18.11.13

Ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Χαρίτου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ

Μετά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2014, ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου προέβη στη ακόλουθη δήλωση:
«Ο οικονομικός προϋπολογισμός της περιφέρειας βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας. Είναι προϋπολογισμός κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσιν  του κρατικού προϋπολογισμού που στην πραγματικότητα συγκεκριμενοποιεί και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές που συνθλίβουν τους πολίτες.
Παρατηρούμε ότι  είναι ανύπαρκτες οι δαπάνες υπέρ των κοινωνικά αδυνάμων, απουσιάζει η στήριξη των ανέργων, των νέων, η ανακούφιση των πληττομένων και η στήριξη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων όπως οι παλιννοστούντες, ενώ ως όφειλε ένας προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έπρεπε να έχει βασικό άξονα  την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική αλληλεγγύη. Επιπρόσθετα είναι ένας προϋπολογισμός που δεν ανακόπτει την φθίνουσα πορεία της τοπικής οικονομίας μιας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει εξαερωθεί, είναι ανύπαρκτο.
Ενώ για τις κοινωνικές ανάγκες δεν προβλέπονται κονδύλια και πιο συγκεκριμένα για τις παρεμβάσεις του κοινωνικού ταμείου προβλέπονται μόνο 50.000 ευρώ και για τις παρεμβάσεις του ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης άλλες 50.000 ευρώ αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι προβλέπονται κονδύλια πάνω από 300.000 ευρώ για την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις της περιφερειακής αρχής.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που έχουμε πια μια εικόνα κοινωνικής ερήμωσης με την ανεργία και την φτώχεια να σαρώνουν όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού όφειλε η περιφέρεια να διεκδικήσει και ρόλο και πόρους έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της κοινωνίας και όχι να μετατρέπεται  σε κρατική υπηρεσία που υλοποιεί τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό όμως θα απαιτούσε μια περιφερειακή αρχή που θα ήθελε να συγκρουσθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν είναι δυνατόν στις σημερινές συνθήκες να τάχεις καλά με την κυβέρνηση των μνημονίων και ταυτόχρονα να κλείνεις το μάτι στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.