6.11.07

Στα κάγκελα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

«Λάδι στη φωτιά» από τον υπουργό Παιδείας
που μίλησε για υποκινούμενες κινητοποιήσεις
Τον «άδειασε» ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Καλός

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνουν καθημερινά οι μαθητικές καταλήψεις, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 400 σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού με δηλώσεις του περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων έριξε «λάδι στη φωτιά», έφυγε για…τουρνέ στην Πελοπόννησο, προτιμώντας να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο κύμα μαθητικών καταλήψεων, οι οποίες δεν «ξεφουσκώνουν», όπως ήλπιζαν στο υπουργείο Παιδείας, επιχειρεί τώρα να ανατρέψει την κατάσταση απειλώντας ότι θα μπλοκάρει τις εκδρομές των μαθητών που κάνουν κατάληψη. Οι μαθητές απαντούν με νέο συλλαλητήριο στις 9 Νοεμβρίου, ενώ η αυλαία των κινητοποιήσεων στους δρόμους άνοιξε την περασμένη Πέμπτη με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Στυλιανίδης, στην προσπάθειά του να ανασκευάσει τα περί «πολιτικού δάκτυλου» στις μαθητικές καταλήψεις -δηλώσεις οι οποίες τέντωσαν το σκοινί μεταξύ υπουργείου και μαθητών- διευκρίνισε:
«Είπα ότι καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην επιλέξουν αυτό τον χώρο για πολιτική αντιπαράθεση. Είναι λάθος να καθιστούμε ομήρους τα παιδιά μας, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα πεδία -ιδεολογικά και πολιτικά- όπου μπορούμε να αντιπαρατεθούμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, δήλωσε: «Νομίζω ότι θα κάνει λάθος ο υπουργός Παιδείας αν παίξει τον ρόλο ενός ευγενικού κ. Πολύδωρα και αν αρχίσει να αναζητάει ευθύνες από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και αναρωτήθηκε αν «σέβονται το δικαίωμα των μαθητών που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτοί οι λίγοι οι οποίοι διαμαρτύρονται, οι λίγοι οι οποίοι καταλαμβάνουν και κλείνουν τα σχολεία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να ενημερώσει για την επιθυμία της κυβέρνησης να συνεχιστεί η
ομαλή διαδικασία μάθησης, «που σημαίνει ότι, σε πρώτη φάση, οι ώρες εκδρομών και περιπάτων, όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα συμπληρώνουν τις ώρες που χάθηκαν». Ο κ. Ρουσόπουλος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κάλεσε τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γονείς να συμμετέχουν στο δικαίωμα κάθε μαθητή να μάθει γράμματα, προκαλώντας την αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία έκανε λόγο για «παιδονόμους». Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει μια ενιαία γραμμή στο θέμα των καταλήψεων, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Καλός ήρθε με δηλώσεις του να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, συμφωνώντας στην ουσία με τις κινητοποιήσεις των μαθητών. «Τα παιδιά έχουν δίκιο για τις καταλήψεις, πρέπει να κάνουμε διάλογο μαζί τους», είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, «αδειάζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον σημερινό υπουργό Παιδείας.
Μαθητές και καθηγητές δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να καλυτερέψουν τις άθλιες συνθήκες, όπως λένε χαρακτηριστικά, του σημερινού δημόσιου σχολείου. Στο διεκδικητικό πλαίσιο των μαθητών υπάρχουν αιτήματα που αφορούν στην κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση κολεγιών.
Οι μαθητές ωστόσο αγωνίζονται κυρίως για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία, όπως οι ίδιοι λένε. Δύο περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000, όπως δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ.
Γρηγόρης Καλομοίρης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, χάνονται 20.000 διδακτικές ώρες για κάθε 1.000 καθηγητές που λείπουν από τα σχολεία της χώρας. Επίσης, πολλά βιβλία δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια των μαθητών, ενώ η πλειονότητα των βιβλίων λείπει από τα Τεχνικά Λύκεια. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αλλά και οι μαθητές υπογραμμίζουν ότι η διπλοβάρδια ζει και βασιλεύει, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη που φθάνει το 20%. Στα περισσότερα σχολεία δε οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, ενώ ελλιπής είναι και η υλικοτεχνική υποδομή. «Σχολεία-αχούρια και έλλειψη γυμναστηρίων» είναι από τους κύριους λόγους των καταλήψεων, λένε οι μαθητές. Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης και της ΟΛΜΕ κ. Καλομοίρης απέρριψαν τα περί υποκινούμενων καταλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.