4.5.09

Διακοπή της δίκης Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη στο Εφετείο Θράκης

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 15 Μαΐου
Διακοπή της δίκης Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη στο Εφετείο Θράκης
Την διακοπή της εκδίκασης της υπόθεσης των Βατοπεδινών Εφραίμ και Αρσένιου καθώς και της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, για την Παρασκευή 15 Μαΐου, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής. Οι δυο μοναχοί κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ η δικαστής για παράβαση καθήκοντος κατά την εκδίκαση της προσφυγής της Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου τον Νοέμβριο του 2003 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα.
Διακοπή της δίκης Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη στο Εφετείο ΘράκηςΔιακοπή της δίκης Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη στο Εφετείο Θράκης
Η διακοπή του δικαστηρίου αποφασίστηκε έπειτα από την προσκόμιση σ’ αυτό από την μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης, ιατρικών εγγράφων τα οποία αποδείκνυαν ότι ο μοναχός Αρσένιος μετά από ένα γλίστρημα (!!!) πριν λίγες ημέρες σε σκάλες της Μονής, διακομίστηκε με κακώσεις στο κεφάλι και επιληπτικές τάσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και από εκεί στο Διαβαλκανικό Κέντρο για περαιτέρω νοσηλεία. Μάλιστα μετά απ’ το συγκεκριμένο πέσιμο, σύμφωνα με τα ιατρικά έγγραφα, «ενεργοποιήθηκε» ένα παλιό ανεύρυσμα στον μοναχό, του οποίου του προκαλεί συναισθηματική φόρτιση και ένταση.
Δείτε φωτογραφίες από την δίκη, εδώ…

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/5/09 20:01

    Από «Μικρό Κόμμα», μαθαίνεις την αλήθεια, ενημερώθηκε η βουλή εγκαίρως από τον «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ», οι Θρακιώτες βουλευτές και πολιτικοί τον Αλαβάνο τον έγραψαν……
    Ιούλιος 2007
    Ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης (στις 11 του μήνος) και έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πρωτοστάτησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας) (στις 12 Ιουλίου) καταθέτουν ερώτηση στη βουλή για το θέμα. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να διερευνηθούν και τα τρία εμβάσματα ύψους 750.000€ της Μονής προς το Δημ. Πελέκη κουνιάδο του Υπ. Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη πέραν της κανονικής αμοιβής του για παράσταση στις συμβολαιογραφικές πράξεις εκ μέρους της Μονής.
    «23 Ιουλίου 2007
    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη βουλή και ζητάει εξηγήσεις και για την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας και για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλασσόμενων ακινήτων».


    «Η παθητική αποδοχή του Βατοπεδινού οικονομικού εγκλήματος», που εξελισσόταν για 7 χρόνια, είναι η αιτία να συζητούν σήμερα για παραγραφή των αδικημάτων. Κόλαφος η γνωμοδοτηση του νομικού συμβουλίου του κράτους για το βατοπέδι»
    Ανατροπή των δεδομένων στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της δικαστικής διαμάχης με το Δημόσιο για την έκταση της λίμνης Βιστωνίδας.

