3.9.13

Η αναθεωρημένη πρόταση του WWF Ελλάς για τα αιολικά πάρκα στην Θράκη

Την αναθεωρημένη πρόταση για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στην Θράκη απέστειλε η WWF Ελλάς προς τους συναρμόδιους φορείς. Η πρόταση βασίζεται σε δεδομένα που προέκυψαν από τις πιο πρόσφατες ερευνητικές δράσεις του WWF Ελλάς στην περιοχή, πολλά από τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και συμπληρώνουν την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία της οργάνωσης στην περιοχή.
Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ανάγκη ορισμού αυστηρών χωροταξικών κριτηρίων στη Θράκη, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή και κυρίως στα σπάνια και προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά. Ταυτόχρονα συνεισφέρει στην πληρέστερη εφαρμογή των νέων και συμπληρωματικών διατάξεων της νομοθεσίας αλλά και την ενίσχυση του πλαισίου συμμόρφωσης της χώρας με τις θεσμικές της υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, η πρόταση ορίζει:
• Ζώνες αποκλεισμού: περιοχές όπου θα πρέπει να αποκλεισθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, και
• Ζώνες αυξημένης προστασίας: περιοχές όπου μπορεί να επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση και προστασία των σημαντικών οικολογικών αξιών της Θράκης, και κατ’ επέκταση της χώρας μας. Η οριοθέτηση των ζωνών θα συμβάλει ώστε οι περιβαλλοντικές ωφέλειες που προκύπτουν από τα αιολικά πάρκα να είναι ξεκάθαρες και να μην αμαυρώνονται από περιστατικά υποβάθμισης της πολύτιμης ελληνικής ορνιθοπανίδας.
Για τον λόγο αυτό η παρούσα πρόταση καταλήγει στον εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών που θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση μονάδων εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας και οι οποίες βρίκονται εκτός των προτεινόμενων ζωνών αποκλεισμού αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν ικανό αιολικό δυναμικό.
Υπενθυμίζουμε ότι το WWF Ελλάς έχει εδώ και χρόνια επισημάνει την ανάγκη για προσεκτική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κεντρική περιοχή των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου, τονίζοντας την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του τρόπου χωροθέτησης και εγκατάστασης τους, με την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Με την παρούσα πρόταση η οργάνωση επιδιώκει να συνδράμει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή με απώτερο σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να εκπληρώσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.