13.3.14

Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο του ανοιχτού διαλόγου για τη Φελίνα Καζάκου

Με  την «Κοινωνική πολιτική στο Δήμο Κομοτηνής», συνεχίστηκε ο κοινωνικός διάλογος, που διακήρυξε ο δημοτικός συνδυασμός «Εμείς… η πόλη». Την Τετάρτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δευτέρου ορόφου της Λέσχης Κομοτηναίων, η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής του συνδυασμού, Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, συναντήθηκε με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και συλλόγων της πόλης για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι συνέργειες που απαιτούνται και οι δραστηριότητες που οφείλουν  να αναπτυχθούν προκειμένου συνολικά τόσο ο δήμος Κομοτηνής όσο και η Κομοτηνή να ορίζονται ως τόποι πλήρως ανοικτοί και προσφερόμενοι για ποιοτική διαβίωση.
«Στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης δοκιμάζονται τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Η αυξημένη κοινωνική προστασία, η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας είναι επιβεβλημένες. Το κεντρικό κράτος αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του προβλήματος. H αναγκαιότητα παρέμβασης της  τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίσει στους πολίτες  πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη, στέγαση και εκπαίδευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ευέλικτος φορέας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων, σύγχρονων προγραμμάτων και ισχυρού πλαισίου ανάπτυξης», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας της η Φελίνα Καζάκου- Βρούζου.
«Πλέον, δεν συγχωρείται καμία καθυστέρηση ή, πολύ περισσότερο, αδράνεια για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής», τόνισε η κυρία Καζάκου, σημειώνοντας παράλληλα πως «για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Κομοτηνής επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας και κοινωνικής παρέμβασης, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες  δομές και δημιουργώντας νέες καινοτόμες δομές με βάση τον κανονισμό λειτουργίας. Η έννοια του δικτύου δομών και υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη προϋποθέτει την απαραίτητη δικτύωση, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη αυτών έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα  τους. Απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με φορείς , συλλόγους, ιδρύματα, ΜΚΟ».
«Όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε σε όλα τα επίπεδα έγινε με προχειρότητα και  χωρίς μελέτες και σχεδιασμό,  χωρίς  συντονισμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού περιορίζονται είτε στην περιστασιακή λήψη επιδοματικών παροχών, χωρίς προοπτικές ανεξαρτητοποίησης από τη δημόσια συνδρομή είτε παραπέμπονται σε αναχρονιστικές μορφές ιδρυματικής περίθαλψης με κίνδυνο «υψηλού στιγματισμού». Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα οργανωτικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά». 
«Ως δημοτικός συνδυασμός «Εμείς …η  πόλη» που θα διεκδικήσουμε τον Δήμο Κομοτηνής  στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αναπτύσσουμε  μια πρόταση για ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που συμβάλει βάσιμα: στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι, τα Αμεα, η σύγχρονη οικογένεια», τόνισε κλείνοντας την ομιλία της η κ. Καζάκου.
Οι προτάσεις του δημοτικού συνδυασμού «Εμείς … η πόλη» στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Δημιουργία Δημοτικής Δομής Φροντίδας και Υγείας

2. Τηλεματικές υπηρεσίες σε ΑμεΑ και Τρίτη Ηλικία 

3. Δημιουργία ολοήμερων Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών

4. Κοινωνικό Παντοπωλείο

5. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ

6. Ενίσχυση των πολιτικών στέγασης

7. Δημιουργία Αστικών Αγροκηπίων

8. Επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων Πανδρόσου

9. Δομή Υποστήριξης Εφήβων

10. Δημιουργία Σχολών Γονέων
Οι εκπρόσωποι των φορέων που ασκούν κοινωνική δράση πρότειναν καλύτερο συντονισμό υπό την ομπρέλα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, σύμπραξη δυνάμεων, πιστοποίηση-αξιολόγηση των συλλόγων και αξιοποίηση του δικτύου εθελοντισμού, ενώ όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά «δε θα πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί, αν τους ξεπεράσουμε, μπορούμε όλοι οι σύλλογοι να συνεργαστούμε μαζί και να πετύχουμε πολλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.