ανεξήγητου) δίνοντας μόνο λευκές κόλλες στην εξεταστική. Το μόνο που δεν μπόρεσε να καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν να πιάσει εκλόγιμη θέση στις Δημοτικές Εκλογές…
*** Λίγο παλιό αλλά καλό…Οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθήσαμε την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Κρόνιο Λόφο. Δεν θα σταθώ στις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών, αλλά στην πολύ άσχημη εικόνα που παρουσίασε ο Λόφος, αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Την ίδια μέρα ακούσαμε τον υπουργό Πολιτισμού κύριο Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θλιβερή αυτή εικόνα («τα μερικά δέντρα που κάηκαν», όπως είχε πει ο απελθών υπουργός κύριος Βουλγαράκης), δήλωσε: «Δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να δημιουργήσουμε καμένα δάση»… Γιατί το λες αυτό Μισέλ; Αδικείς τον εαυτό σου και την κυβέρνηση του Προέδρου σου, του «καταλληλότερου». Κυριολεκτικά από τη μία μέρα στην άλλη το καλοκαίρι καμένα δάση δημιουργήσατε. Το θέμα βέβαια ήταν σε επτά μήνες να δημιουργούσατε νέα. Ο πολύτιμος χρόνος, βέβαια, χάθηκε όταν η μόνη σας έννοια ήταν να μοιράζετε τριχίλιαρα και πεντοχίλιαρα στους απελπισμένους πυρόπληκτους.
*** Εκτός από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της «ξέχασαν» και το ναυάγιο του «Sea Diamond» στην Σαντορίνη, το οποίο πια αποτελεί ανοιχτή πληγή στο βυθό της Καλντέρας αφού καθημερινά διαρρέουν 40 με 50 λίτρα μαζούτ. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι για τα επόμενα 5,5 χρόνια θα συνεχίζεται η διαρροή καυσίμων αν δεν γίνει απάντληση ή αν δεν υπάρξει αύξηση της διαρροής. Τα ρυπογόνα καύσιμα του κρουαζιερόπλοιου παραμένουν στο κουφάρι του και συνεχίζουν να αποτελούν εν δυνάμει οικολογική απειλή για ολόκληρο το Αιγαίο. 130 τόνοι μαζούτ και 50 τόνοι ντίζελ υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη στο ναυάγιο και 100.000 τόνοι σίδερο σκουριάζουν στο βυθό απειλώντας το οικοσύστημα…Όλα αυτά και ενώ ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης μας καθησύχαζε, πέρσι, πως η κυβέρνηση θα ενεργήσει τάχιστα για την επίλυση του προβλήματος και είπε και εκείνο το αμίμητο ότι το ναυάγιο αποτελεί διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό!
*** Τελειώνω σήμερα με κάτι διαφορετικό. Με την ευκαιρία της εκπληκτικής προσφοράς των τελευταίων εβδομάδων του «Πρώτου Θέματος» με τα DVD όλων των ταινιών του μεγάλου Στάνλεϋ Κιούμπρικ (άλλη ιστορία πώς τα ταιριάζουν με τη σειρά «Τα Φιλαράκια») και ιδιαίτερα της «Οδύσσειας του Διαστήματος» που πρόσφερε την προηγούμενη Κυριακή, θέλω να σας προτείνω ένα εκπληκτικό site [ www.kubrick2001.com ], το οποίο δίνει μια ομολογουμένως πειστική εξήγηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην ταινία με βίντεο και σχεδιαγράμματα. Μετά από μια δεκαπεντάλεπτη παρουσίαση, κάντε τον κόπο και αφήστε το email σας όταν σας ζητηθεί. Αν είστε τυχεροί, μετά από λίγο καιρό θα σας στείλουν πολλά καλούδια σχετικά με την ταινία και γενικότερα για τον κινηματογράφο.
*** Αυτά για σήμερα. Χρόνια Πολλά και θα επανέλθω μετά τις γιορτές με τα Ελευθέρια!...

Χ.Β.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/4/08 18:34

    "ΧΟΥ-ΒΟΥ" ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΣΑΙΤ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΟΔΥΣΣΕΙΑ". ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ. ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ". ΠΙΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
    ΔΕΣ ΣΤΟ ΜΕΙΛ ΣΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.