Απάντηση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απέστειλε στο ιστολόγιο μας ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μας ενημερώνει ότι έχουμε πέσει θύματα παραπληροφόρησης, όσον αφορά το θέμα με την βίλα του στην Σταμάτα. Την ίδια ώρα όμως, τα ραδιόφωνα στην Αθήνα, καθώς και τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ALTER ασχολήθηκαν με το θέμα, δίνοντας νέα στοιχεία.
Εμείς με την σειρά μας, να ευχαριστήσουμε τον υπουργό για την επικοινωνία και για το ότι άρχισε να συμβαδίζει με τους νέους κανόνες (καλούς ή κακούς) της ενημέρωσης, διαβάζοντας blogs.
Η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής (κάντε κλικ στην εικόνα):
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το blog σας και διαπιστώνω ότι έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Ευχαρίστως θα σας καλούσα να σας κάνω το τραπέζι στο σπίτι που νοικιάζω για να διαπιστώσετε ότι ούτε δικό μου είναι, ούτε στη Σταμάτα βρίσκεται, ούτε πισίνες διαθέτει.Η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής (κάντε κλικ στην εικόνα):
Προφανώς ο πληροφοριοδότης σας με συμπαθεί ιδιαίτερα και για ακόμη μια φορά φροντίζει για την προσωπική μου ανάδειξη.
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών
Ο «ΙΟΣ» για τον κ. Στυλιανίδη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο πρόεδρος του ΕΙΡΤ επί Ιωαννίδη
Φαιά «επανίδρυση» στα ΓΑΚ
«Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι δυνατόν τα επίσημα κρατικά αρχεία -η θεσμική δηλαδή αποτύπωση της συλλογικής εθνικής μνήμης- να υπαχθούν στον έλεγχο ενός ανθρώπου που ταυτίστηκε με την πιο σκοτεινή κι ανελεύθερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της χώρας; Στις μέρες της καραμανλικής «επανίδρυσης του κράτους», συνέβη ακόμη κι αυτό.
Στις 22 Νοεμβρίου 2007, ο (νεοδιορισμένος τότε) υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης προχώρησε, ως είθισται, στο διορισμό της νέας Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), του επίσημου φορέα που είναι αρμόδιος για τη διαφύλαξη, ταξινόμηση και διάθεση στο ερευνητικό κοινό των κάθε λογής κρατικών αρχείων. Ως πρόεδρο του οργάνου, που σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 είναι αρμόδιο για «τον καθορισμό των βασικών αξόνων της πολιτικής των ΓΑΚ» και τη χορήγηση αδειών για τη «μελέτη, μεταγραφή, φωτογράφηση κ.λπ.» του αρχειακού υλικού, ο κ. Στυλιανίδης διόρισε τον επίτιμο καθηγητή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κων/νο Μανάφη.
Ως βυζαντινολόγος, ο νέος πρόεδρος έχει μάλλον περιορισμένη επαγγελματική σχέση με τις πηγές της νεότερης Ιστορίας. Οχι όμως και με τη νεότερη Ιστορία αυτή καθεαυτή, αφού συνέβαλε με τον τρόπο του στο γράψιμο μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της: την άνοιξη του 1974 είχε διοριστεί από τη δικτατορία Ιωαννίδη πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας-Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ), του κεντρικού δηλαδή προπαγανδιστικού μηχανισμού της χούντας!
Δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1974/Β/461 της 2.5.1974, η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του «πρωθυπουργού» Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου. Αντιπρόεδρος διορίστηκε με την ίδια απόφαση κάποιος συνταξιούχος γυμνασιάρχης».
«Η περίπτωσή του εξετάστηκε από Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου 1975 με πρόεδρο τον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Γ. Μαραγκόπουλο και μέλη 8 ανώτατους δικαστικούς ή πανεπιστημιακούς. Μεταξύ των τελευταίων διακρίνουμε και το όνομα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου.
Το συμβούλιο αποφάνθηκε πως «η θέσις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΡΤ είναι θέσις καιρία από απόψεως πολιτικής», ιδίως «υπό καθεστώς ανελεύθερον, το οποίον προσεπάθει διά των μέσων μαζικής επικοινωνίας να παραποιή την αλήθειαν και να αποπροσανατολίζη τον λαόν». Η επιλογή του Μανάφη σ' αυτό το πόστο, όπως και η εκ μέρους του αποδοχή του διορισμού, διαβάζουμε στο κείμενο της απόφασης, «αποδεικνύει την μεταξύ αυτού και παραγόντων της δικτατορίας ύπαρξιν αμοιβαίων δεσμών εμπιστοσύνης». Κρίθηκε έτσι ότι «η υπό του εγκαλουμένου αποδοχή της ρηθείσης θέσεως, ής τα καθήκοντα εξήρχοντο, ως εκ του αντικειμένου των, του κύκλου των συνήθων και κατά κοινήν πείραν νομίμων, εκτός του πανεπιστημίου, καθηκόντων του, στοιχειοθετεί το κατά το άρθρον 10 παρ. 2 της συντακτικής πράξεως της 3.9.74 πειθαρχικόν παράπτωμα της συνεργασίας μετά του δικτατορικού καθεστώτος» (ΦΕΚ 1975/ Παράρτημα, σ. 1.131)».
