18.5.07

Η δεξιά του Κυρίου βοηθά τώρα τη δεξιά του χωριού

Άρθρο της Βασιλικής Σιούτη (siouti@enet.gr) στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 13ης Μαΐου 2007

Με όχημα την εκκλησιαστική οργάνωση «Αλληλεγγύη», η «δεξιά του Κυρίου» έχει στήσει μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στις αγροτικές περιοχές:
Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αθρόα τη ΜΚΟ της Εκκλησίας και αυτή αγοράζει τις απούλητες σοδειές που, ως επισιτιστική βοήθεια, παίρνουν το δρόμο για φτωχές χώρες.
Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές σπεύδουν στα γραφεία του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του διευθυντή της «Αλληλεγγύης» Δ. Φουρλεμάδη για τα αδιάθετα προϊόντα των περιοχών τους.
Τα παραδείγματα πολλά:
- Οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας είχαν μεγάλο μέρος της παραγωγής απούλητο. Τον Φεβρουάριο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος ήρθε σε επαφή με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, προκειμένου να απορροφηθεί η σοδειά τους και να σταλεί εκτός συνόρων. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της.
- Με το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε στον Α. Κοντό και ο βουλευτής Σερρών Θ. Λεονταρίδης για το πρόβλημα των πατατοπαραγωγών του νομού του. Και οι πατάτες διατέθηκαν ως βοήθεια στην Αλβανία. «Έτσι, δόθηκε λύση στη διάθεση της φετινής υπερπαραγωγής και στη βελτίωση των τιμών στην εγχώρια αγορά, λόγω της μείωσης των ποσοτήτων», ανακοίνωσε ο βουλευτής στους ψηφοφόρους του.
Από το 2002 έχουν διατεθεί περισσότεροι από δώδεκα εκατομύρια τόνοι «βοήθειας» σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Γεωργία κ.λ.π. από την «Αλληλεγγύη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει με σαφήνεια: «Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια παρέχεται σε περιπτώσεις κρίσεων στις οποίες έχει προκληθεί λιμός».

Κριτήρια made in Greece

Οι γεωγραφικές προτεραιότητες της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας βρίσκονται στην Αφρική και την Ασία. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν πρόσφατα μέλη της Ε.Ε. Όμως η χώρα μας φαίνεται ότι κινείται με δικά της κριτήρια.
Τα χαλασμένα κοτόπουλα από την εποχή της γρίπης των πουλερικών που προορίζονταν για βοήθεια φανέρωσαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επισιτιστική βοήθεια σε τρίτες χώρες σαν οι τελευταίες να είναι χωματερές.
Η «Αλληλεγγύη» εμφανίζεται ως το «δεξί χέρι» του υπουργείου Γεωργίας που λύνει τα προβλήματα της αδιάθετης (και πολλές φορές έτοιμης να σαπίσει) σοδειάς. Φυσικά των «ημέτερων» αγροτών, με τη μεσολάβηση των βουλευτών, οι οποίοι έχουν βρει «δεξαμενή άντλησης ψήφων».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε ευθέως ότι «εφαρμόζονται προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για την απορρόφηση προϊόντων μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το 2000, η Ελλάδα διέθετε περίπου 10 αναγνωρισμένες ΜΚΟ. Εκείνη τη χρονιά η Ε.Ε. υποχρέωσε τα κράτη-μέλη να δίνουν το 0,21% του ΑΕΠ σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Την επόμενη χρονιά...η Ελλάδα διέθετε 370 ΜΚΟ.
Η «Αλληλεγγύη» υπήρξε εξαρχής η «αγαπημένη» των πολιτικών, αλλά τα τελευταία χρόνια απορροφά τεράστια κονδύλια «χωρίς επαρκείς αιτιολογίες και με αδιαφανείς διαδικασίες», όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Από τον Μάιο του 2005, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Αργύρης, είχε καταθέσει ερώτηση όπου επεσήμανε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χορηγεί ποσά στην "Αλληλεγγύη" στα όρια της νομιμότητας, δίχως διαγωνισμούς και απόδοση λογαριασμών».
Ο Ε. Μπασιάκος παραδέχτηκε ότι μόνο το καλοκαίρι του 2005 «υπογράφτηκαν συμβάσεις 3.000.000 € με την "Αλληλεγγύη" για επισιτιστική βοήθεια στις βαλκανικές χώρες και την Ουκρανία για πατάτες Έβρου, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Βοιωτίας, οι οποίες κινδύνευαν να σαπίσουν».
Ισχυρίζεται ότι επέλεξε την «Αλληλεγγύη» γιατί «μόνο αυτή απηύθυνε αίτημα για την αποστολή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας στις βαλκανικές χώρες». Πράγματι, «κανείς μας δεν είχε την έμπνευση να στείλουμε πατάτες... στον ρουμανικό λαό που δεν πεινάει», σχολιάζουν σκωπτικά μέλη άλλων ΜΚΟ.

Όχι φάρμακα, μόνο φρούτα

Ο επιχειρηματίας Ι. Αναγνωστόπουλος περιγράφει στην «Κ.Ε.» τη δική του εμπειρία: Το 2000 φόρτωσε ένα φορτηγό με ρούχα και τα έστειλε στη Σερβία. Εκεί του είπαν ότι δεν είχαν ανάγκη από ρούχα, αλλά από φάρμακα για λευχαιμία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ίδρυσε μία ΜΚΟ με το όνομα «Απόστολος Παύλος» και απευθύνθηκε σε φίλους γιατρούς προκειμένου να συγκεντρώσουν και να στείλουν φάρμακα.
«Στείλαμε μερικά, αλλά οι ανάγκες τους ήταν μεγάλες. Απευθύνθηκα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου κάποιος είπε ότι δεν μπορούν να μας δώσουν φάρμακα, παρά μόνο 3.000 τόνους ροδάκινα... Δεχθήκαμε. Στο μεταξύ είχαμε αντιληφθεί ότι οργανώσεις είχαν αρχίσει να στέλνουν παράνομα φρούτα στη Σερβία. Είχα καταγγείλει οργανώσεις που αναλάμβαναν να μεταφέρουν πορτοκάλια και αντ' αυτού σταματούσαν στα Σκόπια, και τα έκαναν χυμούς. Παρά τις καταγγελίες μου, δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, έκλεισαν οι πόρτες για εμάς», προσθέτει.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει δεχθεί κριτική ότι στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια, για την οποία είναι αρμόδιος, στην εκλογική του περιφέρεια: Πριν από λίγους μήνες, μαζί με τον διευθυντή της «Αλληλεγγύης» επισκέφθηκαν καταυλισμό Ποντίων στη Ροδόπη και τον ξενώνα «Αγάπη» της «Αλληλεγγύης», όπου προσέφεραν 8 τόνους τρόφιμα και άλλα είδη.
Επικρίσεις δέχθηκε επίσης για το επισιτιστικό πρόγραμμα για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με σιτηρά από την εκλογική του περιφέρεια το οποίο είχε ανατεθεί, φυσικά, στην «Αλληλεγγύη».

Συμπέρασμα

Αυτό θα πει Αλληλεγγύη: Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την Εκκλησία και εκείνη δίνει λύση στα προβλήματα των γαλάζιων ψηφοφόρων της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.