6.3.12

Αυξημένα τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας στο βόρειο Έβρο


Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας στην περιοχή του βορείου Έβρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου Διδυμοτείχου που έχει την ευθύνη ελέγχου της περιοχής, συνολικής έκτασης δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων, περίπου.

Το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, που οδήγησε μεγάλο αριθμό πολιτών να στραφεί στα καυσόξυλα, σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και τον περιορισμό των εισαγωγών ξύλου από τη γειτονική Βουλγαρία, συνέβαλαν στην αύξηση της παράνομης υλοτομίας, που απειλεί τον δασικό πλούτο της περιοχής.
Ήδη το δασαρχείο Διδυμοτείχου εξέδωσε διάταξη, με 5ετή ισχύ, με την οποία ρυθμίζεται ο τρόπος υλοτόμησης αλλά και διακίνησης, είτε πρόκειται για οικιακή χρήση είτε για εμπόριο. Η διάταξη προβλέπει την κατάθεση αίτησης για υλοτομία από κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαγορεύσεις, οι παραβάτες των οποίων διώκονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι και διατάξεις.
Το πρόβλημα, πάντως, είναι πιθανό να παρουσιάσει περεταίρω αυξητικές τάσεις όσο η οικονομική κρίση συνεχίζει να συρρικνώνει τα εισοδήματα και αναγκάζει τους πολίτες να αναζητούν οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης.
«Την ευθύνη ελέγχου εφαρμογής της ρυθμιστικής έχουν 13 υπάλληλοι του δασαρχείου, που είναι διασκορπισμένοι από το Τρίγωνο μέχρι το Δέρειο και οι οποίοι, με βάση τη γεωγραφία και έκταση της περιοχής ευθύνης του δασαρχείου δεν επαρκούν», ανέφερε ο δασάρχης Διδυμοτείχου, Κύρος Κυρούδης.
Σημείωσε επίσης πως για τη νέα χρονιά το κονδύλι του δασαρχείου για υλοτομία και διάθεση ξύλων στους κατοίκους της περιοχής έχει μειωθεί στις 240.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ που ήταν, κάτι που σημαίνει πως θα υλοτομηθούν και θα διατεθούν λιγότερα καυσόξυλα, με πιθανό αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της παράνομης υλοτομίας, με ότι καταστρεπτικό συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον του βορείου Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.