www.ios press.gr (Ελευθεροτυπία, 7/3/2009)
Και ο andi-ΙΟΣ
Η σύντομη πολιτική διαδρομή του κ. Στυλιανίδη, είναι «φαιά», σε ότι αφορά την θητεία του σε δύο αξιόλογα υπουργεία, και το πολιτικό σκηνικό που προσπάθησε να διαμορφώσει στη Ροδόπη και απέτυχε.
Κανένας δεν επιβουλεύεται την προσωπική του πολιτική ανάδειξη. Οι λανθασμένες πολιτικές του είναι αιτία της «θετικής» κριτικής που του γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. σε πανελλήνιο επίπεδο. «Εχθρός» του είναι ο εαυτός του και οι όποιοι συνεργάτες του.
Ο κ. Στυλιανίδης ομιλεί συνεχώς για το μέλλον, δεν αναφέρει το πρόσφατο παρελθόν, που και πότε αν αυτά τα «μεγαλόπνοα» αναπτυξιακά σχέδια που κατά καιρούς ανακοίνωσε υλοποιήθηκαν ή αν κάποτε υλοποιηθούν.
Τα πολιτικά του λάθη είναι απροσδιόριστα στον αριθμό, όπως η συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος για το μέλλον της παιδείας. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται από μηδενική βάση όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος. Οι δικές του προτάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν από τον πρωθυπουργό στο περιθώριο της ιστορίας. Το γιατί αυτής της εξέλιξης δεν απασχολεί τον κ. Στυλιανίδη;
Οι μαθητικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που θα γινόταν στη Κομοτηνή κατά τον κ. Στυλιανίδη, ακυρώθηκαν από τον κ. Σπηλιωτόπουλο και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Και αυτή η εξέλιξη δεν απασχολεί τον κ. Στυλιανίδη;
Χωρίς εγκεκριμένες πιστώσεις, χωρίς έτοιμες τις υποδομές φιλοξενίας για 2500 φιλοξενούμενους, χωρίς μια υποτυπώδη αλλά και ουσιαστική τοπική οργανωτική επιτροπή η οποία θα βοηθούσε το έργο της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής κτλ., ξυπόλυτοι μέσα στα αγκάθια πώς θα εξελισσόταν η επιτυχία των μαθητικών εκδηλώσεων; Άγνωστο. (Να θυμηθούμε μόνο που σαν υφυπουργός Εξωτερικών διοργάνωσε και πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των υπουργών Εξωτερικών των Παρευξεινίων Περιοχών, η τότε Δημοτική Αρχή, αν και αντιπολιτευόμενη, με Δήμαρχο τον Τάσο Βαβατσικλή, «έτρεχε» μέχρι την τελευταία στιγμή για την ασφαλτόστρωση των δρόμων που θα διερχόταν η υπουργική πομπή). Και τούτο έγινε για την επιτυχία του συνεδρίου και την καταξίωση του κ. Στυλιανίδη. Και άκουσε το ευχαριστώ του κ. Στυλιανίδη.
Διαφορετική εικόνα, πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής ο συμπαθείς διασκεδαστής «νυχτερινών πολιτιστικών κέντρων» κ. Χατζηγιάννης, και διαφορετική εικόνα πρόεδρος της καλλιτεχνικής οργανωτικής επιτροπής, η καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
«Η Ελληνική Νεολαία είναι δένδρο που δεν θέλει να γίνει έπιπλο, θέλει να ανθίζει και να έχει γνώμη στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι, το μέλλον είναι δικό της».
Αυτό πρέπει να το καταλάβει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, και ιδιαίτερα ο κ. Στυλιανίδης.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές επιλογές του κ. Στυλιανίδη, για το μέλλον του Δήμου Κομοτηνής, θυμίζουν το «βρώμικο ’89.
«Διόρισε» δημόσιους κατήγορους (όπως το ’89 διορίσθηκε ο καθηγητής του ΔΠΘ κ. Κωνστανίδης, ο λεγόμενος το «πρώτο βιολί της κάθαρσης»), τον κ. Κοτσάκη και τον κ. Παράσχου, για να «κατηγορήσουν» και να οδηγήσουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τώρα που δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, τι θα πράξουν ο κ. Στυλιανίδης και οι δοτοί δημόσιοι κατήγοροι; Έχουν εκείνο το πολιτικό ανάστημα, για να ζητήσουν, έστω και μια συγγνώμη, όπως έπραξαν πολιτικοί πολύ μεγαλύτερου πολιτικού «βεληνεκούς».
Andi- ΙΟΣ