12.1.11

Επανεξέταση της επίμαχης σύμβασης από τη ΝΕΟΓΑΛ

Η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, η οποία εδρεύει στην Δράμα, επανεξετάζει το θέμα της επίμαχης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε με το σωματείο των εργαζομένων/μετόχων της, σταθμίζοντας όλα τα νέα δεδομένα.
Επίσης, παρόλο που έχει την πεποίθηση ότι είναι ελεύθερη από τον νόμο να πράξει κατά το δοκούν, δεν την θέτει ακόμη σε εφαρμογή, καθώς επανεκτιμά τη σκοπιμότητά της και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τροποποίησή της. Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος της κερδοφόρου ιδιωτικο/συνεταιριστικής βιομηχανίας Χριστόφορος Σεβαστίδης δήλωσε «έντονα προβληματισμένος» από το κλίμα των κοινωνικών αντιδράσεων που συνάντησε η υπογραφή της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει, ως γνωστόν, τη μείωση των αποδοχών των 120 εργαζομένων της επιχείρησης τη διετία 2011-2012, κατά 9%.
«Μας προβληματίζει η αντιμετώπιση από το σύνολο της κοινωνίας, είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, γιατί δείχνει ότι δεν θέλουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί, όμως, ότι η επιχείρηση κάθε άλλο παρά επιθυμεί να χρεωθεί τον ρόλο «λαγού» που της αποδίδουν οι επικριτές της, όσον αφορά ενδεχόμενη προσπάθεια γενίκευσης μιας προσπάθειας μείωσης των εργατικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης, η οποία αν και εδρεύει στη Δράμα και κατέχει επίσης υψηλά μερίδια στη γειτονική αγορά της Καβάλας, δήλωσε, ακόμη, ότι η επίμαχη σύμβαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, αν και αυτή προβλέπει ότι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011. «Έχουμε τη γνώμη ότι έχουμε το δικαίωμα να την εφαρμόσουμε ακόμη κι αν υπάρξει αρνητική γνωμάτευση από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά σταθμίζουμε όλα τα δεδομένα», εξήγησε. «Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης, «θα εφαρμόσουμε επιχειρησιακή σύμβαση που θα έχει υπογραφεί από εμάς εδώ, καθώς ο νόμος αποκεντρώνει την ευθύνη της ρύθμισης των όρων εργασίας». Η οριστική σύμβαση «μπορεί να διαφέρει, μπορεί όχι», πρόσθεσε. «Άλλωστε τίποτα δεν μας εμποδίζει, αφού οι εργαζόμενοι είναι και μέτοχοι, κατέχοντας περί το 8% των μετοχών, να δοθούν αυξημένα μερίσματα στο μέλλον, εφόσον αυτό το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης».
Μεγαλύτερο μέτοχος της ΝΕΟΓΑΛ, με μερίδιο περί το 37%, είναι η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Νομών Δράμας και Καβάλας, ενώ το υπόλοιπο 55% των μετοχών ανήκει σε περίπου πενήντα ιδιώτες/αγελαδοτρόφοι της περιοχής. «Μας ξέρουν καλά, είμαστε μέρος της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε, σε σχέση με τις επικρίσεις που η επιχείρηση έχει δεχθεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την πρωτοβουλία της. «Είμαστε κάτι σαν ΔΕΚΟ στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «αφού περνάμε μια κρίση, οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι ίδιες με αυτές που ήταν πριν από την κρίση». Ιδιαιτέρως απασχολεί την επιχείρηση το κλίμα που δημιουργεί «η πλειοψηφία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης».
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει, η ΝΕΟΓΑΛ ήταν κερδοφόρος όλα τα προηγούμενα χρόνια, με επιδόσεις μάλιστα που θα ζήλευαν ακόμη και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις του τομέα της, αφού το μέσο περιθώριο κέρδους της τη δεκαετία 2000-2009, ως ποσοστό των πωλήσεων, ήταν 9,87%, βάσει των κερδών προ φόρων που κατέγραψε. Συγκεκριμένα, κατά την προαναφερθείσα περίοδο πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις ύψους 161,43 εκατ. ευρώ και κατέγραψε συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 15,94 εκατ. ευρώ. Η μέση ετήσια κερδοφορία της ανήλθε σε σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.