3.12.07

Ηρω - δημος


Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τη διάσημη συλλογή της φωτογράφου Anne Gedes και είναι Τέχνη. Την «κιτς» απομίμησή τους θα τη δείτε στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δήμου Κομοτηναίων κρεμασμένη στους στύλους της ΔΕΗ.

«Εν αρχή» ήταν τα «μωρά» της Anne Gedes, η διάσημη συλλογή της «Down in the garden», με τα φωτογραφημένα πρόσωπα μωρών, στο κέντρο λουλουδιών.
Ύστερα τις γλάστρες στις οποίες φύονταν τα «μωρά-λουλούδια» τις ακούμπησαν στο έδαφος κι άφησαν τα μωρά-λουλούδια κρεμασμένα στους στύλους της ΔΕΗ να το παίζουν…χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
Αυτός είναι λίγο-πολύ ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, με τον οποίο ο Δήμος Κομοτηναίων στόλισε την πόλη. «Κάτι το ωραίον», όπως έλεγε και ο τίτλος του βιβλίου που περιέγραφε το σύγχρονο «κιτς».
Καταλαβαίνω απολύτως τον κ. Βαβατσικλή, ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκε σε ένα χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, που κάνει την πόλη να ομοιάζει με πόλη του ιταλικού Νότου.
Προφανώς αναφέρεται στην αισθητική της υπερβολής, του μπαρόκ (1600-1750), που εξαπλώθηκε στην Ιταλία και τις άλλες καθολικές χώρες της Ευρώπης, την επονομαζόμενη και «αισθητική της εσπερίας», με τη βαριά πλαστική διακόσμηση, με τη πληθωρική χρήση εκφραστικών μέσων, με τον πομπώδη και επιβλητικό χαρακτήρα, κλασσικό παράδειγμα χρησιμοποίησης της τέχνης για τους σκοπούς προπαγάνδας της Αντιμεταρρύθμισης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ενάντια στη Μεταρρύθμιση. Κατάλοιπα ενός στυλ που συναντά κανείς πολύ έντονα σε θρησκευτικές τελετές του ιταλικού Νότου. Όπου θρησκευτικά σύμβολα στολίζονται…«την Άρτα και τα Γιάννενα», με πορσελάνινα αφιερώματα και μαντόνες, πολύχρωμες κορδέλες, κορδελίτσες, πλαστικά λουλούδια και αγγελάκια κλπ.
Βέβαια εγώ θα έλεγα ότι ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του κ. Κοτσάκη μάλλον σε «τουρκομπαρόκ» φέρνει κι αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από το αίσχος της παρέμβασης που έκαναν στη ξύλινη «πέργκολα» της κεντρικής πλατείας για να κατασκευάσουν τη…γιορτινή ζαχαρούπολη. Αλήθεια δεν έχει να πει τίποτε, το κατά τα άλλα λαλίστατο ΤΕΕ Θράκης και ο προσφιλής πρόεδρος του, γι’ αυτήν την παράγκα του Καραγκιόζη; Γι’ αυτό το έκτρωμα; Για το αισθητικό έγκλημα; Όπου μια ξύλινη κατασκευή για την αναρρίχηση φυτών, «φορτώνεται» μεταλλικές κατασκευές, «ελενίτ», «φελιζόλ» κι ότι άλλο υλικό βάλει ο νους σου!
Οι άγγελοι οφείλουν να σωματοποιηθούν και να απεικονιστούν και επιλέγεται η «αγγελική» απεικόνιση των «ιπτάμενων» μωρών…Μ’ αυτήν τη λογική παρέμειναν κάποιες γλάστρες κρεμασμένες στους στύλους και τα…μωρά να παριστάνουν στο έδαφος τα αγγελάκια.
«Φως και αέρας», όπως υπονοούν τα φωτιστικά εφέ, ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος που συνταιριάζει το «neon» με τα πλαστικά φτερά, τύπου εξωτικών πτηνών, μια τυπικά…αναγεννησιακή πινελιά, πάνω στο «σώμα»…του αοράτου.
Υπ’ αυτήν την αναγεννησιακή έννοια, πρέπει να αντιμετωπιστεί η περίπου καθαγιασμένη χρήση, των γυμνών βρεφών με ασαφές φύλο, στο φετινό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.
Τελικά ο Ηρώδης, μήπως ήταν Δήμαρχος;

Ξάνθος Κώστογλου [αναδημοσίευση]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος5/12/07 15:44

    Το Kitsch (κιτς) είναι λέξη-όρος γερμανικής προέλευσης που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την τέχνη που θεωρείται ως κατώτερο και χωρίς γούστο αντίγραφο ενός υπάρχοντος ύφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.