    Το Νομικό Συμβούλιο με γνωμοδότησή του στις 10 Οκτωβρίου 2008, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομίας, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή 6/3/09 η εφημερίδα το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»,όχι μόνον κρίνει ότι ορθώς με ενέργειες του Δημοσίου δεν εκδόθηκε δικαστική απόφαση, η οποία θα ήταν σε κάθε περίπτωση επιβλαβής για τα συμφέροντα του κράτους, αλλά και ότι ουδέποτε υπήρξε αναπομπή από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, έτσι όπως προσπαθεί να την εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι, δηλαδή, ο υφυπουργός του ΠαΣοΚ ...ακύρωσε τις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
    Αντίθετα, μάλιστα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το 1998 και το 2002, εξέδωσε τρεις γνωμοδοτήσεις υπέρ της κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα και όταν ξεκίνησε η δίκη, ο κ.Φωτιάδης απλώς ζήτησε επανεξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ακυρώσει καμία από τις αποφάσεις αυτές.
    Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η σύνθεση του οποίου παρέμενε ίδια, να αυτοαναιρεθούν και να εκδώσουν διαφορετική γνωμοδότηση!
    Το Νομικό Συμβούλιο, λοιπόν, εξέτασε αν ήταν επιτρεπτή η κατάθεση κοινής δήλωσης για τη μη έκδοση απόφασης, μετά τη συζήτηση της αγωγής και εάν η μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Δημοσίου.
    Στην πρώτη περίπτωση, οκτώ από τα εννέα μέλη του ΝΣΚ καθολική πλειοψηφία συμφώνησαν ότι «η υποβολή στο δικαστήριο κοινής δήλωσης των διαδίκων, μετά τη συζήτηση της υπόθεσης προκειμένου να μην εκδοθεί απόφαση, αποτελεί συνήθη δικαστηριακή πρακτική», αφού ούτως ή άλλως σύμφωνα με το νόμο, η εκκρεμοδικία διατηρείται.
    Η μόνη συνέπεια, λοιπόν, της κοινής δήλωσης θα ήταν η ματαίωση της συζήτησης και όχι η μη εκδίκασή της.
    Αντίθετα, οι σύμβουλοι σχημάτισαν την πεποίθηση ότι η ενδεχόμενη άρνηση ματαίωσης της συζήτησης «θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά επιβλαβής για τα συμφέροντα του Δημοσίου».
    Και τούτο γιατί το Δημόσιο είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης της αγωγής προσκομίζοντας την πράξη αναπομπής του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, που τελικά δεν ήταν αναπομπή, έτσι όπως προβάλλεται από το ΠαΣοΚ, δηλαδή δεν είχε την έννοια της κατάργησης των προηγούμενων γνωμοδοτήσεων, αλλά απλή επανεξέταση των τριών προηγούμενων αποφάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και συνεπώς υπήρξε λόγος το Δικαστήριο να διατάξει αναβολή της συζήτησης μέχρι να εκδοθεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο νέα απόφαση γνωμοδότηση, η οποία θα κρίνει αμετάκλητα την ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων κυριότητας της Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως λίμνη Βιστωνίδα.
    Αυτό είναι και το κομβικότερο σημείο της υπόθεσης. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει τρεις αποφάσεις υπέρ της κυριότητας του μοναστηριού στη λίμνη Βιστωνίδα 1998 και 2002 και με την ίδια σύνθεση εξέδωσε μία ακόμη το Μάιο του 2004, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.
    Η ενέργεια του Φωτιάδη δεν ήταν παρά πυροτέχνημα το οποίο εξελίχτηκε σε μασούρι δυναμίτιδας, αφού ζήτησε επανεξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο γνωρίζοντας ότι δεν ήταν δυνατόν το όργανο αυτό, από τη στιγμή που έχει εκδώσει τρεις γνωμοδοτήσεις υπέρ της κυριότητας του μοναστηριού στη Βιστωνίδα, να αναιρέσει το σκεπτικό του στην τέταρτη.
    Άρα, ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη έκδοση δικαστικής απόφασης, διότι στην αντίθετη περίπτωση το Δικαστήριο ή θα θεωρούσε ότι υπάρχει ομολογία του Δημοσίου επί της ουσίας της υπόθεσης ή θα απέρριπτε την αγωγή της Μονής για έλλειψη έννομου συμφέροντος, αλλά με αιτιολογία εντελώς βλαπτική για το Δημόσιο.
    Με βάση τις τέσσερις αυτές γνωμοδοτήσεις το Δικαστήριο ήταν βέβαιο ότι θα καταδίκαζε το Δημόσιο και θα αναγνώριζε την κυριότητα του Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ τώρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου, το εμπράγματο δικαίωμα του Δημοσίου επί ακινήτων είναι απαράγραπτο και η αναγνώρισή τους μπορεί να επιδιωχθεί οποτεδήποτε με ιδία αγωγή του Δημοσίου.
    Με αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώνεται και ο κ. Αλαβάνος που από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι: Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
    Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπεδίου, έχει δηλώσει πως ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε…. ..μάρτυρα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/5/09 21:29

