10.10.07

Δωράκια

Δεν θα απαντήσω εκτεταμένα στα «Βηματάκια». logikos πολίτης με προβληματισμό είμαι, όχι θεσούχος (αιρετός ή δοτός) με ανάγκη να λογοδοτώ. Κι ας υπερβάλλω αστήρικτα καμιά φορά και ας είμαι και υπέρ το δέον καχύποπτος. Πού να απαντώ τώρα και με τα συγκεκριμένα στοιχεία που γνωρίζω ως απλός πολίτης. Και πού να ήμουν και μέσα στα πράγματα, που δεν είμαι.
Πάντως μερικές διαπιστώσεις:
1. Υπάρχει κάποιος διάχυτος προβληματισμός για το πόσο αυθαίρετα επιλέγονται και για πόσο χαλαρά απασχολούνται σε μάλλον εικονικές θέσεις «δημοσιογράφοι» (κάθε τελευταίος ανθυποοργανισμός ασήμαντων δημόσιων φορέων με βαρύγδουπα ονόματα έχει ή «κονδύλια δημοσιότητας» ή «θέσεις συμβούλων / υπευθύνων τύπου» σε βαθμό δυσανάλογο, κατά τα φαινόμενα, με το ειδικό βάρος του ή τις πραγματικές ανάγκες ή εν πάση περιπτώσει το πόσο κοστίζουν αυτές οι ανάγκες). Το «δημοσιογράφος» σε εισαγωγικά για να μην τρελαθούμε, σε τόσο σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα θες πολλή προϋπηρεσία, δοκιμή, τρέξιμο, δείγματα γραφής, μόρφωση (όχι σεμιναριακή τύπου «να πάρουμε και ένα τυπικό χαρτί να χωθούμε πουθενά»), αναγνώριση, ρίσκο, άγχος, βάσανο κλπ. για να θεωρείσαι δημοσιογράφος.
2. Κάποτε πριν καναδυό χρόνια είχε ξεκινήσει μια ιστορία «κάθαρσης» με κάτι λίστες αμειβόμενων από το δημόσιο. Ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτή την ιστορία; Ξεχάστηκε δια παντός; Πυροτέχνημα;
3. Εγώ να ασχοληθώ με συγκεκριμένα ονόματα; Α πα πα πα...Όποιος με εγκαλεί ας εγκαλέσει πρώτα κάποιον εποπτεύοντα δημόσιο φορέα, αν υπάρχει, κι αν δεν υπάρχει να στηλιτεύσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει, να εγκαλέσει λοιπόν τους αρμόδιους να δημοσιεύουν κατ΄έτος ένα απλό πινακάκι με τρεις στήλες:
ΟΝΟΜΑ, ΠΟΣΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΕΤΟΣ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΕ
Αν δημοσιευτεί αυτό το πινακάκι περιττεύει να ασχοληθεί κανείς άλλο. Απόλυτη διαφάνεια. Ποιος τη φοβάται και θα οχυρωθεί πίσω από δήθεν προσωπικά δεδομένα;4. Μιλώντας για «δωράκια» βάζω και τα «ταξίδια κινήτρων» που κάνουν ως δώρο με κάθε ευκαιρία και κάθε συναφή ή όχι αφορμή οι εταιρείες (π.χ. στους γιατρούς) στα στελέχη ή τους συνεργάτες τους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και την Κομοτηνή για τους δημοσιογράφους (αλλά και άλλους συνεργάτες) και μάλιστα εις βάρος του φορολογούμενου; Χωρίς ανταπόδοση εννοώ. Δεν λέω να μην ταξιδεύουν με κρατικά ή ημικρατικά έξοδα κάποιοι δημοσιογράφοι. Αλλού το πάω και νομίζω ότι είναι κατανοητό πού.
Το παρατράβηξα μου φαίνεται. Με δύο λέξεις θα είχα απαντήσει. Οι λέξεις είναι, προκειμένου ειδικά για δημοσιογράφους: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Γκέγκε;

logikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.