13.10.11

Νέες επενδύσεις από την Ενεργειακή Αιγαίου στον Πρίνο Θάσου


Στην εκμετάλλευση κοιτάσματος 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου, αλλά και στη συστηματική διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής βόρεια και νοτιοδυτικά της Θάσου, η οποία μπορεί να κρύβει και 1 δισ. βαρέλια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Ενεργειακή Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μαθιό Ρήγα, η εταιρεία, η οποία ελέγχει την παραγωγή του Πρίνου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες αδειοδότησης για την αυτόνομη εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», με την εγκατάσταση νέας εξέδρας άντλησης.
Η προηγούμενη απόπειρα εκμετάλλευσης του ίδιου κοιτάσματος μέσω οριζόντιας γεώτρησης μήκους 5,3 χιλιομέτρων στις αρχές του χρόνου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και της σύστασης του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί.
Συνολικά από το κοίτασμα αυτό αντλήθηκαν 320.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται σε 6,3 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι συνολικών αποθεμάτων 32 - 50 εκατομμυρίων βαρελιών.
Για την πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος αυτού σχεδιάζεται η πραγματοποίηση 4 γεωτρήσεων, 2 παραγωγικών και 2 εισπίεσης νερού και η κατασκευή νέας πλατφόρμας συνδεδεμένης με την κύρια πλατφόρμα του Πρίνου, ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Η αρχική ροή της παραγωγής από το κοίτασμα «Ε» εκτιμάται σε 3.000 βαρέλια την ημέρα.
Σε ότι αφορά στην ευρύτερη λεκάνη του Πρίνου, η Ενεργειακή Αιγαίου εστιάζει το ενδιαφέρον της σε ήδη γνωστά κοιτάσματα, όπως «Άθως», «Ζήτα», «Αμμώδης». Αυτά ανακαλύφθηκαν τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 από την κοινοπραξία με επικεφαλής την καναδική Denison που εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια του Πρίνου, η οποία ωστόσο προχώρησε τότε στην εκμετάλλευση του κυρίως κοιτάσματος του Πρίνου, το οποίο εγκατέλειψε το 1999, όταν η παραγωγή είχε μειωθεί εξαιρετικά, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, εμπόδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών είναι το ότι βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «Έρευνας», στις οποίες τα δικαιώματα έχουν η εταιρεία Galfrac ως διάδοχος της Κοινοπραξίας με επικεφαλής την Edison με 75%, ενώ τα ΕΛΠΕ, ως διάδοχος της πρώην ΔΕΠ ΕΚΥ έχουν το άλλο 25% με επιπλέον δικαίωμα βέτο.
Ο κ. Μαθιός επισημαίνει ότι η Ενεργειακή Αιγαίου έχει έλθει σε συμφωνία με την Galfrac για την αγορά του 70% των δικαιωμάτων που έχει στις περιοχές έρευνας. Ωστόσο, δεν προχωρά στην εξαγορά και στην έναρξη των ερευνών, καθώς τα ΕΛΠΕ αρνούνται να συνηγορήσουν, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα τα κοιτάσματα.
Αρμόδια στελέχη των ΕΛΠΕ διευκρίνισαν προς το euro2day ότι η συμφωνία μετόχων μεταξύ ΕΛΠΕ και Galfrac προβλέπει ότι στην περίπτωση που η δεύτερη θελήσει να μεταβιβάσει τα δικαιώματά της θα πρέπει ο αγοραστής να καλύπτει αποδεδειγμένα το κριτήριο της οικονομικής φερεγγυότητας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιοι, τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να συναινέσουν στη μεταβίβαση του ποσοστού για τις ερευνητέες περιοχές, ζήτησαν από την Ενεργειακή πιστοποιητικό από τράπεζα ότι διαθέτει γραμμή χρηματοδότησης, το οποίο όμως δεν δόθηκε. Εξάλλου πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η διαφορά της Ενεργειακής Αιγαίου δεν είναι με τα ΕΛΠΕ, αλλά με την Galfrac, από την οποία ζητά συνεχώς παρατάσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Σε ότι αφορά στο ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ενεργειακής Αιγαίου, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τα δικαιώματά της στο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα, το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει σε αποθήκη φυσικού αερίου.
Η επένδυση εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία θα δεχόταν τη συμμετοχή και άλλων εταίρων στο σχέδιο, η σημασία του οποίου είναι μεγάλη για την ευστάθεια του συστήματος, ενώ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου. Για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης ήδη η Ενεργειακή Αιγαίου έχει υπογράψει καταρχήν συμφωνία με την ιταλική Edison, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται μελέτη σκοπιμότητας.
Τέλος, σε ερωτήσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ενεργειακής Αιγαίου στη διαδικασία των παραχωρήσεων για έρευνα στο Ιόνιο, ο κ. Μαθιός είπε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται και για τις 3 περιοχές, δηλαδή Κατάκολο, Ήπειρο και Δυτικό Πατραϊκό.
Ωστόσο, θα αναμένει τις λεπτομέρειες της προκήρυξης και κυρίως τα στοιχεία που θα δοθούν για αξιολόγηση, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει μόνη της ή με άλλο συνεταίρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.