    Η «Μεγίστη Βατοπεδινή» απάτη (Μέρος 1ο)
    Το βήμα της Καλλικράτειας - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ !!! 1 Χρόνος(ες)
    ago Κarma: 30
    Οκτώβριος 2007, χρόνος 4ος, αριθμ. φυλλ. 40
    Γράφουν οι: Απόστολος Μαμόγλου και Απόστολος Χαραλαμπίδης, καθηγητές
    Τα γεγονότα:
    Από το 1922 υπάρχει αμφισβήτηση της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ι.Μ. Βατοπεδίου. Η μονή υποστηρίζει ότι ουδέποτε τα επίδικα εδάφη ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο και ότι η λίμνη και οι όχθες τις περιήλθαν σε αυτήν, και συγκεκριμένα ότι τις έχουν παραχωρηθεί ήδη του αυτοκράτορα Νικηφόρου Βοτανειάτη από το 1080 του Ανδρονίκου του Γ του Παλαιολόγου του 1329, του Ιωάννη του Παλαιόλογου το 1357 και του Σέρβου του ηγεμόνα του Ιωάννη Ουγκλέση το 1371, όταν η περιοχή ανήκε στη Σερβία. Επίσης η μονή επικαλείται συνοδικά έγγραφα και πατριαρχικά συγγίλλια Πατριαρχών της Κων/λεως.
    Μέρος της έκτασης αυτής είναι υγροβιότοπος και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, κάποια έκταση είναι καλλιεργήσιμη και υπάρχουν και κάποια χέρσα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Ανάμεσα σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν ερείπια της ρωμαϊκής και βυζαντινής Αναστασιούπολης καθώς και ατείχιστος βυζαντινός οικισμός. Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί το 80% της περιοχής εκμεταλλεύσιμη, ενώ η μονή τη χαρακτηρίζει βάλτους και έλη. Η Μονή αποσπά δύο θετικές για τΙς ίδιες γνωματευτικές αποφάσεις (26/3-12-1998, 17/18-7-2002) του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες έκαναν αποδεκτές με υπουργικές αποφάσεις οι υφυπουργοί Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (5/2/1999) και Φωτιάδης (5/8/2002) και μία τρίτη σύσταση του ιδίου συμβουλίου (46/28-12-2002) να μην προβάλει το δημόσιο δικαίωμα κυριότητας στην εν λόγω περιοχή η οποία έγινε και αυτή αποδεκτή με υπουργική απόφαση στις 4-6-2003 η οποία αναγνωρίζει την κυριότητα της Μονής (!.
    15 Ιανουαρίου 2003
