1.5.08

Δήμαρχος «δεν ξέρει τι του γίνεται» Κομοτηνής

Διαβάσαμε το μήνυμα του Δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη, στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ημέρα της Πρωτομαγιάς και αναρωτιόμαστε…ή ο Δήμαρχος δεν ξέρει τι του γίνεται ή οι γραφιάδες του είναι βαλτοί και θέλουν να τον εκθέτουν συνέχεια.
Σ’ αυτό αναφέρεται: «…Από το 1888 που προτάθηκε η «Εργατική Πρωτομαγιά» ως σήμερα, πέρασαν 120 χρόνια σκληρών αγώνων των εργαζόμενων για το δίκαιο, την ελευθερία, το δικαίωμα της εργασίας του ανθρώπου…». Για κάποιον που δεν ξέρει, θα του φανεί ωραίο. Έλα όμως που οι περισσότεροι δεν είναι βλάκες ή ανιστόρητοι!!!
Γιατί;;; Στη χρονολογία που αναφέρεται το μήνυμα (1888) δεν συνέβη απολύτως τίποτα που να συνδέεται με την Εργατική Πρωτομαγιά. Αντιθέτως, την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν ωράριο λειτουργίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όσο αφορά την ιστορική επέτειο του εργατικού κινήματος με την Ελλάδα (εκείνον τον αιώνα), το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη, το 1893 2000 κόσμος διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων και το 1894 γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Επομένως…ανιστόρητοι αυτοί που έγραψαν αυτό μήνυμα και ο Δήμαρχος που το υιοθέτησε! Έργο μηδέν, όμως πρώτη μούρη συνέχεια στα media. Να ήταν όμως και ουσιαστική!!!

UPDATE: Ευχαριστούμε τον φίλο FreeBlogging για τα link που άφησε στο σχόλιο του post. Αξίζει να τα δείτε, αφού μ' αυτά επιβεβαιώνονται τα γραφόμενα μας...
Ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ...

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/5/08 10:04

    Δηλαδή να διαβάσουμε τον Οκτώβριο το μήνυμα του Δημάρχου και να λέει: ΖΗΤΩ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1942.
    Α ρε τρόμπες!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1888 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ:
    http://www.geocities.com/apithia/sicago.htm

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC

    http://www.sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=256&feature=Labour_Day

    http://www.asxetos.gr/viewlinks.asp?catID=366

    http://dim-rizou.pel.sch.gr/papers/apr2004/paper3.htm

    http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=29/4/2007&id=8588&pageNo=9&direction=1

    ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ!Η ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/5/08 08:16

    Καλημέρα σας και καλό μήνα.
    Προφανώς εκ παραδρομής αναφέρθηκε το 1888, ο γνωστός δαίμων του τυπογραφείου έκανε πάλι το θαύμα του, εννοώντας φυσικά την Πρωτομαγιά του 1988.
    Πραγματικά ιστορική ημέρα, γιατί η Λάρισα έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα, με το γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα στο 87ο λεπτό του αγώνα που έγινε στο κατάμεστο γήπεδο Αλκαζάρ.
    Η συμμετοχή του κόσμου της Λάρισας ήταν συγκλονιστική και άνευ προηγουμένου, με αποτέλεσμα να μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Λαρισαίων "εργαζομένων" με ανεξίτηλα γράμματα.
    Οπότε ας είμαστε πιο επιεικείς στις κρίσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/5/08 09:01

    Η ΔΑΚΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟ 1886.
    ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ" ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΤΣΑΚΗ.ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑ.
    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:
    http://komothnh.wordpress.com/2008/05/02/%ce%94%ce%91%ce%9a%ce%95%ce%a0%ce%a1%ce%a9%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%91%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%97%ce%9c%ce%95%ce%a1%ce%91-%ce%9f%ce%a1%ce%9f%ce%a3%ce%97%ce%9c%ce%9f-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5/

    ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΡΩΣΟΣ
    ФТЕУ ПФЬРГУШЩЕУ ЬФДФЛУЫ АФЫШЫЕУЫ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/5/08 12:41

    ta alania ston dhmo den paizontai...
    poios ekane thn malakia?
    o petrakopoulos h kanenas allos???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/5/08 14:21

    Μάλλον είστε σοσιαλιστές του γλυκού νερού!

