27.6.13

Παρέμβαση Καραγιουσούφ για το πόσιμο νερό σε οικισμούς του Δήμου Αρριανών

Ερώτηση προ τον Υπουργό Υγείας και ΠΕΚΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, για το νερό που καταναλώνουν πολίτες οικισμών της Ροδόπης, όπου σύμφωνα με τον βουλευτή, χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Πρόκειται για τους οικισμούς Λυκείου, Μύστακα και Μικρό Πιστό του Δήμου Αρριανών. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με ελέγχους που διενέργησε για την ποιότητα των υδάτων η Χημική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις Νιτρικών ΝΟ3 με το αποτέλεσμα του δειγματοληπτικού ελέγχου να ανέρχεται στα 93 mg/l με ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή παραμέτρου τα 50 mg/l.
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία οι υψηλές συγκεντρώσεις Νιτρικών στο νερό μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές όπως στομαχικό άλγος, διάρροιες, έμετο, τάση προς έμετο, αδιαθεσία κ.α. και έχουμε λάβει γνώση αντίστοιχα κρούσματα στην περιοχή μας που ταλαιπωρούν κατοίκους.
Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την ποιότητα του πόσιμου νερού και σχετίζεται με το σύστημα ύδρευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι από το 2008 και ενώ έχουν γίνει έργα αντικατάστασης σωλήνων αμιάντου υπάρχουν αρκετά σημεία του δικτύου ύδρευσης που δεν έχουν αντικατασταθεί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να κινδυνεύουν από τις βλαπτικές συνέπειες που σχετίζονται με τους καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου.
Παρόλο που είναι εμφανές ότι το νερό της περιοχής είναι απολύτως ακατάλληλο για κατανάλωση, κανένας αρμόδιος τοπικός ή κεντρικός φορές δεν ενημερώνει επίσημα τους πολίτες  για την ακαταλληλότητα - επικινδυνότητα του νερού με αποτέλεσμα μερίδα του πληθυσμού να χρησιμοποιεί αυτό το νερό ως πόσιμο και να ταλαιπωρείται από διάφορα προβλήματα υγείας.
Επίσης με βάση τις ίδιες μετρήσεις ανιχνεύτηκαν στα δείγματα κολοβακτηρίδια και υπολειμματικό χλώριο, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να δράσει ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των υδάτων και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση και πότε να ενημερώσει με επίσημο τρόπο τους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι τα νερό που καταναλώνουν είναι ακατάλληλο τουλάχιστον ως πόσιμο;
  • Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των επικίνδυνων σωλήνων αμιάντου που αποτελούν μέχρι και σήμερα μέρος του δικτύου υδροδότησης παρά την αντικατάσταση του δικτύου το 2008;».

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/6/13 22:00

    Μπρε καβγάς με τον χατζηοσμάνη για το νερό των Αρριανών. Μαλί με μαλί ποιός θα καταθέσει πρώτος την επερώτηση στην συζήτηση της συμβουλευτικής της μειονότητας.
    Στον κόσμο τους αυτοί. Κι όσοι τους ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/6/13 08:20

    Καλά που είναι κι ο ΣΥΡΙΖα με τον Καραγιουσούφ και συντονίζεται όλη Ελλάδα στο κίνημα "Save Arriana"

    Μετά το "δεν πληρώνω" άλλη μια σπουδαία κινηματική πρωτοβουλία των υπέροχων, ενημερωμένων, μορφωμένων, αξιόλογων, καταπληκτικών, ειλικρινών, ουσιωδών, έντιμων, λαϊκών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.