16.2.09

Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

  • Η κυβερνητική παράταξη χάνει και τις αγροτικές περιοχές.
  • Κύμα μετακίνησης ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. απευθείας στο ΠΑΣΟΚ.
  • Απέτυχε οριστικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην ταχύτατη πτώση της και ταυτόχρονα να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, το ήπιο σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία (που απέρριψαν ήδη οι Βρυξέλλες), οι παροχές, οι υποσχέσεις για προσλήψεις και η επικοινωνιακή αντεπίθεση δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης. Για λίγες εβδομάδες η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε οριακά, αλλά γρήγορα το πολιτικό σκηνικό πήρε τη μορφή που είχε πριν από τα Χριστούγεννα. Σε χρονικό διάστημα 45 ημερών η κυβέρνηση έχασε όλες τις πολιτικές μάχες, απέτυχε να πείσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξαναμπήκε σε ένα ζοφερό κλίμα εσωστρέφειας που ανατροφοδοτεί την κυβερνητική κρίση. Στο ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε εντυπωσιακά τις επιδόσεις του και αν συνεχίσει με την ίδια δυναμική, σύντομα θα βρεθεί πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Όσον αφορά την δημοσκόπηση της ALCO για το την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33% (από 31,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, που έγινε στις 28 έως 30 Ιανουαρίου) και ακολουθούν η Ν.Δ. με 28,4% (από 27,8%), το ΚΚΕ με 7,3% (από 7,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ, 6,3% (από 6,5%) και ο ΛΑΟΣ σταθερά με 4%, ενώ οι Οικολόγοι εμφανίζονται να μένουν και πάλι εκτός Βουλής.

Στην δημοσκόπηση της MARC για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 34,6% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 30,3%. Το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 4,1% και οι Οικολόγοι με 2,4% κλείνουν την εξάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.