10.11.13

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης για την μήνυση στο YgeiaNet

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου δικάζεται στην Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας. Ο Δημήτρς Βαρνάβας οδηγείται σε δίκη ως διαχειριστής του πασίγνωστου ιστοτόπου YgeiaNet μετά από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον του ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής Κωνσταντίνος Μαυροματίδης για συκοφαντική δυσφήμηση.
Η συκοφαντική δυσφήμηση συνίσταται στη δημοσιοποίηση από το YgeiaNet στις 22 Αυγούστου 2012 εγγράφου του κ. Μαυροματίδη προς τους διευθυντές των κλινικών του Νοσοκομείου Κομοτηνής που έφερε ημερομηνία 21 Αυγούστου και αρ. πρωτ. 6659, καθώς και σχετικού σχολιασμού που βασίσθηκε σε συνδικαλιστικές πηγές. Πού στηρίζει άραγε ο κ. Μαυροματίδης την μήνυσή του για συκοφαντία; Μήπως αμφισβητεί τη γνησιότητα του εγγράφου του οποίου δημοσιεύθηκε πιστό φωτοαντίγραφο;
Ο κ. Μαυροματίδης με αυτό το έγγραφο διέτασσε, για πρώτη φορά σε ελληνικό νοσοκομείο, την εφημερία τομέα με κάλυψη όλων των χειρουργικών κλινικών με τρεις ειδικευόμενους του τομέα ανεξαρτήτως του αντικειμένου της ειδίκευσής τους. Αυτό το μέτρο όχι μόνον εφαρμόσθηκε άμεσα, αλλά είναι και αυτό που εφαρμόζεται γενικά μέχρι σήμερα. Ο κ. Μαυροματίδης προφανώς ενοχλήθηκε από τον σχολιασμό του περιεχομένου και του ύφους του εγγράφου του, δείχνοντας το πόσο σέβεται τις διαδικασίες δημοσίου δημοκρατικού ελέγχου των απόψεων και αποφάσεων των διοικητικών οργάνων.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες του κ. Μαυροματίδη το YgeiaNet τού καταλόγισε κατάχρηση εξουσίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί συκοφαντία, διότι ο νόμος δεν παρέχει καμία εξουσία στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να καθορίζει τον τρόπο εφημέρευσης των Νοσοκομείων. Η μέχρι σήμερα καταχρηστική εμπλοκή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής στη διαμόρφωση του προγράμματος εφημεριών έχει καταγγελθεί επισήμως στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες το ΣΕΥΥΠ ζήτησε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικές εξηγήσεις.
Σχολιάζοντας το έγγραφο του κ. Μαυροματίδη το YgeiaNet τού καταλόγισε κυνισμό και αυταρχισμό, διότι πρότασσε «οικονομίστικα κριτήρια» στη σύνταξη του προγράμματος εφημεριών και όχι την ασφάλεια των ασθενών και μάλιστα με περιστολή της απασχόλησης (και του εισοδήματος) των ειδικευομένων του χειρουργικού τομέα, δήθεν για να «πληρώνονται απρόσκοπτα τις εφημερίες» τους οι αποδέκτες του εγγράφου.
Ο κυνισμός αυτής της καταχρηστικής απόφασης και της αυταρχικής νοοτροπίας καταγγέλθηκε εγγράφως απ’ όλους σχεδόν τους διευθυντές των Ιατρικών Τμημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής έγραφε τότε σε αναφορά του ότι «το νέο πρόγραμμα, που προφανώς συντάχθηκε με οικονομίστικα κριτήρια, απέχει πολύ από το να είναι ασφαλές και θέτει άμεσα σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των προσερχομένων ασθενών». Δεν υπάρχει λοιπόν πουθενά συκοφαντία παρά μόνο η αποκάλυψη της ωμής πραγματικότητας.
Από τότε μέχρι σήμερα κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα κυνικά, αυταρχικά και καταχρηστικά μέτρα γενικεύτηκαν και κλιμακώθηκαν σε σημείο που οδήγησαν στην τραγική κατάσταση που βιώνουν όσοι σήμερα προστρέχουν για βοήθεια στα κατεδαφιζόμενα νοσοκομεία της μνημονιακής Ελλάδας. Ο κ. Μαυροματίδης δεν χρειάζεται να αποδείξει περισσότερο την προθυμία του να χρισθεί στυλοβάτης του καθεστώτος. Ας ακολουθήσει τον «πολιτικό ρεαλισμό» του και ας αποσύρει την μήνυση, διότι θα μας βρει όλους απέναντί του.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης
Σάββας Δευτεραίος
Ο Γραμματέας
Χρήστος Δραγουμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.