26.2.07

34 χρόνια πέρασαν από την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. 34 χρόνια μετά οι αγώνες των φοιτητών συνεχίζονται

21 και 22 Φεβρουαρίου 1973. Οι 2 μέρες ελευθερίας, τόσο κράτησε η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνιστούν την ιστορική αφετηρία του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος, που θα κορυφωθεί, εννιά μήνες αργότερα, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αρχικώς η κατάληψη της Νομικής Σχολής βρέθηκε στη σκιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με τα χρόνια όμως, δικαίως το αντιδικτατορικό «κάστρο» της Νομικής ονομάστηκε ως πρώτο αναίμακτο Πολυτεχνείο και σήμερα είναι κοινή η παραδοχή για την εξέχουσα θέση της κατάληψης στην αντιδικτατορική πάλη.
Η αντιδικτατορική ανάταση εκείνη των ημερών προκάλεσε για πρώτη φορά την έμπρακτη μαζική συμπαράσταση του λαού κατά της δικτατορίας και κατέρριψε τον μύθο της άτρωτης ξενοκίνητης χούντας. Η αθώωση και άμεση απελευθέρωση των 11 φοιτητών που είχαν συλληφθεί από την χούντα λίγες μέρες πριν, στην φοιτητική συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, οι στρατεύσεις φοιτητών, η απαγόρευση των φοιτητικών συνελεύσεων από τις φιλοχουντικές πρυτανικές αρχές και η αυξανόμενη αστυνομοκρατία ήταν τα αίτια της ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος εκείνων των ημερών που σαν επακόλουθο είχε την κατάληψη της Νομικής Σχολής. Οι αγώνες τους θ’ αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά και οι διεκδικήσεις τους θα προβάλλονται μαζί με τις αντιδικτατορικές πολιτικές. Η κινητοποίηση του φοιτητικού κόσμου θα είναι σχεδόν καθολική.
Από την στιγμή που ξεκίνησε η κατάληψη και επί δυο μέρες, μέχρι να αποχωρήσουν οι φοιτητές από το κτίριο της σχολής, η χούντα έχασε τον «ύπνο» της. Αντίθετα «ξύπνησε» το λαϊκό αντιδικτατορικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.