    Η Μονή (πιθανότατα για να ξεκαθαρίσει το εύρος της ιδιοκτησίας της δικαστικά) καταθέτει αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας την αναγνώριση της κυριότητας της επί της λίμνης Βιστωνίδας, του ιχθυοτροφείου των Αγ. Θεοδώρων και νησίδων Αντά-Μπουρού, Αγ. Νικολάου και Παναγιάς Παντάνασσας και των παραλίμνιων όχθων συνολικής έκτασης 27.500στρ. (23.500 από το Ν. Ροδόπης και 4.000 από το Ν. Ξάνθης).
    Σεπτέμβριος 2003
    Οι εκπρόσωποι της μονής σε συνέντευξη στον τοπικό τύπο () μιλούν για δημιουργία ενός τόπου προσκυνήματος στην περιοχή, για ένα πρότυπο οικοτουριστικό συγκρότημα με χαρακτήρα θρησκευτικό και με τίτλο . Εξηγούν ότι κινούνται δικαστικά για να κατοχυρώσουν επιτέλους τα δικαιώματά τους από το 1080 και εξής και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιοχής με κτίσιμο . Δικαιολογούν επί την αρκετά χρόνια αδράνεια της περιοχής λόγω αποδυνάμωσης της. (είχαν απομείνει ελάχιστοι γέροντες μοναχοί) και την ενεργοποίησης της τώρα λόγω της ενίσχυσης της αδελφότητας (η μονή από ιδιόρρυθμη έγινε κοινοβιακή και επανδρώθηκε από 20-25 μοναχούς). Στα συγκεκριμένα εδάφη υπάρχουν και εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε ακτήμονες αγρότες, αλλά ο δικηγόρος της Μονής (Ζαφείρης Μέκος) τονίζει ότι αυτή βάσει του αγροτικού κώδικα (αρθρ. 242) δε θα θιγούν καθόλου γιατί, εφόσον η μονή κερδίσει τη δίκη, το ελληνικό δημόσιο απλώς θα τους αποζημιώσεις για τις εκτάσεις αυτές. Διαβεβαιώνουν ακόμη ότι και για τους βοσκότοπους θα βρεθεί κάποια λύση ώστε να μη χάσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις και γενικότερα ότι θα σεβαστούν τις συνθήκες που προστατεύουν την περιοχή (). Ο δικηγόρος του Δημοσίου (Γεώργιος Πεταλωτής) αναγνωρίζει πως όλοι ήξεραν ότι η Μονή είχε κάποια δικαιώματα στην περιοχή του Πόρτο Λάγους με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και κάποια διακαιώματα στη λίμνη Βιστωνίδα αλλά σημειώνει ότι από τα δικαιώματα αυτά μέχρι τα 27.500 στρ. υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Εκτιμά ότι υπέρ της Μονής εισήγησης του Συμβουλίου του Κράτους και της κεντρικής Διοίκησης της αντιδικίας της Μονής με το Συνεταιρισμό των αλιέων σε σχέση με τη λίμνη, άνοιξε την όρεξη της Μονής για ευρύτερες διεκδικήσεις. Θεωρεί θολούς τους τίτλους που επικαλείται η Μονή.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/5/09 20:31

