6.11.07

Ο Κρατικοδίαιτος Τοπικός Πολιτικός Παχυδερμισμός

Με καινούργιο δελτίου τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επανέρχεται η δημοτική παράταξη «Νέα Πορεία» ανοίγοντας, όπως αναφέρει, τον φάκελο της διατυμπανισμένης και στοχευόμενης «ανασυγκρότησης του Κράτους».

Η ανοιχτή επιστολή – καταγγελία – διαμαρτυρία και πρόσκληση του συνδυασμού, γεννάει προβληματισμούς και ερωτήματα. Πως διάφορες επιχειρήσεις «φαντάσματα» στη Ροδόπη κατάφεραν και πήραν μεγάλη κρατική επιχορήγηση, έκλεισαν σε ένα βράδυ κάνοντας τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη «φτερά» και με δικαστική απόφαση τους χαρίστηκαν τα υπέρογκα χρέη τους. Πάντα βέβαια λίγο μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές!!! Το θέμα αυτό είχε σχολιάσει παλαιότερα και η εφημερίδα «Παρέμβαση».
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

Ανοίγουμε τον φάκελο της διατυμπανισμένης και στοχευόμενης «ανασυγκρότησης του Κράτους», που αποτελεί μύθο κυρίως σε σχέση με την υπάρχουσα πραγματικότητα στον τομέα της οικονομικής εξυγίανσης όλων των κλάδων που αφορούν στην αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας και της περιοχής μας ειδικότερα. Παλαιότερα, βάση των Νόμων 1262 και 1892 με την παροχή διαφόρων σοβαρών κινήτρων, πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Ροδόπης αρκετές ιδιωτικές επενδύσεις του βιομηχανικού τομέα. Μία από αυτές που ήταν συνέχεια προηγούμενης και που εγκρίθηκε με το Νόμο 1892 παρουσίασε την ακόλουθη εικόνα:
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της επένδυσης εγκρίθηκε μια πρώτη (1η) πιστοποίηση που αφορούσε σε επιφανειακές, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εργασίες εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώτης επένδυσης και κυρίως σε ανάληψη προκαταβολών για αγορά μηχανημάτων. Το συνολικό ύψος της πιστοποίησης ήταν περίπου 90.000.000 δραχμές. Και έναντι αυτής καταβλήθηκε η ανάλογη επιδότηση με ποσό 60.000.000 δραχμών (65%).
Το ανεπίτρεπτο είναι όμως ότι η επένδυση αυτή δεν προχώρησε. Τα μηχανήματα δεν ήλθαν ποτέ. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση καρπώθηκε το ποσό της επιδότησης και συνέχισε να λειτουργεί υποτυπωδώς (στα χαρτιά), μέχρι που εδώ και 6 χρόνια διέκοψε και τυπικά τη νομότυπη ενεργό λειτουργία της, καθώς δεν έχει υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς, ούτε και έχει υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α.
Πέρα από αυτά φημολογείται ότι το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, ανήκει σε άλλη (ξένη προς την περιοχή μας) εταιρεία η οποία και αυτή έπαψε να λειτουργεί και δεν υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη γενικότερη υπόσταση της Επιχείρησης.
Περιέργως, ενώ όλα αυτά είναι πλέον γνωστά από τη διαρρέουσα φημολογία η οποία δεν αφίσταται παντελώς από την πραγματικότητα, το αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου της περιοχής μας δεν κινήθηκε στο να διερευνηθούν τα φημολογούμενα στοιχεία, να διακριβωθεί η αλήθεια και να επιζητηθεί το κλείσιμο της Επιχείρησης. Παράλληλα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο διοικητικό χώρο της οποίας συμβαίνει αυτό το περίεργο γεγονός, δεν προχώρησε στην ανάκληση της δεύτερης επένδυσης, ούτε στον καταλογισμό και στην επιστροφή της προκαταβολής με όλες τις επιπτώσεις (καταβολή τόκων κλπ.).
Το άκρως περίεργο είναι ότι σύμφωνα με αξιόπιστη πληροφορία το έτος 2004 (επί των ημερών της σημερινής διακυβέρνησης) έγινε έλεγχος στο υφιστάμενο (κτιριακά) εργοστάσιο της Επιχείρησης, από ειδική επιτροπή, και διαπιστώθηκε ότι η Επιχείρηση έχει διακόψει τη λειτουργία της και οι εγκαταστάσεις της έχουν εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια υποβλήθηκε αίτημα στην Περιφέρεια με αντικείμενο να χορηγηθεί άδεια ενοικίασης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το αίτημα αυτό δεν απαντήθηκε. Ουσιαστικά ούτε καν εξετάστηκε. Το πρωτάκουστο όμως είναι ότι φημολογήθηκε πως για την ικανοποίηση του αιτήματος υπήρξαν πολιτικές πιέσεις κύκλων του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, προς τον οποίον υπάρχουν φιλικές σχέσεις των εκπροσώπων της Επιχείρησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Περιφερειάρχης είχε ζητήσει να παγώσει όλη αυτή η «αμαρτωλή» υπόθεση και να μην υπάρξει καμία εξέλιξη (εφαρμογή Νόμων κλπ.), τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι τις προηγούμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Δεν διευκρινίστηκε πλήρως ο λόγος της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Περιφερειάρχης. Αν δηλαδή κινήθηκε υπό καθεστώς ομηρίας του από τους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις κομματικές επιδιώξεις συγκεκριμένου μέλους της σημερινής Κυβέρνησης.
