17.11.13

Ο Comenius λάτρεψε τη Θράκη…

Ήρθαν στη Ροδόπη με έντονη την απορία για τον άγνωστο σ’ αυτούς τόπο και έφυγαν με δάκρυα στα μάτια έχοντας φυλαγμένη στην καρδιά τους για πάντα τη Θράκη. Το ΓΕΛ Ιάσμου με τους 120 μαθητές και τους φιλόξενους καθηγητές του αποτέλεσε για τους 37 μαθητές και συνοδούς καθηγητές από την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία ιδανική βάση για εξορμήσεις σε όλη τη Θράκη, αλλά και για φιλίες που κρατούν μια ζωή.
Η τέταρτη συνάντηση του προγράμματος αποτελεί πια παρελθόν με τις μουσικές και τα τραγούδια της τελευταίας βραδιάς να συνοδεύουν ακόμη την επιστροφή τους στις πατρίδες τους. Χορέψανε συρτάκι και ζωναράδικο, τραγούδησαν Θεοδωράκη και άκουσαν Ρίτσο κι όταν ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουν τους μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου που τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, τότε δεν δίστασαν να αφήσουν τα δάκρυα να κυλήσουν στα πρόσωπά τους.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Sandra Magalhaes, εκπροσώπου της ομάδας της Πορτογαλίας: «Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι απίστευτα όμορφη. Ευρισκόμενοι εδώ μπορέσαμε να δούμε πολλά πράγματα για τα οποία έχουμε μάθει στη λογοτεχνία της Πορτογαλίας, καθώς σημαντικοί συγγραφείς μας πάντα αναφέρουν την Ελλάδα ως  μια ξεχωριστή χώρα, έναν παράδεισο. Ο Ίασμος είναι ένας θαυμάσιος τόπος και πολύ ζεστός όπως οι Αζόρες. Αισθανθήκαμε σα στο σπίτι μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες που μας φιλοξένησαν, στους καθηγητές του λυκείου και συγχαρητήρια στη συντονίστρια Σερέτη Βάγια που έκανε το ταξίδι τόσο ωραίο!».
Το  πρόγραμμα COMENIUS με τη δράση: Food Technology in Europe. Differences and Similarities τους οδήγησε στον δρόμο του λαδιού. Ο Νοέμβριος αποδείχτηκε εξίσου ευγενικός και φιλόξενος για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη συγκομιδή της ελιάς και να παρακολουθήσουν  όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου στο Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας».
Γεύτηκαν το αγνό, παρθένο λάδι της περιοχής, αλλά και θρακιώτικα εδέσματα που θα τους μείνουν αξέχαστα. Πραγματοποίησαν επισκέψεις σε χώρους της περιοχής  με ιστορικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και το τελευταίο βράδυ συμμετείχαν με κέφι στο αποχαιρετιστήριο γλέντι. Εντυπωσιάστηκαν από την αρμονική συνύπαρξη και την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της περιοχής μην διστάζοντας να υποστηρίξουν ότι η εικόνα αυτή της Θράκης θα άφηνε ικανοποιημένο και τον κοσμοπολίτη Κομένιο που προασπίσθηκε με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατέβαλε άοκνες προσπάθειες υπέρ της ειρήνης και της ομόνοιας μεταξύ των εθνών.  Η Θράκη αποτέλεσε ιδανικό τόπο για την υλοποίηση αυτού ευρωπαϊκού προγράμματος.
Τίποτα δεν θα  γινόταν, όμως, χωρίς τη φιλοξενία, την ευγενική υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθεια  των:
  • Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη
  • Δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ
  • Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μούχτση Θεόδωρου
  • ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
  • Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου
  • Ορειβατικού Συλλόγου Ιάσμου
  • Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Ιάσμου
  • ΚΤΕΛ Ροδόπης
  • Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α. Ε. Μπύρα Βεργίνα
  • Ελαιοτριβείου Κύκλωπας
  • Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης
  • Δουκίδη Ιωάννη, Τυροκομείο Ίσμαρος
  • Λεχούδη Νεοκλή, Θρακιώτικοι Φούρνοι
Από τον δρόμο του τυριού (Ιταλία), του μελιού (Γαλλία) και του άρτου (Τουρκία) βρέθηκαν στον δρόμο του λαδιού (Ελλάδα) και ακολουθεί ο δρόμος του τσαγιού (Πορτογαλία) και ο δρόμος των μήλων (Πολωνία) με τη βεβαιότητα τώρα πια όλων όσοι συμμετέχουν ότι αυτά που ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα στην καθημερινότητα των λαών: μια βόλτα σε έναν ελαιώνα, ένα γιορτινό φιλόξενο τραπέζι και ένα ποτήρι κρασί αποδείχτηκαν τα καλύτερα επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.