3.12.07

Ποιοι είναι οι αρχαιοκάπηλοι;

Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Κάποιος 70χρονος ετοιμαζόταν να πουλήσει αρχαιολογικά ευρήματα εκτός επικρατείας. Και συνελήφθη, και θα παραπεμφθεί, και τα ευρήματα κατασχέθηκαν και δεν συμμαζεύεται…
Και ερωτώ: τόσο πολύ μισούμε τους αρχαίους μας προγόνους και την κληρονομιά τους; Γιατί συλλαμβάνουν τους «αρχαιοκάπηλους» αντί να τους κάνουν κι αυτούς…αγάλματα και προτομές; Και εξηγούμαι:
Είδατε ποτέ πόσο καλά συντηρημένα είναι τα αρχαία ευρήματα που καταφέρνουν να «δραπετεύσουν» π.χ. στην
California, στη Nέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι; ΤΕΛΕΙΑ! Τα διατηρούν σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα παρέλαβαν. Χώρια που τα συντηρούν με ταχύτητα, ώστε να μπορεί να τα βλέπει όλος ο κόσμος –και να μας χαίρεται!– τις περισσότερες, παρά τις λιγότερες, μέρες του έτους. Και τα βλέπει και πολύ περισσότερος κόσμος από ότι θα τα έβλεπε εδώ. Χώρια που προστατεύονται από όλους – ακόμη κι από τον…γραφειοκράτη διευθυντή του μουσείου που τα φιλοξενεί, το ανίδεο υπουργό πολιτισμού κλπ.
Από την άλλη, εμείς τα καίμε, τα πλημμυρίζουμε, τα σπάμε και ενίοτε –με περισσή καλλιτεχνική τάση– τα «διακοσμούμε» με
graffiti. Και δεν υπάρχει και κανείς για να τα προστατεύσει από τις…καλλιτεχνικές διαθέσεις μας! Είναι στο έλεος του νεοέλληνα, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν το είδος εκείνο της πανίδος που ακόμη δεν ξέρει πραγματικά από που κρατάει η σκούφια του (κοινώς, δεν ξέρει ποια γονίδια, τελικώς, είναι εκείνα που υπερισχύουν στο αίμα του, σ’ αυτή τη γονιδιακή βαβυλωνία που γίνεται ‘κεί μέσα).
Κρίνοντας από την κουτοπονηριά μας, θα έλεγα ότι ένα είναι σίγουρο: τα γονίδια των αρχαίων μας προγόνων είναι από μειοψηφία ως…μη ανιχνεύσιμα πλέον. Είμαστε Καραγκιόζηδες: στο κυνήγι της πενταροδεκάρας (ή του ευρωδίευρου, για να είμαστε και…«
in») με οποιοδήποτε κόστος. Φέρτε μας τα αρχαία για να έρθουν τα τουριστάκια με τα ευρουδάκια να τα δουν εδώ. Το γεγονός ότι, όσο περνά ο καιρός, πολλά από αυτά πλέον δε…βλέπονται με τίποτα, δε μας απασχολεί. Αφού όσο βλέπονται το κράτος, ο Καραγκιόζης, ο ταβερνιάρης της γειτονιάς κι ο πανδοχέας θα βγάζουν κα’να ευρώ, φέρτε τα εδώ. Να τα αρμέξουμε (μέχρι να…αφυδατωθούν πλήρως) και δε μας μέλλει: θα βρούμε κι άλλα, όσο περπατά ο μετροπόντικας!
Αυτοί είμαστε. Χώνουμε μέσα αυτούς που προσπαθούν να «φυγαδεύσουν» τ’ αρχαία μας για να τα σώσουν. Όπως οι Γερμανοί συνελάμβαναν κάποτε αυτούς που προσπαθούσαν να φυγαδεύσουν Εβραίους. Τόσο μας νοιάζουν τ’ αρχαία μας. Τόσο πολύ θέλουμε να τα χαιρόμαστε, που προτιμούμε να τα βλέπουμε στην Ολυμπία μέχρι την…επόμενη φωτιά, παρά στο Παρίσι για τα επόμενα 1000 χρόνια.
Αρχαιολάτρες σίγουρα δεν είμαστε. Υποκριτές φραγκοφονιάδες είμαστε! Αρχαίοι είμαστε. Και ανεπίδεκτοι τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Και, αντίθετα με τα αρχαία μας, ξεπερασμένοι και προς απόσυρση!

Uli Chris

2 σχόλια:

  1. Εάν η πτερωτή Νίκη βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης και όχι στο Μουσείο του Λούβρου, ποιος θα γνώριζε την ύπαρξη του αγάλματος και του νησιού; Εάν η Νίκη έμενε στην Σαμοθράκη σε τι κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα; Θα υπήρχε η φωτογραφία της σε κανένα βιβλίο;

    Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί που την έχουν γνωρίζουν την σημασία και την ιστορία της! Συμφοιτητής μου στην σχολή καλών τεχνών στο 5ο έτος δεν γνώριζε καν για πιο άγαλμα μιλάμε.

    Είμαι υπέρ της επιστροφής όλων των κλεμμένων έργων αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι όπως την περιγράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχωρήστε με για το ορθογραφικό αλλά με τέτοια θέματα με πιάνει κάτι και συγχύζομαι.

    Διορθώνω: Συμφοιτητής μου στην σχολή καλών τεχνών στο 5ο έτος δεν γνώριζε καν για ποιο άγαλμα μιλάμε.

    Και συμπληρώνω για όσους έχουν βρεθεί σε κάποιο μουσείο που “φιλοξενεί” ελληνικά έργα. Έχετε καθίσει ποτέ 5 λεπτάκια σε μια γωνία να παρατηρήσετε τον κόσμο που περνάει; Εκεί μέσα στις δεκάδες των τουριστών που περνάν ξαφνικά βλέπεις και 2 άτομα και καταλαβαίνεις αμέσως πως πρόκειται για Έλληνες. Πως; Πλησιάζουν το άγαλμα και είναι βουβοί και μπλοκαρισμένοι, είναι σα να τους χτύπησε κεραυνός. Πλησιάζουν με ευλάβεια έτοιμοι θαρρείς να δακρύσουν. Και αυτό συμβαίνει παντού! Και στο Λούβρο και στο British Museum και γενικά όπου μας “φιλοξενούν”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.