    Η Βατοπεδινή «Μεγίστη» ιστορική απάτη (Μέρος 2ο)
    «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ !!! 1 Χρόνος(ες)
    ago Κarma: 30
    Οκτώβριος 2007, χρόνος 4ος, αριθμ. φυλλ. 40
    Γράφουν οι: Απόστολος Μαμόγλου και Απόστολος Χαραλαμπίδης, καθηγητές


    Τα γεγονότα:
    22 Οκτωβρίου 2003
    Με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης επισημαίνει στο Υπουργείο ότι οι αποφάσεις αυτές στηρίχτηκαν σε ελλιπείς εκθέσεις των τοπικών υπηρεσιών δημοσίων κτημάτων με πλήρη αποδοχή των ισχυρισμών της μονής χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που υπάρχουν κατά τόπους, ιδιαίτερα στις οικίες μητροπόλεις, ούτε και γνωμοδοτήσεις του συμβουλίου του κράτους που έκριναν πάντα προβαλλόμενες από τη Μονή διεκδικήσεις. Μετά την παραπάνω παρέμβαση στις 30 Απριλίου ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις και επανεισάγει προς κρίση την υπόθεση στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων.
    Νοέμβριος 2003
    Εκδικάζεται στο Πρωτομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η αγωγή που κατέθεσε η Μονή σε βάρους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο δικαστήριο το Δημόσιο υπερασπίζεται την κυριότητα του με την συνδρομή παρέδρου του ελληνικού δημοσίου του Κράτους τοπογράφου και του Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Μετά τις εκλογές του 2004 και την επικράτηση της ΝΔ με την υπ'αριθμ απόφαση 26/20-5-3005 γνωμοδότησης του το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων γνωμοδοτεί ότι () των παλαιότερων γνωμοδοτήσεών του. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Αλογοσκούφης (ΝΔ) με απόφασή του (7-6-2004) κάνει αποδεκτή την τελευταία γνωμάτευση δηλ. ότι δε χρειάζεται να επανακριθεί η υπόθεση από το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργίου όπως ζητούσε ο πρώην Υφυπ. Απ. Φωτιάδης και αποδέχεται ως ισχυρές τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που αναγνωρίζουν την κυριότητα της Μονής στη λίμνη και τη γύρω περιοχή έπειτα από διαμάχη ενός αιώνα περίπου, δίχως να έχει στα χέρια έστω μία απόφαση δικαστηρίου και παρά το γεγονός ότι την αγωγή κίνησε το μοναστήρι. Έτσι στις 25-6-2004 και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου κατατίθεται κοινή δήλωση της ενάγουσας Μονής και του ελληνικού δημοσίου ( με εντολή του υφυπουργού Π. Δούκα) ότι δεν επιθυμούν την έκδοση απόφασης!
    Ιούλιος 2004
    Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης-Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας στον υφυπ. Οικονομικών Π. Δούκα (ΝΔ). Με την επιστολή επισημαίνουν ότι στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται πράγματα μη δεκτικά κυριότητας και κατοχής από κανέναν ( δηλαδή λίμνη, εκβολές ποταμών αρχαιολογικοί χώροι, κοινόχρηστες εκτάσεις). Επίσης περιλαμβάνονται περιοχές αναδασμών, παραχωρήσεις ακινήτων σε ακτήμονες, καθώς και εκτάσεις που ανήκουν στους ΟΤΑ της περιοχής. Οτι οι τίτλοι που επικαλείται η Μονή (χρυσόβουλα, σιγίλλια) ουδέποτε προσκομίσθηκαν σε πρωτότυπα δεν μπορούν να εφαρμοστούν επί του εδάφους ενώ τεχνηέντως αποκρύπτονται τα έγγραφα που διευκρινίζουν ότι τα δικαιώματα της Μονής στο ναϊδριο του Αγ. Νικολάου. Αναφέρονται σε φήμες ότι το Υπουργείο έχει λάβει απόφαση να μην προβάλει το ελληνικό δημόσιο δικαιώματα επί των διεκδικούμενων εκτάσεων (αγνοούν προφανώς τις προ μηνός ειλημμένες αποφάσεις του Γ. Αλογοσκούφη) προειδοποιούν για πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/5/09 21:24

    (Μέρος 3ο) Η Βατοπεδινή «Μεγίστη» ιστορική απάτη
    «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ !!! 1 Χρόνος(ες)
    ago Κarma: 30
    Οκτώβριος 2007, χρόνος 4ος, αριθμ. φυλλ. 40
    Γράφουν οι: Απόστολος Μαμόγλου και Απόστολος Χαραλαμπίδης, καθηγητές


