26.12.08

Ευριπίδης Στυλιανίδης - Επάγγελμα: ερευνητής σε ΜΚΟ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80 ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΘΩΚΟΥΣ: Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΜΚΟ ΦΙΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ!

Οι καραμέλες περί ταπεινότητας, αξιοκρατίας και σκληρής δουλειάς, με τις οποίες σφυροκοπούν τα αφτιά των νέων οι πολιτικοί φαίνεται πως δεν αφορούν καθόλου τους ίδιους. «Λαμπρό παράδειγμα», το βιογραφικό και η ανέλιξη του υπουργού Παιδείας.
Τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους τις προηγούμενες μέρες ίσως να μην ξέρουν ούτε εξ ακοής τους Κένταυρους και τους Ρέιντζερς, στο πνεύμα των οποίων γαλουχήθηκαν πολιτικά ο νυν υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης και οι υπόλοιποι ΟΝΝΕΔίτες της δεκαετίας του ’80. Εκείνες τις σκληροπυρηνικές ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ που είχαν στόχο την καταστολή κάθε αγωνιστικού κινήματος.
Έκτοτε, ο κομματικός του βίος, έτσι όπως προκύπτει από το επίσημο βιογραφικό του, υπήρξε πλούσιος. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και τον επαγγελματικό του βίο… Η καραμέλα «δουλέψτε σκληρά για να ανέβετε ψηλά», που η νέα γενιά ακούει να της λένε μονότονα, φαίνεται πως δεν αφορά τα «γαλάζια παιδιά». Αυτά τα τελευταία ξέρουν για να παρακάμπτουν τον ανήφορο…
Τι επάγγελμα δηλώνει στο βιογραφικό του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης; Ερευνητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου. Μη σπεύσετε να φανταστείτε κάποιο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο. Ο βαρύγδουπος αυτός τίτλος αφορά μια ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση φιλικού του προσώπου, την οποία χρηματοδότησε αδρά όσο βρισκόταν στο προηγούμενο πόστο του, του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Φυσικά και δεν πρόκειται για κάτι παράνομο. Αν είναι και ηθικό; Την απάντηση έχει δώσει ο επίσης γαλουχημένος στην ΟΝΝΕΔ των Κενταύρων και των Ρέιντζερς Γιώργος Βουλγαράκης.
Ο κ. Στυλιανίδης όχι μόνο χρηματοδότησε τις δραστηριότητες του -κατά δήλωσή του- εργοδότη του, αλλά τον έβαλε και στο τοπ 10 υψηλότερα χρηματοδοτούμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Από 210.000€ που πήρε η οργάνωση το 2003, το 2004 έλαβε 1.260.000€.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου που προΐσταται της εν λόγω ΜΚΟ εκδήλωσε εκείνη την περίοδο (ίσως συμπτωματικά) μια ιδιαίτερη προτίμηση στη Ροδόπη , εκλογική περιφέρεια του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου διοργάνωσε συνέδρια και υλοποίησε πολλές δράσεις της ΜΚΟ. Σε λεύκωμα που έχει εκδώσει ο νυν υπουργός Παιδείας για τις δράσεις της αναπτυξιακής βοήθειας στη θητεία του μπορεί να διαβάσει κανείς για το πρόγραμμα «Κίκονες», που συνέβαλε στην ανάπλαση των πρώην αθλητικών κατασκηνώσεων της Μαρώνειας στη Ροδόπη, όπου δημιουργήθηκε το Θρακικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Η ΜΚΟ που υλοποίησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι, φυσικά, αυτή την οποία … εργάστηκε ο ίδιος. Κι ας λέει ο κανονισμός ότι η αναπτυξιακή βοήθεια πρέπει να πηγαίνει σε χώρες του εξωτερικού που υποφέρουν. Και η Ροδόπη κοντά στα σύνορα είναι!
Άλλωστε, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει χρηματοδοτηθεί και για άλλα προγράμματα με τα οποία βοήθησε σε τέτοιες χώρες, όπως: «Υποστήριξη Γυναικών στο Αφγανιστάν», «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν». «Καταπολέμηση της διαφθοράς στον Λίβανο», «Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας», Δικαστική μεταρρύθμιση στο Ιράν».
Η πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα του υπουργού, έτσι όπως καταγράφεται στο διαδικτυακό βιογραφικό του (το οποίο πρόσφατα εμπλουτίσθηκε), συνεχίζεται. «Το 1997-98 δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ως συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου».
Λεπτομέρεια: δίδαξε ως συνεργάτης της ΜΚΟ που έχει ο φίλος καθηγητής τού Δημοσίου Δικαίου, στον τομέα του ιδίου!
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες: Το 1994-95 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ . Το ίδιο διάστημα αναφέρεται ότι εκπλήρωσε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 1991-94 δηλώνει ότι συνέχισε τις σπουδές του στο Αμβούργο, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών (!) ως συνεργάτης του προξενείου του Αμβούργου. Εκτός από το «θολό» αυτής της δραστηριότητας, νομιμοποιούμαστε να συμπεράνουμε πως ο κ. Στυλιανίδης είχε την δυνατότητα να σπουδάζει και να αμείβεται από το κράτος, όπως (δεν) έχει κάθε Ελληνόπουλο.
Οι νέοι επιτυχημένοι πολιτικοί, τους οποίους επάξια αντιπροσωπεύει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχουν σίγουρα απάντηση στην ερώτηση «πώς τα καταφέρατε;». «Ήθος, σκληρή δουλειά, και αξιοκρατία». Σκληρή δουλειά ποιος αντιλέγει;
Απλώς, κάποιοι χύνουν ποτάμια ιδρώτα σε κομματικά γραφεία και σε κατ’ ανάθεση εργολαβίες. Όσο για το ήθος και την αξιοκρατία, θα τα αφήσουμε ασχολίαστα…

Το κείμενο είναι της Βασιλικής Σιούτη και δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ» της Κυριακάτικης «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» τεύχος 923 και στο διαδίκτυο από τους LOS DECAMISADOS

Διαβάστε σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/12/08 04:10

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ... ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80, ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ Μ.ΖΙΑΝΓΚΑ (ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ;) ΣΠΟΥΔΑΖΕ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ. 1.500.000 ΛΙΡΕΤΤΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΕΠΕΡΝΕ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ... ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΟΥΤΕΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ... ΓΥΡΙΖΕ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ... ΘΟΔΩΡΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/1/09 10:51

    Δεν τον πήγαινα που δεν τον πήγαινα τον μπουχέσα...διάβασα και το άρθρο μέσα στις γιορτές και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.