10.12.13

Τι δείχνουν οι νέες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις! Τρεις μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ έκτο το ΠΑΣΟΚ

Με την τρόικα να πιέζει και για άλλα αντιδημοφιλή μέτρα, με τους φόρους να εξαφανίζουν το εισόδημα όσων ακόμη διαθέτουν, με τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά και με ελάχιστα περιθώρια αναστροφής του κλίματος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βάζει πλώρη εκλογικής νίκης, όποτε κι αν στηθούν κάλπες.
Το κόμμα της Αριστεράς μπορεί να μην εκμεταλλεύεται εκλογικά την ασκούμενη πολιτική λιτότητα αλλά, σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να αποκτά σαφή διαφορά.
Συγκεκριμένα, από τις κυλιόμενες των δύο κομμάτων προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται, με αναγωγή, σε ένα επίπεδο πρόθεσης ψήφους μεταξύ 29% - 31% καταλαμβάνοντας, σε κάθε περίπτωση, την πρώτη θέση. Η ΝΔ έπεται με τρείς μονάδες διαφορά, ενώ το δεύτερο κυβερνητικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, καταρρέει χάνοντας το 50% της δύναμης που είχε στις εκλογές του 2012. Συγκεκριμένα, η επιρροή του περιορίζεται στο 5% - 6% και έρχεται 6ο στην κατάταξη, μετά την τρίτη Χρυσή Αυγή (με επιδόσεις κοντά στο 10%), το 4ο ΚΚΕ (6,5% - 7,5%) και τους 5ους σε εκλογική επιρροή Ανεξάρτητους Έλληνες. Ως προς τη ΔΗΜΑΡ, εμφανίζεται μεν να επιτυγχάνει την είσοδό της στη Βουλή, με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 4%.
Παράλληλα, έρχονται να προκαλέσουν ισχυρούς προβληματισμούς στους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο καθώς έχουν μπροστά τους δύο κάλπες, τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, όπου παραδοσιακά οι πολίτες καταγράφουν την αποδοκιμασία τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Ωστόσο, εφόσον οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν ως έχουν, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να αντέξει μετά από την εκλογική δοκιμασία του προσεχούς Μαΐου, όταν αθροιστικά τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα βρίσκονται λίγο πάνω από το 30%. Έμπειρα πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι η πιθανή ήττα της συμπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές θα αποτελέσει τόσο ισχυρό πλήγμα, το οποίο και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει η κυβέρνηση οδηγούμενη σε σύντομο χρονικό διάστημα στις εθνικές κάλπες.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/12/13 09:29

    Άκρως εγκωμιαστικό για τον Γιώργο Παπανδρέου και το έργο που επιτέλεσε είναι άρθρο του Ζεράρ Ορνύ, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “Slate.fr”.

    “Ίσως στην πορεία οι Έλληνες να ανακαλύψουν, ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης”, αναφέρει ο αρθρογράφος και αιτιολογεί την άποψή του, γράφοντας πως “κανείς από τους προκατόχους του δεν βρέθηκε μέσω σε τόσο δύσκολους αγώνες και δεν κλήθηκε να λάβει τόσο αντιλαϊκές αποφάσεις”. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο γίνεται αναφορά στις ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική κρίση, καθώς σημειώνεται ότι από το 2004 έως το 2009 εθελοτυφλούσαν σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει, πάντως ότι ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός ήταν “ενίοτε υπερβολικός”, όταν κατήγγειλε τους Μέρκελ και Σαρκοζί για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα και ενστερνίζεται τη θέση ότι οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για το ευρωομόλογο. Προσθέτει, όμως, ότι η συμφωνία των ηγετών του Γαλλογερμανικού άξονα, στη Ντοβίλ, ήταν ένα βαρύτατο λάθος, που “σκόρπισε τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

    Το άρθρο τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς σημειώνεται ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό: “Ο Γ. Παπανδρέου έκανε όλη τη λάτζα, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να αποπεμφθεί στη συνέχεια”.

    Αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις ευοδωθούν, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες “ίσως να σκεφθούν να αποκαταστήσουν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μόνος στην πιο δύσκολη εποχή”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/12/13 11:05

    άλλη ελπίδα δεν έχουμε, παρά μόνο να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/12/13 11:41

    AMA EXEI H ΝΔ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ...........
    ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/12/13 19:07

      Για να γίνει αυτό που λες πρέπει να τα βάλεις δημόσιο ενέχυρο

      Αλλιώς μη λες μεγάλες κουβέντες αν δεν τα βάλεις ενέχυρο για να στα κόψουμε

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος10/12/13 17:07

    Ετοιμάσου για μπούρντισμα ανώνυμε 11:41

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/12/13 22:30

    η συζήτηση κατέληξε εκεί που έπρεπε!
    λολλλλλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/12/13 01:41

    Σκανδαλίδης η μοναδική λύση για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.