    Τα γεγονότα:
    9 Δεκεμβρίου 2004:
    Με την υπ'αριθμ. 15 γνωμοδότηση του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποδέχεται και κρίνει ορθές και σύννομες όλες τις προαναφερθείσες υπουργικές αποφάσεις. Μετά τη νομική δικαίωσή της η Μονή αλλάζει προσανατολισμό: επιδιώκει τώρα ανταλλαγή της λίμνης και των γύρω άπαυτη εκτάσεων με άλλα ακίνητα του δημοσίου, προκειμένου να παραχωρήσει στο δημόσιο τη λίμνη. Ο λόγος πια δεν είναι για 27.500 στρ. αλλά για 48.000 στρ. (45.000 της λίμνης Βιστωνίδας και 3.000 της λίμνης Νταλιάνη). Το παράδοξο είναι ότι το δημόσιο αποδέχεται την ανταλλαγή αυτή, αναθέτει σε ορκωτούς εκτιμητές την εκτίμηση της αξίας της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής, οι οποίοι εκτιμούν την αξία της στα 60 εκατομμύρια, και δέχεται να παραχωρήσει στη Μονή ανάλογης αξίας ακίνητα του δημοσίου εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξανθής. Έτσι ξεκινά μια διαδικασία ανεύρεσης των κατάλληλων ακινήτων που είναι πρόθυμο το δημόσιο να παραχωρήσει και να αποδεχθεί η Μονή. Στην διαπραγμάτευση μπαίνουν ακίνητα στο Νομό Θεσσαλονίκης (στους Δήμους Μίκρας, Πανοράματος, Θερμαΐκού, Θέρμης, Ωραιοκάστρου και στη Νεά Μεσημβρία..., 76 οικόπεδα συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων στις περιοχές Καρδίας, Ν. Επιβατών, Ν. Ραιδεστού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, 46 οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας σε Καρδία, Σχολάρι, Τρίλοφο) Πανοράματος, Θερμαικού (στην Αγ. Τριάδα και στους Ν. Επιβάτες) Θέρμης και στη Ν. Μεσημβρία και 2 ακόμη ακίνητα έκτασης 629 στρ. δίπλα στο αεροδρόμιο στο Ν. Καβάλας (στις παραλίες Ακροποτάμου, Οφρυνίου, Ν. Περάμου και Ν. Ηρακλείτσας 1240 στρ. Παραλιακής και καλλιεργήσιμης γης, τα οποία αποτιμήθηκαν στο 60% της αξίας της λίμνης), στο Ν. Χαλκιδικής (στους Δήμους Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Ιερισσού Ακάνθου και στα γύρω,... ειδικά περίπου 9.000 βρίσκονται στις περιοχές Ουρανούπολης, Αμμουλιανής, Ιερισσού), στο Ν. Τρικάλων,... άγνωστο και σε ποιες άλλες περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί ότι η πρώτη αυτή φάση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και δεν προβλήθηκε από τα μέσα ούτε τα τοπικά. Αντιθέτως οι μετέπειτα εξελίξεις προβλήθηκαν συστηματικά από ορισμένες εφημερίδες όπως η το και ο . Ορισμένες από τις εξελίξεις και τις συμφωνίες που ήρθαν στο φως εκ των υστέρων είναι:
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/09 20:14

    (Μέρος 4ο) Η Βατοπεδινή «Μεγίστη» ιστορική απάτη
    «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ !!! 1 Χρόνος(ες)
    ago Κarma: 30
    Οκτώβριος 2007, χρόνος 4ος, αριθμ. φυλλ. 40
    Γράφουν οι: Απόστολος Μαμόγλου και Απόστολος Χαραλαμπίδης, καθηγητές


    Τα γεγονότα:

