21.6.10

Εργασιακός «μεσαίωνας» και φόβοι για ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη Θράκη

Για εργασιακό «μεσαίωνα» με δραματική αύξηση της ανεργίας, καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και επιδείνωση της ύφεσης κάνουν λόγο οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων των τριών νομών της Θράκης. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται φόβοι ότι η ανεργία μπορεί να σκαρφαλώσει στο 50% ξεπερνώντας ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.
Οι συνδικαλιστές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το «παράθυρο» που ανοίγει το νέο προεδρικό διάταγμα για «νέους εργαζομένους των 500 ευρώ» και πληθώρα ανέργων σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά δε θα πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη κρίση. Οι τρεις πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων ανέφεραν:
«Το μέτρο των απολύσεων εφαρμόζεται ήδη απλά τώρα το νομιμοποιούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε ότι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν την ανεργία και η κατάσταση θα αρχίσει να επιδεινώνεται στο νομό Ξάνθης από το Σεπτέμβριο, καθώς πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων απασχολείται σε εποχικές εργασίες. Ο Άγγελος Μπεμπεκίδης ανέφερε ότι αύξηση της ανεργίας και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα επιδεινώσει την ύφεση, καθώς δε θα υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσει η αγορά.
Σε αύξηση της ανεργίας έως και στο 25% μπορεί να οδηγήσουν τα νέα μέτρα στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιό. «Τα νέα μέτρα θα δώσουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να απολύουν ελεύθερα, ενώ παράλληλα θα καταργήσουν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η πραγματική ανεργία στο νομό Ροδόπης είναι μεγαλύτερη από 17%, καθώς υπάρχουν πολλοί «εργαζόμενοι» με ένα ή και δύο ημερομίσθια την εβδομάδα.
Αύξηση της ανεργίας στο νομό Έβρου με την εφαρμογή των νέων μέτρων προέβλεψε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης. «Από το 20% στο οποίο κυμαίνεται σήμερα η ανεργία θα φτάσει στο 25%, καθώς οι εργοδότες θα αρχίσουν τις απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Απόστολος Γκιγκούδης χαρακτήρισε τα μέτρα «απαράδεκτα» και τόνισε ότι θα καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις ανοίγοντας παράθυρο για προσλήψεις νέων με 500 ευρώ».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/6/10 12:05

    Η «Καθημερινή» καλούσε τη Ν.Δ. (τη βδομάδα που πέρασε) να υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό της Κυβέρνησης, αλλοιώς θα είναι ένα «λαϊκιστικό κόμμα»!
    Καλεί δηλαδή η καλή εφημερίδα τη Ν.Δ. να φερθεί επιτέλους «ως ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα» και να υπερψηφίσει το πιο ακροδεξιό έκτρωμα που έχει επινοήσει κεντροαριστερή (όπως αυτοπροσδιορίζεται) κυβέρνηση από την εποχή των Γιρονδίνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.