8.7.13

Η καπνική ιστορία της Καβάλας σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση

Ένα ίσως ξεχασμένο κομμάτι από την καπνική ιστορία της Καβάλας, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης στην επεξεργασία του καπνού και τις επιπτώσεις που αυτή είχε στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης η οποία στηρίζονταν στο καπνεμπόριο και την καπνεργασία, παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο στην καθ’ όλα ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα «Καπνός» που φιλοξενείται στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2013.
Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Καβάλα με θέμα: «Οι Δρόμοι του Καπνού: Μεταφορά τεχνολογίας από την Αυστρία στην Καβάλα στις αρχές του περασμένου αιώνα», εγκαινιάστηκε από το δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, την πρέσβειρα της Αυστρίας στην Αθήνα Melitta Schubert, παρουσία του εμπορικού ακολούθου της αυστριακής πρεσβείας BrunoFreytag.
Στην διάρκεια των εγκαινίων που ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από την διευθύντρια της αρχαιολογικού μουσείου και προσημασμένη της ΙΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα, τονιστήκαν οι κοινοί δεσμοί ανάμεσα στην Καβάλα και την Αυστρία από τη χρυσή εποχή της επεξεργασίας και εμπορίας του καπνού.
Ο δήμαρχος τόνισε τη σημασία του διεθνούς συνεδρίου και της έκθεσης για την ιστορία της πόλης, ενώ με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια μίλησαν για την Καβάλα και την πλούσια ιστορία της τόσο η πρέσβειρα της Αυστρίας όσο και αυστριακός ακόλουθος.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Ρεντετζή, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου, υπογράμμισε ότι η ιστορία του καπνού στην Ελλάδα έχει γραφτεί ως μέρος της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των εργατικών κινημάτων αλλά και της ιστορίας των γυναικών και του φύλου.
«Ωστόσο», επισήμανε η κ. Ρεντετζή, «ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έδωσαν πολύ λιγότερη προσοχή στους τρόπους που η μεταφορά των τεχνολογιών του καπνού κυρίως από την αυστροουγγρική αυτοκρατορία διαμόρφωσαν τις τοπικές κοινωνίες, μετασχηματίστηκαν μέσω αυτής της μεταφοράς και επηρέασαν σημαντικά την εθνική οικονομία. Στόχος του διεθνούς συνεδρίου είναι να ξαναειπωθεί η ιστορία του καπνού μέσα από τους δρόμους μεταφοράς των τεχνολογιών του. Οι εμπορικές σχέσεις - και ότι αυτές επέφεραν - μεταξύ Καβάλας και Βιέννης αποτελούν ένα παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας και ένα σημείο εκκίνησης για μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στη χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή του καπνού».
Ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας, ο αυστριακής καταγωγής αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης, τόνισε ότι μέσα από αυτήν  παρουσιάζεται η επιρροή που δέχτηκε η αρχιτεκτονική των κτιρίων προβολής (καπνομάγαζα, γραφεία εταιριών καπνού και οικίες καπνέμπορων) από ευρωπαϊκές και κυρίως αυστριακές τάσεις από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου.
«Η ανάλυση της αρχιτεκτονικής αυτών των κτιρίων-ορόσημων σε όλα τα επίπεδα και η σύγκριση τους με παλαιότερα αλλά και νεότερα ανάλογα κτίρια», συμπλήρωσε ο κ. Φλεβάρης, σκοπεύει να αναδείξει την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τον πλούτο της πόλης της Καβάλας σε μια περίοδο που καθόλου τυχαία συμπίπτει με τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έντυσαν μουσικά τρεις εξέχοντες καλλιτέχνες του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας ο Γιάννης Κανάκης, η Μαριάννα Κεσόγλου και ο Ναπολέων Κουκουζίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.