23.2.07

Πως μπορούν και αγνοούνται 1.500.000€

Ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για την Αφρική και την Μέση Ανατολή, ύψους 1.500.000 €, χάθηκε στη διαδρομή μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν και σε δικαστική εμπλοκή. Το πρόγραμμα είχε εκπονηθεί πρίν από τρία χρόνια από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών και από την έναρξη του φάνηκε ότι βρισκόταν υπό την «προσωπική εποπτεία» του Υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ανετέθη στην ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία ανέλαβε να αγοράσει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης την αδιάθετη παραγωγή σιταριού και να κάνει ζυμαρικά για τα παιδιά της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
Το σιτάρι έφυγε από τις αποθήκες της ΕΑΣ Ροδόπης, αλλά έφτασε μέχρι τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΣΤΑΡ Διανομών ΕΠΕ. Από εκεί και πέρα η τύχη του αγνοείται.
Παρόμοια κατάληξη είχαν όμως και τα κονδύλια της ΥΔΑΣ. Αν και τα χρήματα έχουν διατεθεί, η ΕΑΣ Ροδόπης ακόμα δεν έχει εξοφληθεί και αναγκάστηκε τον Οκτώβριο του 2006 να προσφύγει στα δικαστήρια, υποβάλλοντας αγωγές εις βάρος όλων των συμβεβλημένων του προγράμματος.
Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής της εταιρίας ΣΤΑΡ ως εταίρου στην παραγωγή των ζυμαρικών για επισιτιστική βοήθεια. Το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση, παρότι το ύψος του προγράμματος επιβάλει τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια στην εφημερίδα «Έθνος» και στο ρεπορτάζ Οι «κουμπάροι» έφαγαν... την ανθρωπιστική βοήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.