    21 Δεκεμβρίου 2005:
    Προτείνονται από την ΚΕΔ στη Μονή για ανταλλαγή 94 οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας, Θερμαικού, Θέρμης, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου και έγιναν αποδεκτά στην πλειοψηφία τους από τη Μονή. Τα οικόπεδα αυτά μεταβιβάστηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΚΕΔ και από την ΚΕΔ στη Μονή. Όσα από τα οικόπεδα αυτά έγιναν αποδεκτά ως το Νοέμβριο του 2006 πουλήθηκαν με βάση τις αντικειμενικές αξίες της Εφορίας και όχι τις πραγματικές της αγοράς (δημοπρασίες στις 5 Ιουλίου, στις 26 Ιουλίου και 17 Νοεμβρίου 2006) με τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται για το Αγ. Όρος. Συγκεκριμένα πέρασαν στην εταιρεία , η οποία συστάθηκε μόλις 3 μήνες πριν από την επίμαχη αγοροπωλησία και στην οποία μετέχει και ο δικηγόρος της Μονής. Όλα τα συμβόλαια μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής υπογράφονται από τη συμβολαιογράφο Ακατερίνη. Διον. Πελέκη-Βουλγαράκη σύζυγο του Γ. Βουλγαράκη, Υπουργού της ΝΔ, ενώ ως δικηγόρος εκπρόσωπος της Μονής στα συμβόλαια αναφέρεται ο αδελφός της Δ. Πελέκη. Η κ. Πελέκη με ανακοίνωσή της βεβαιώνει ότι από τις αγοροπωλησίες ανταλλαγών του Δημοσίου η συμβολαιογράφος δεν παίρνει χρήματα. Ο αδελφός της όμως: από τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου στα πλαίσια αυτής της πρώτης φάσης της ανταλλαγής θα σταθούμε σε 3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις: 4 συμβόλαια (Μάιος 2007) αφορούν στα 1240 στρ. κυριότητας της κτηματικής εταιρίας του Δημοσίου (στο εξής ΚΕΔ) στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας (Κάρυανη, Νέα Πέραμο, Ν. Ηρακλείτσα, Ακροπόταμο) τα οποία μεταξύ άλλων προσφέρει στο δημόσιο στη Μονή ως ανταλλάξιμα για τη λίμνη και η συνολική τους αξία φτάνει, σύμφωνα με την εκτίμηση των ορκωτών εκτιμητών, τα 28.000.000€ (22.816€/στρ.). Κτηματομεσίτες όμως της Καβάλας εκτιμούν την αξία του στρέμματος από 100.000-300.000€. Με τιμή 150.000€ τα 1240στρ. Θα αποτιμόνταν 180.000.000€ (απώλεια 150.000.000€ για το Δημόσιο). Ένα άλλο συμβόλαιο (2823/22-05-2007) αφορά σε δάσος 8.608, 430στρεμ. Στην Ουρανούπολη ορκωτοί εκτιμητές αποτιμούν σε 1.107.044€ δάσους την αξία του και το δημόσιο το παραχωρεί στη Μονή προς αγροτική εκμετάλλευση, αφού αυτό αποχαρακτηρίστικε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί τα δάση παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και δε μεταβιβάζονται. Μέρος της δασικής αυτής έκτασης εξάλλου είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας τους όπως γνωματεύει εκ των υστέρων ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η εκτίμηση της Εφορίας για το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν 8.740.695€, αλλά αυτό δεν απασχολεί προφανώς τη Μονή εφόσον είναι βάσει νόμων απαλλαγμένη από την καταβολή φόρων. Κι από μόνη της η ανταλλαγή αυτή θα έφτανε για να μιλησουμε για σκάνδαλο, διότι μετά την κοινητοποίηση των τοπικών φορέων και την παρέμβαση του Εισαγγελέα, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έβγαλε ανακοίνωση με τη οποία εξηγεί ότι το Δημόσιο δεν ενημέρωσε ότι αποχαρακτήρισε ή σκόπευε να αποχαρακτηρίσει το επίδικο ακίνητο, οπότε αυτοί αποτίμησαν την αξία του ως δάσος. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο παρέλειψε να ζητήσει νέα εκτίμηση του ακινήτου μετά τον αποχαρακτηρισμό του, με αποτέλεσμα να απολέσει τουλάχιστον 10.000.000€, εφόσον σύμφωνα με το ΣΟΕ, η εκτίμηση της ίδιας έκτασης αποχαρακτηρισμένη θα ήταν 10-20 φορές πάνω από το 1,1 εκατ. € που επικαλείται το συμβόλαιο!
    Τέλος το υπ'αριθμ. 2824/22-05-2007 συμβόλαιο αφορά σε ένα ακίνητο έκτασης 45.090 στρεμμάτων στην Αμμουλιανή (τιμή αποτίμησης 694.00€, αντικειμενική τιμή 794.934€, πραγματική γύρω στο 300% της αντικειμενικής).
    Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι ουσιαστικά το Δημόσιο αγοράζει τη λίμνη και την παραλίμνια περιοχή όχι στα 60 εκατ., όπως συνομολόγησαν η Μονή και το Δημόσιο, αλλά σε πραγματικές αγοραίες τιμές γύρω στα 300 εκατ. €.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφραιμάκος κατά κόσμον Offshorakos14/5/09 21:47

