14.5.08

Οι νοσταλγοί των Γερμανοτσολιάδων τον 21ο αιώνα

Την σύσσωμη συμμετοχή της τοπικής ΝΔ σε μνημόσυνο εμφυλιοπολεμικής αναμόχλευσης, που πρώτο έφερε στην επιφάνεια με καταγγελτικό λόγο το ιστολόγιο μας (δες εδώ), κατήγγειλε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός) και έφερε το θέμα στην βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Πασχαλίδου. Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και τους ζητούνται εξηγήσεις για τις εκδηλώσεις μνήμης του εμφυλίου.
Μάλιστα, τελευταίες μας πληροφορίες κάνουν λόγο για υπόσχεση του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη σε θαμώνα του μνημοσύνου, αφού πρώτα του ζητήθηκε, για ονομασία οδού της πόλης μας σε «Οδός Χωροφυλάκων του Συντάγματος Μακρυγιάννη».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής :
Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2008 στον οικισμό του Ανθοχωρίου Κομοτηνής τελέσθηκε μνημόσυνο «για τα θύματα», όπως αναφέρει το μνημείο, «της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής που εφονεύθησαν την 15η Μαρτίου 1949 αγωνισάμενοι κατά των εχθρών της πατρίδας, υπέρμαχοι των ιδανικών της φυλής». Τα θύματα ήταν οι χωροφύλακες της εποχής εκείνης, και «εχθροί της πατρίδας» ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ).
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να αναβιώνουν τέτοιες γιορτές μίσους, ιδίως με τελετάρχη τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη κ. Χρίστο Μπραντζουκάκη. Επίσης όταν σε αυτές πρωτοστατούν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, των τοπικών αρχών και του στρατού, όπως ο δήμαρχος Κομοτηνής, αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη του, ο εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη που υποστηρίχθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και οι ταξίαρχοι, διοικητές της 21ης ΤΕΘ και 29ης ΤΑΞΕΑ.
Μπορεί να πέρασαν σχεδόν 60 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, σχεδόν 35 χρόνια από τη μεταπολίτευση, κάποιοι όμως επιμένουν να βλέπουν με τα μάτια του παρελθόντος το παρόν και το μέλλον, και να διοργανώνουν γιορτές αντικομμουνιστικού μένους και εμφυλιοπολεμικού διχασμού.
Ο δημοκρατικός κόσμος της περιοχής αποδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες που προσβάλλουν το παρελθόν και την ιστορία του και επιδιώκουν να παρουσιάσουν με προπαγανδιστική διάθεση κάποιες από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της χώρας μας.
Θεωρώντας δεδομένο ότι τέτοιες εκδηλώσεις διχασμού και καλλιέργειας εμφυλιοπολεμικού κλίματος πρέπει να αποδοκιμάζονται και οπωσδήποτε να μην τυγχάνουν της επίσημης ή άτυπης στήριξης της πολιτείας,
ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί:
1. θα καταργηθεί επιτέλους το μνημείο του εθνικού διχασμού στο Ανθοχώρι;
2. νομιμοποιείται ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας να διοργανώνει εκδηλώσεις διχασμού και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό;
3. υπήρχε προηγούμενη έγκριση για τη συμμετοχή στην εκδήλωση των ταξίαρχων, διοικητών της 21ης ΤΕΘ και 29ης ΤΑΞΕΑ, και αν όχι ποια μέτρα θα πάρετε;

Η απάντηση του υφυπουργού εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου, στην παραπάνω ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μη αναμενόμενη για τους εκπροσώπους της συντηρητικής παράταξης στην Ροδόπη. Ο υφυπουργός εκτός από το να θυμίσει στους νοσταλγούς της Μακρόνησου, των στρατοδικείων και των «θυμάτων» ότι με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου και ψήφιση από την Ελληνική Βουλή το 1981, καταργήθηκαν τέτοιους είδους εκδηλώσεις ρίχνει το μπαλάκι στον Δήμαρχο Κομοτηνής και του ζητά την κατάργηση του συγκεκριμένου μνημείου.
Ο υφυπουργός δήλωσε τα εξής : «...στην εκδήλωση που έγινε στις 23 Μαρτίου 2008 στον οικισμό Ανθοχωρίου Ροδόπης, δεν υπήρξε επίσημη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης. Η Ελληνική Πολιτεία με το ν.1863/1989 μερίμνησε για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949, συμβάλλοντας ουσιαστικά και οριστικά στην αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και στην κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους Έλληνες και επιπλέον, με την αριθμ. 241/6.11.1981 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καταργήθηκαν, επίσημα, οι «επετειακές εκδηλώσεις» του εμφυλίου πολέμου, για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης και λήθης.
Επιπλέον, εφόσον η αρμοδιότητα ανέγερσης μνημείων, ανήκει σύμφωνα με το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, στην αρμοδιότητα τους εμπίπτει και η κατάργηση μνημείου που επαναφέρει μνήμες του εμφυλίου πολέμου...».

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/5/08 15:55

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΜΑΤΟΣ,ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ,ΟΙ "ΣΠΑΘΑΤΟΙ" ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΝΘΟΧΩΡΙ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ.ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΣΕ ΣΑΣ Ή ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.
    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/08 08:38

    Προτείνω το όνομα "Σπαθάτοι του Βασιλέως"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι αυτοί απλά αποδεικνύουν ότι η δεξιά είναι γονιδιακή πάθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.