7.7.10

«Βελτιώσεις» της τελευταίας στιγμής στο Ασφαλιστικό

Βελτιώσεις για τους συνταξιούχους αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους μεταξύ 1983-1992 φέρνουν οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εργασίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προχώρησε σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής με οκτώ κύριες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις:
Ειδικότερα:
1. Το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «με σκοπό τη διασφάλισης αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».
2. Απαλείφεται η διάταξη του νομοσχεδίου, που προέβλεπε πως από το 2011 το κράτος δεν καλύπτει τα ελλείμματα των φορέων επικουρικής ασφάλισης, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως δεν θα μειωθούν τελικά οι επικουρικές συντάξεις σε ορισμένους ασφαλιστικούς φορείς. Μέσα στο 2011 τα ταμεία θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες με βάση τις οποίες στη συνέχεια θα καθορίσουν και τα ποσά των συντάξεων.
3. Δίνεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των επιδομάτων στους συνταξιούχους τόσο στο δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Αυτό αφορά στο ποσό των 800 ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την 13η και 14η σύνταξη.
Η αναπροσαρμογή θα γίνεται κατά ενιαίο ποσοστό έπειτα από αναλογιστική μελέτη, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες των ταμείων και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα αλλά δίνει… ελπίδα στους συνταξιούχους για τα επόμενα χρόνια.
4. Υπάγονται από το 2011 στο ΙΚΑ εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς και οι ιερείς. Πάντως οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι παραμένουν για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στα ταμεία τους.
5. Δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών.
6. Παρέχεται το δικαίωμα στους αυτοαπασχολούμενους να αναγνωρίσουν– πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ – μέχρι πέντε έτη για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
7. Δίνεται η δυνατότητα μειωμένης σύνταξης στις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, που το 2011 θα έχουν 10.400 ημέρες. Πλήρης σύνταξη θα χορηγείται σε ηλικίας 58 ετών και μειωμένη σε ηλικία 56 ετών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 400 το χρόνο (μέχρι τις 12.000) και η ηλικία κατά έξι μήνες (μέχρι το 60ο έτος για πλήρη σύνταξη και το 58ο έτος για μειωμένη).
8. Γίνονται αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες.
Μείωση του κόστους εξαγοράς της θητείας
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη μείωση κατά 50% του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, ως πλασματικού χρόνου για τη συνταξιοδότηση, δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στους υποψήφιους συνταξιούχους.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι να γίνει φτηνότερη η εξαγορά του στρατού και επομένως οι ασφαλισμένοι να μπορέσουν ευκολότερα να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να ανοίξουν την «πόρτα εξόδου».
Με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις - που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συμπεριέλαβε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - η έκπτωση:
• Φτάνει το 30% για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2011 έως το 2014 και
• Αγγίζει το 50% για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Η έκπτωση αυτή αφορά στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και στους δημοσιογράφους.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας
Από την άλλη, βεβαίως, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθεί μέχρι το τέλος του 2011 η… έξοδος από την αγορά εργασίας όσων έχουν 35 ή 37 έτη ασφάλισης.
Συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις- που αφορούν όσους ασφαλίστηκαν το κρίσιμο διάστημα από το 1983 έως και το 1992- προβλέπουν τα ακόλουθα:
• Το όριο ηλικίας διατηρείται και την επόμενη χρονιά στο 58ο έτος, ενώ τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης πάνε από τα 35 στα 36. Από το 2012 θα αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες το χρόνο τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (μέχρι να γίνουν 40) όσο και η ηλικία συνταξιοδότησης (μέχρι το 60ο έτος).
• Τα 37 έτη ασφάλισης διατηρούνται και το 2011. Από το 2012 θα αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες το χρόνο, προκειμένου σταδιακά η «έξοδος» να γίνεται με 40 έτη σε ηλικία 60 ετών.
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει για τους ασφαλισμένους πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983, οι οποίοι θα συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο με 35 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/7/10 12:21

    Βελτιώσεις και κουραφέξαλα...όσο εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα τους κόβονται λεφτά, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για βελτιώσεις...εμείς θέλουμε πραγματικές βελτιώσεις με μέτρα ανάπτυξης και προοπτικής! Αλλά ότανα μας κυβερνάνε άτομα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, μόνο για βελτιώσεις θα μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.