17.11.13

Προϋπολογισμός δήμου Ορεστιάδας 2014

Ο προϋπολογισμός είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία, γι’ αυτό κι ο νομοθέτης προβλέπει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση του. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δε θα άφηνε ανέγγιχτη την τοπική αυτοδιοίκηση. Η υποχρηματοδότηση όμως δημιουργεί ανάγκη για νοικοκύρεμα, για εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, για ορθολογική διαχείριση και για αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων.
Πέρα από τον λογιστικό στόχο που είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και πρέπει ν’ αφορά την Οικονομική Υπηρεσία, αυτό που περιμένει να διαπιστώσει κάποιος είναι οι στρατηγικοί στόχοι και οι πολιτικές της δημοτικής αρχής. Η κατάσταση είναι δύσκολη κι έτσι θα παραμείνει, αν δεν χειροτερέψει κιόλας. Με τα «κλαψουρίσματα», τα ευχολόγια και με την τοποθέτηση του πήχη στο πιο χαμηλό σημείο, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Στα εύκολα όλοι ξέρουμε να χοροπηδάμε. Το θέμα είναι στα δύσκολα. Οι καλοί καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι στο δήμο Ορεστιάδας, έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια και το τιμόνι είναι στον αυτόματο πιλότο.
Η δημοτική μας παράταξη επιδιώκει να είναι η θετική δύναμη στο δήμο και γι’ αυτό απ’ την αρχή αυτής της δημοτικής θητείας, λειτουργούμε με υπευθυνότητα. Δεν επιθυμούμε την μηδενιστική αντιπολίτευση. Στηρίξαμε τις σωστές επιλογές και καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις που δυστυχώς δεν εισακούγονται. Πιστεύουμε ότι το βασικό διακύβευμα σήμερα για το δήμο Ορεστιάδας, πρέπει να έχει ως κεντρικούς άξονες:
  1. Την οργανωτική αναδιάρθρωση του δήμου για ευέλικτη, αποτελεσματική κι οικονομική λειτουργία.
  2. Την ενεργειακή εξοικονόμηση σε κτίρια κι εγκαταστάσεις.
  3. Την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του δήμου για δημιουργία νέων πηγών εσόδων.
Είναι εύκολο κι ανώδυνο σήμερα να καταγγέλλουμε τα πάντα όπως το μνημόνιο, την Κυβέρνηση, όλους τους άλλους, για ν’ απαλλαγούμε απ’ τις ευθύνες μας. Ταυτόχρονα βέβαια δεν πρέπει να υποσταλεί το αίτημα για κανονική ροή των αναλογούντων για τις αρμοδιότητες κεντρικών πόρων στο δήμο και στα σχολεία. Απ’ την άλλη όμως, δεν μπορεί να αρκούμαστε στις καταγγελίες και να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο δήμος μας, αλλά και κάθε δήμος, χρειάζεται να γίνει πιο σύγχρονος, πιο ευέλικτος, πιο αποτελεσματικός. Οι καιροί άλλαξαν. Πρέπει να συνεχίσουμε αλλιώς…

Λευτέρης Χαμαλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας

Επικεφαλής Παράταξης «Νέα Αρχή»

1 σχόλιο:

  1. Ο.Κ.
    - Στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις κτύπα - βρόντα. Σιγά μην υιοθετήσει απόψεις άλλων! Αλλά ο τύπος παίρνει τις εκλογές από τα λάθη άλλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.