    Παραθέτω λοιπόν το παρακάτω δημοσίευμα αυτούσια από το Ριζοσπάστη (Παρασκευή 30 Απρίλη 1999) , για το πότε προτάθηκε η εργατική Πρωτομαγιά, όπως ακριβώς γράφει και το μήνυμα του Δημάρχου. 1888 η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας, 1889 η Σοσιαλιστική Διεθνής!

    Από ό,τι φαίνεται λοιπόν οι του Κοτσάκη τα ψάχνουν και τα ξέρουν, εσείς που υποτίθεται ότι υποστηρίζετε τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ΓΑΠ, μάλλον τα αγνοείτε.


    Γι’ αυτό σας μαυρίζουν και οι πραγματικοί σοσιαλιστές και οι πραγματικοί κομουνιστές!


    Ετσι "γεννήθηκε" η Πρωτομαγιά
    Πριν 113 χρόνια...

    Στο Σικάγο, στην πλατεία Χεϊμάρκετ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συγκέντρωση. Ο Σπάις και μετά ο Πάρσονς μίλησαν στο πλήθος σκαρφαλωμένοι σε ένα βαγόνι που χρησίμευε σαν πρόχειρη εξέδρα. Το λόγο παίρνει ο Φίλντεν,όταν ξαφνικά εμφανίζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη σε στρατιωτικό σχηματισμό και με τα κλομπ στα χέρια. Ο επικεφαλής της διατάσσει "να διαλυθεί αμέσως και ειρηνικά αυτή η συγκέντρωση!". Ο Φίλντεν απαντά "μα είμαστε ειρηνικοί", όμως τα λόγια του σβήνονται από μια τρομερή έκρηξη...

    Η προβοκάτσια είχε στηθεί, η αφορμή είχε δοθεί. "Ακολούθησε - σύμφωνα με περιγραφές - φοβερή σύγχυση. Η αστυνομία πυροβολούσε άγρια προς όλες τις κατευθύνσεις. Ανθρωποι έπεφταν στη γη, πολλοί είχαν τραυματιστεί, άλλοι έτρεχαν, έβριζαν, βογκούσαν, καθώς τους ποδοπατούσαν ή τους χτυπούσαν με τα κλομπ οι μανιασμένοι αστυνομικοί"... Το αίμα κύλησε άφθονο και έβαψε ανεξίτηλα τις μνήμες.

    "Αίμα τώρα!", έγραφαν μέρες, μήνες πριν, διάφορες "έγκυρες" αμερικανικές εφημερίδες, που είχαν αναλάβει εργολαβικά να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη, να αναχαιτίσουν την "τρέλα του 8ωρου". Ομως αυτό δεν ήταν εύκολο, οι εργάτες ξεσηκώνονταν, απαιτούσαν, έφτιαχναν τραγούδια για το 8ωρο, αγόραζαν "παπούτσια του 8ωρου", "τσιγάρα του 8ωρου" από εργοστάσια που η "τρέλα" είχε γίνει πραγματικότητα.

    Από το 1884 όταν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας τέθηκε ως κύριο αίτημα και ορίστηκε η 1η Μάη 1886 ως μέρα έναρξης παναμερικανικής πανεργατικής κινητοποίησης για το 8ωρο, παντού στη χώρα οι κινητοποιήσεις ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.

    Οι κεφαλαιοκράτες ένιωσαν να απειλούνται σοβαρά τα συμφέροντά τους και χρησιμοποιώντας μπράβους, αστυνομικούς, την ίδια την εθνοφρουρά, ξέσπαγαν με λύσσα και μανία πάνω σε κάθε εργατική κινητοποίηση. Την 1η Μάη 1886, ημέρα Σάββατο, στο Σικάγο, ήταν ακροβολισμένοι γύρω απ' τη διαδήλωση χιλιάδες αστυνομικοί, μπράβοι, εθνοφρουροί, ενώ 1.350 εθνοφρουροί περίμεναν στους στρατώνες έτοιμοι, με οπλισμό και πυροβόλα.

