Ο κ. Babacan…λείπει, από το σπίτι, για δουλειές! Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, μετά το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του στην Αθήνα.
Οι πρόσφατες ελληνο-τουρκο-βουλγαρικές επιχειρηματικές επαφές των τελευταίων ημερών στην Κομοτηνή, η επανέναρξη των συνομιλιών για την υπό ίδρυση τουρκική αγροτική Τράπεζα («Ziraat Bank») στην Κομοτηνή και η οικονομική και επιχειρηματική εξέλιξη που ενδέχεται να υπάρξει στη διαχείριση της μειονοτικής βακουφικής περιουσίας, μετά το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου Νόμου που εισήγαγε η κυβέρνηση, οριοθετούν το μελλοντικό ενδιαφέρον της Τουρκίας στη Θράκη σχετικά με τη μειονότητα.
Ανάλογα ενδιαφέροντα μπορούν να προκύψουν πάντως και στο θέμα της (ιδιωτικής) μειονοτικής εκπαίδευσης, εφόσον παραμένει ανοιχτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Έχουν «ειδικό» βάρος γι’ αυτό, οι πληροφορίες, «από τα εσωτερικά» της μειονότητας, που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΝΕΑ» και συνυπογράφει ο Δάμων Δαμιανός, για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας, στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο,…υπό τη σκιά της πρόσφατης αντιπαράθεσης «κοσμικών» και «ισλαμιστών» της μειονότητας, σχετικά με την αμφίεση των μουσουλμάνων μαθητριών (μαντίλα).
Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη αναφορά έγινε στην τοπική εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» (3/5/2004), λίγο πριν την «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην Κομοτηνή.
Όλα πάντως θα δείξουν κατά την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατά πόσον «ανοιχτόκαρδα», όπως υποδηλώνει το όνομά του (Babacan=ανοιχτόκαρδος), θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε η ελληνική κυβέρνηση, για να περιοδεύσει «ιδιωτικώς» στην Κομοτηνή.
Διαφορετικά θα συμπεριληφθεί κι αυτός στη χορεία των γραφικοτήτων που κατέγραψαν «ιδιωτικές» επισκέψεις υπουργών της γειτονικής χώρας, όπως για παράδειγμα στο παρελθόν, αυτή (Μάιος 1995), του τότε υπουργού πληροφόρησης της κυβέρνησης της κ. Τσιλέρ, κ. Γιλντιρίμ Ακτουνά, ο οποίος περιόδευσε «ιδιωτικώς» κι αυτός τη Θράκη, κατευθυνόμενος προς Θεσσαλονίκη.
Ξάνθος Κώστογλου [αναδημοσίευση]
Όποιος μουσουλμάνος της Θράκης πιστεύει πραγματικά ότι "μετέρα πατρίδα" του είναι η Τουρκία, να πάει στην πατρίδα του. Ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα...
ΑπάντησηΔιαγραφή... ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ!