21.5.10

Το περιβάλλον του Καραμανλή ήταν ο «εγκέφαλος» του Βατοπεδίου

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία είχε αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο, από τους Γιάννη Αγγέλου και Θόδωρο Ρουσόπουλο ήταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σύμφωνα με την απολογία της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνας Μαντέλη.

Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο μοναχός Αρσένιος είχε τηλεφωνήσει μπροστά της, τόσο στον διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, όσο και στον τότε υπουργό Επικρατείας, για το ζήτημα των ανταλλαγών. Κατέθεσε ότι απευθυνόταν σε αυτούς με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θοδωρή, τους ζητούσε να επικοινωνήσουν για το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ευάγγελο Μπασιάκο - Αλέκο Κοντό) και κανόνισε συνάντηση μαζί τους.
Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Αρσένιος ισχυριζόταν πως ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ποιοι θα αναλάμβαναν τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ενδιέφεραν πρωτίστως τη Μονή. Κατέθεσε μάλιστα, ότι ο μοναχός της είχε πει ότι γνώριζε πότε θα γίνονταν εκλογές, επειδή του το είχε πει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Εμφανίστηκε βέβαιη ότι τα τηλεφωνήματα προς τα δύο πρόσωπα ήταν γνήσια, αναφέροντας ότι αμέσως μετά δεχόταν πιέσεις από το γραφείο του Ευάγγελου Μπασιάκου για να προχωρήσει η υπόθεση. Υποστήριξε ότι της είχε ασκηθεί πίεση και από την αδελφή του υπουργού, η οποία ήταν άτυπη σύμβουλος του Ευάγγελου Μπασιάκου, αμέσως μετά από ένα τηλεφώνημα του Αρσενίου στο «Γιάννη».
Ισχυρίστηκε ότι χωρίς παρεμβάσεις από το Μαξίμου, «σε καμία περίπτωση» δεν θα προχωρούσαν τόσες πολλές και τόσο μεγάλης σπουδαιότητας ανταλλαγές. Για τον υφυπουργό, Αλέκο Κοντό, η Σταματίνα Μαντέλη υποστήριξε ότι την κάλεσε στο γραφείο του πριν καταθέσει στην πρώτη εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο και της είπε πως αν θέλει να γλυτώσει να προσέξει τι θα πει. Όπως ισχυρίστηκε, της έδωσε γραμμή για την κατάθεσή της.
Πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο του 2004, πριν εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για την ανταλλαγή ακινήτων, ο Αλέκος Κοντός με προφορική εντολή του και χωρίς να της δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, της ζήτησε να αναζητήσει εκτάσεις που είχαν τουριστική οικοπεδική αξία ή ήταν παραθαλάσσιες.
Έβαλε στο κάδρο τον υπουργό Γεωργίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Δρυ, λέγοντας ότι το 2003 ήταν εκείνος που παρέπεμψε για πρώτη φορά στο γραφείο της τον μοναχό Αρσένιο, χωρίς όμως να αναφέρει ότι δέχτηκε τότε πιέσεις. Ο Αρσένιος της είχε πει ότι τόσο ο κ. Δρυς όσο και ο υφυπουργός, Απόστολος Φωτιάδης, ήταν ενήμεροι για τις αξιώσεις της μονής επί των παραλιμνίων της Βιστωνίδας περιοχών.
[via]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/5/10 23:06

    Ξεχάσατε τον Φωτιάδη, τον Δρύ και τους παρατρεχάμενους τους. Άσχετα αν παραγράφηκαν τα αδικήματά τους το κακό άρχισε απ’ αυτούς, οι νεοδημοκράτες βάλανε την ταφόπετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.