29.1.09

«Πράσινη» ανάπτυξη

Μιλήσαμε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ το περασμένο σαββατοκύριακο για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Και καλά κάναμε. Είναι κάτι που θα μας αφορά από εδώ και στο εξής σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως πρέπει να θυμηθούμε και ορισμένες πράξεις που μας κάνουν να ντρεπόμαστε.
Το 2000 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο 178 φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου, διαβάζουμε ότι ο τότε Νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος, (εκλεγμένος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ) ενέκρινε με απόφαση του την χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στον νομό μας. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση γράφει: «Με την ΔΙΒΜ/Φ24.185/33 απόφαση του Νομάρχη Ροδόπης, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. Δ/τος 210/73, χορηγήθηκε στην Α.Ε. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, με έδρα την Αθήνα, άδεια μεταλλευτικών ερευνών (Α.Β.Μ. 557), διάρκειας τριών (3) ετών, σε χώρο έκτασης 3.163,540 στρεμμάτων, ευρισκόμενο στην περιφέρεια Σαπών του νομού Ροδόπης», για να συνεχίσει η απόφαση, δίνοντας συντεταγμένες των ορίων στο συγκεκριμένο δήμο όπου θα γίνουν οι έρευνες.
Άλλα λέγαμε στους πολίτες της Ροδόπης, άλλα κάναμε πίσω από την πλάτη τους! Ευτυχώς ο λαός τους έστειλε εκεί που τους αξίζει…

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/1/09 13:26

    Το «ΧΡΥΣΟ» ιστορικό όπως εξιστορείται στην ιστοσελίδα των χρυσοθήρων

    Από το 1992-93 δύο πολυεθνικές εταιρείες, η "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ", με μοναδικό μέτοχο σήμερα την αγγλική Greenwich Recourses, και τα "ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ", με μετόχους την αυστραλιανή Normandy (που πρόσφατα πουλήθηκε σε αμερικανικό κολοσσό), την καναδική Inmet (που δραστηριοποιείται και στην Πέργαμο της Τουρκίας) και την Αργυρομεταλλευμάτων, αποκτούν το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων περιοχών που βρίσκονται στις Σάπες Ροδόπης η πρώτη και Περάματος Εβρου η δεύτερη.
    Το Μάρτη του 1999 η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ξεκινά μια προσπάθεια να αποκτήσει τη συναίνεση τον τοπικών παραγόντων (νομάρχη Ροδόπης, δημάρχου Σαπών κ.λπ.), οι οποίοι σ' αυτή τη φάση φαίνεται να "καλοβλέπουν" το θέμα. Παράλληλα αρχίζουν να κινητοποιούνται τοπικές ομάδες (οικολογικές ομάδες Ροδόπης και Σαπών, Ενωση Καταναλωτών) και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και αρχίζει να δημιουργείται κλίμα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού. Σημαντική βοήθεια έδωσε ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής καθώς και της Περγάμου, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μειονοτικών χωριών, οι οποίοι μάθαιναν τα νέα για την Πέργαμο από τα τουρκικά κανάλια. ………κτλ χρυσά στο εγγύς μέλλον
    CHICO DE ORO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.