    (Μέρος 5ο) Η Βατοπεδινή «Μεγίστη» ιστορική απάτη
    «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ !!! 1 Χρόνος(ες)
    ago Κarma: 30
    Οκτώβριος 2007, χρόνος 4ος, αριθμ. φυλλ. 40
    Γράφουν οι: Απόστολος Μαμόγλου και Απόστολος Χαραλαμπίδης, καθηγητές


    Τα γεγονότα:
    2 Μαρτίου 2007
    Σε έκτακτη σύσκεψη Δήμαρχοι πέντε Δήμων της Θεσσαλονίκης (Πανοράματος, Μίκρας, Θέρμης, Θερμαικού, Ωραιοκάστρου) διαμαρτύρονται γιατί χωρίς να ενημερωθουν οι τοπικοί άρχοντες, παραχωρήθηκαν στη Μονή ακίνητα που το Δημόσιο θα έπρεπε να παραχωρήσει στους Δήμους και αναθέτουν στις Νομικές τους Υπηρεσίες να διερευνήσουν το ζήτημα. Στις 7 του μηνός ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα στους Δημάρχους και δηλώνει ότι πλέον .
    Τέλη Μαϊου 2007
    Επιχειρείται να τακτοποιηθούν τα εναπομείναντα από την πρώτη φάση οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας, Θερμαικού και στη Ν. Μεσημβρία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα δύο οικόπεδα (συνολικής έκτασης 629 στρεμμάτων) μέρος των οποίων το Υπ. Υγείας είχε προτείνει στο Δήμο Μίκρας ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου των 127 δικών τους στρεμμάτων, προκειμένου να αναγερθούν στο χώρο εκείνο δύο νοσοκομεία, το παιδιατρικό και το ογκολογικό Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Μίκρας ελλείψει ανταλλαγμάτων αναστέλλει κάθε ενέργεια για την παραχώρηση.
    Οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Καβάλας ασχολούνται με την υπόθεση και εκδίδουν
    ψηφίσματα στα οποία μιλούν για σκανδάλο. Οι προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αλλά και Χαλκιδικής ζητούν να γίνει προκαταρκτική εξέταση.
    4 Ιουλίου 2007
    Μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών για το δεύτερο κύκλο παραχωρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, και Τρίκαλα ακυρώνεται η ανταλλαγή των νέων ακινήτων με μέρος της ιδιοκτησίας της Μονής και επιστρέφονται τα ανταλλασσόμενα οικόπεδα και πάλι στην κυριότητητα της ΚΕΔ. Αναζητείται σε πολύωρη σύσκεψη στη ΚΕΔ το ακίνητο του Δημοσίου στην Αθήνα που θα παραχωρηθεί στη Μονή σε αντάλλαγμα.
    Ιούλιος 2007
    Ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης (στις 11 του μήνος) και έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πρωτοστάτησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας) (στις 12 Ιουλίου) καταθέτουν ερώτηση στη βουλή για το θέμα. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να διερευνηθούν και τα τρία εμβάσματα ύψους 750.000€ της Μονής προς το Δημ. Πελέκη κουνιάδο του Υπ. Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη πέραν της κανονικής αμοιβής του για παράσταση στις συμβολαιογραφικές πράξεις εκ μέρους της Μονής.
    12 Ιουλίου 2007
    Γίνεται συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το θέμα ετέθη από τη Βούλα Πατουλίδου γιατί στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και εμπλοκή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης απαντώντας επέρριψε την ευθύνη στους Δημάρχους και στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης. είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως .
    13 Ιουλίου 2007
    Αποφασίζεται η επιστροφή των ακινήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Τρικάλων, με αντάλλαγμα ακίνητο στην Αθήνα. Παραμένουν σε ισχύ τα συμβόλαια για τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη και 1.240 στρέμματα στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας.
    23 Ιουλίου 2007
    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη βουλή και ζητάει εξηγήσεις και για την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας και για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλασσόμενων ακινήτων.
    (Τέλος προς το παρόν, έρχονται τα καλύτερα)
    Εφραιμάκος κατά κόσμον Offshorakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.