    Οι εργάτες ακολουθούσαν το δικό τους δρόμο. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και αν και ήταν εργάσιμη μέρα, τα εργοστάσια ήταν άδεια, οι αποθήκες κλειστές, τα φορτηγά βαγόνια αχρησιμοποίητα. Οι εργάτες φορώντας τα καλά τους, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση. Εκείνη τη μέρα 340.000 εργάτες διαδήλωναν σε όλη την Αμερική, 190.000 απεργούσαν και απ' αυτούς 80.000 απεργούσαν στο Σικάγο.

    "Αίμα τώρα" και "Κρεμάστες τους πρώτα και μετά δικαστές τους" ούρλιαζαν και τις επόμενες μέρες οι εφημερίδες. Οι Αλμπερ Πάρσονς, Ογκαστ Σπάις, Σαμ Φίλντεν, Μάικλ Σβαμπ, Τζορτζ Ενγκελ, Αντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ και Οσκαρ Νεμπ φυλακίζονται και στις 9 Οκτώβρη 1886 βγαίνει η καταδικαστική απόφαση: "Θάνατος δι' απαγχονισμού".

    Το 1888 η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας ψήφισε να συνεχιστεί ο αγώνας και όρισε την Πρωτομαγιά του 1890 σαν μέρα δράσης. Το 1889 στο 2ο Συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πάρθηκε η οριστική απόφαση για την κήρυξη της Πρωτομαγιάς σαν μέρας αγώνα και απεργίας.

    Το 1919 ψηφίζεται στην Ουάσιγκτον η Πρώτη Διεθνής Σύμβαση Εργασίας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και ορίζει ότι περιορίζονται οι ώρες εργασίας στη βιομηχανία σε 8 ώρες την ημέρα και σε 48 τη βδομάδα.

    Ετσι γεννήθηκε η παγκόσμια εργατική Πρωτομαγιά μέσα απ' τον αγώνα για το 8ωρο.

    Ντ. Ν.


    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3770394&textCriteriaClause=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/5/08 15:16

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΟΤΣΑΚΗ & ΣΙΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ?
    ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΔΑΣ...Ε ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ!
    ΕΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ!
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΙΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΑΚΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ώχουουουου... Βαρέθηκα!!!

    Ασχέτως από που προήλθε η Πρωτομαγιά, πρωτογιορτάσθηκε (ή μάλλον... πρωτοαπέργησε) στη Γαλλία το 1989!

    Στην Ελλάδα, η πρώτη έγινε το 1893.

    Ασχέτως με το ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ οι Ευρωπαίοι, όμως, με την Πρωτομαγιά εγώ, μαζί μ' όλην την υφήλιο σήμερα, πλην ελαχίστων αιρέσεων-εξαιρέσεων, θεωρούμε ως ΠΡΟΠΑΤΟΡΑ της Πρωτομαγιάς το LABOR DAY των ΗΠΑ που πρωτογιορτάσθηκε το 1882! Capisce? Άι σιχτίρ-μπηχτίρ!!!

    Και, στο φινάλε, η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα είναι αργία (όπως Αμερική!) κι όχι απεργία (όπως Γαλλία).

    Για να μην πούμε και το αυτονόητο της υπόθεσης: ότι καμία από τις παραπάνω χρονολογίες η Πρωτομαγια ΔΕΝ γιορτάσθηκε την... 1η Μάη!

    ΜΠΡΛΔΠ!!!

    Δηλαδή, με εξαίρεση πλέον την Ελλάδα που τη γιορτάζει την 1η Μάη και την φωνάζει "Πρωτομαγιά", πουθενά αλλού δεν είναι Πρωτο-μαγιά, Σκετη-μαγιά, ή Πρωτο-σκέτη!!!

    Και για να το κάνουμε και λιανά για τις ξανθιές (θηλυκές ή αρσενικές, μελαχροινές ή καστανές): ο πρώτος εργατικός εορτασμός στην ιστορία του πλανήτη ήταν το Labor Day των ΗΠΑ, από την ΠΡΩΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1882 και κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτέμβρη στα σπίτια σας!

    ΣΚΑΣΤΕ ΚΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ!!! Όποτε και να τη γιορτάζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/5/08 15:37

    Σήμερα να δείτε τι έγινε στη δημαρχεία με το μήνυμα του Δημάρχου για την Πρωτομαγιά.
    Αν έχεις τέτοιους συνεργάτες τι τους θες τους εχθρούς Δημήτρη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.