Και πώς είναι δυνατόν να εξηγηθούν αλλοιοτρόπως, όλα αυτά, όταν υπάρχουν σημαντικά χρέη της Επιχείρησης προς το Δημόσιο από καταπτώσεις εγγυήσεων σε ανεξόφλητα δάνεια προς τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και όταν επίσης υπάρχουν σημαντικά χρέη προς τις τράπεζες με υποθήκες επί περιουσιακών στοιχείων τόσο της Επιχείρησης όσο και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων.
Το άκρως επιλήψιμο όμως είναι ότι φημολογείται ακόμη πως υπογράφηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και η διαγραφή όλων των χρεών της Επιχείρησης. Η ειδικότερη αυτή φημολογούμενη ρύθμιση βασίζεται προφανώς σε μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες στους Νομούς Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, περί νέας «παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών». Με λίγα λόγια δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που οφείλουν δάνεια σε τράπεζες να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους με καταβολή δόσεων έως 31-12-2006 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση ήταν ότι προωθήθηκε λύση για παροχή νέας εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, προς μια Επιχείρηση η οποία δεν εμπίπτει σε καμιά από τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Νόμο. Και ότι για την υπόθεση αυτή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον πολιτικών παραγόντων, μη εξαιρουμένου ως άκρου ενδιαφερομένου, μέλους της Κυβέρνησης που προέρχεται από την περιοχή μας. Φημολογείται ότι οριστικά διευθετήθηκαν όλα, μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Και εδώ ακριβώς είναι το «ψητό» της όλης της υπόθεσης.
Οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες (Υφυπουργός κ.α.) διατηρώντας αποδεδειγμένες φιλικές σχέσεις με μέλη της οικογένειας της Επιχείρησης, ένα εκ των οποίων κινήθηκε ως Υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, ενδιαφέρθηκαν μεγάλως και απροσχηματίστως για τη στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και ενεργούσαν, μέσω της διαδικασίας των γνωστών «πολιτικών κύκλων», για την παντί τρόπω οικονομική διευκόλυνση με την οποία θα μπορούσε να κινηθεί απερίσπαστα ο συγκεκριμένος υποψήφιος.
Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια - προφανώς με παρότρυνση από άκρως ενδιαφερόμενο μέλος της Κυβέρνησης (τοπικής καταγωγής) - ανατέθηκαν σε διαφημιστική εταιρεία επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου, προγράμματα προβολής και διαφήμισης διαφόρων τοπικών εκδηλώσεων (όπως τα γνωστά εγκαίνια με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου) Ενώ, επιπροσθέτως, φημολογήθηκε ότι κεντρική διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει δράσεις προβολής από την Περιφέρεια, έχει πιεστεί να χρησιμοποιήσει ως υπεργολάβο στην Κομοτηνή, την εταιρεία του συγκεκριμένου υποψηφίου παρακάμπτοντας όλα τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης και Προβολής, έντυπα και ηλεκτρονικά. Παράλληλα ότι και άλλη εταιρεία με την επωνυμία «Ευρωσύμβουλοι» που έχει αναλάβει δράσεις δημοσιοποίησης του Π.Ε.Π., ζήτησε πληροφορίες για την διαφημιστική εταιρεία του υποψηφίου προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλειστική συνεργασία μαζί του.
Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, τείνουν στο να καταδειχθεί ο τρόπος και οι μεθοδεύσεις της υλοποιούμενης Κυβερνητικής πολιτικής, στις τελευταίες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, με αντικειμενικό στόχο να αποτραπεί – πάση θυσία – η επανεκλογή και να παρεμποδιστεί η αναμενόμενη εκλογική επιτυχία του Τάσου Βαβατσικλή και της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ».

Δημοτική Παράταξη για το Δήμο Κομοτηνής
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/11/07 21:14

    ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 60.000.000 ΔΡΧ (ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ) ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ?
    ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟ.
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.
    ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΜΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ!ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ!
    ΛΑΜΟΓΙΣΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.