16.9.13

Ο Χατζηοσμάν στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε όλη την Ροδόπη.
Η ανεμοθύελλα που έπληξε οικισμούς των παραπάνω Δήμων και η έντονη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε σε περιοχές των Αρριανών και της Φιλύρας, προκάλεσαν μεγάλης έκτασης ζημιές σε σταυλικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, λιάστρες καπνού, και σε καλλιέργειες βάμβακος, καπνού, αραβόσιτου, και ηλίανθου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ζημιές προκλήθηκαν και σε οικίες στις προαναφερόμενες περιοχές.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου τις πληγείσες περιοχές και μαζί με κατοίκους των περιοχών μετέβησαν στα αγροτεμάχια και τις εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής.
Σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Βασίλη Έξαρχο, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Θανάση Πανάγο, ο βουλευτής ενημέρωσε για τις καταστροφές, τις πληγείσες περιοχές και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση του αρμόδιου μηχανισμού. Μαζί με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε από κοινού να μεταβούν το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου στις πληγείσες περιοχές.
Έτσι, στο δημοτικό κατάστημα Αρριανών ευρεία σύσκεψη παρουσία του βουλευτή, Αχμέτ Χατζηοσμάν, του Δημάρχου Αρριανών, Ιμπραχήμ Σερήφ, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κλιμακίου του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Προϊστάμενο, Θανάση Πανάγο, τον γεωπόνο Δημήτρη Πανταζή και πληγέντες παραγωγούς.
Εκεί διαπιστώθηκε η ανάγκη να κινητοποιηθεί έγκαιρα η διαδικασία καταγραφής και να επισπευσθούν οι χρόνοι αποζημίωσης των παραγωγών οι οποίοι την φετινή καλλιεργητική χρονιά δοκιμάστηκαν σκληρά κι επανειλημμένες φορές από αστάθμητους παράγοντες, όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στο τέλος της σύσκεψης ο Δημήτρης Πανταζής μετέβη σε αγροτεμάχια της περιοχής Αρριανών και ο Θανάσης Πανάγος με τον Αχμέτ Χατζηοσμάν και τον Ιμπραχήμ Σερήφ μετέβησαν σε οικισμούς και αγροτεμάχια της ευρύτερης περιοχής της Φιλύρας όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος της ζημιών που αγγίζει κατά περιπτώσεις το 100% της συνολικής παραγωγής.
Όσοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι έχουν ζημιές σε σταυλικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα και λιάστρες καπνών σήμερα και αύριο πρέπει να μεταβούν στους κατά τόπους Δήμους και να προβούν στις απαραίτητες δηλώσεις. Οι υπόλοιποι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές σε καλλιέργειες μπορούν εντός δέκα (10) ημερών να μεταβούν στους Δήμους.     
Ο βουλευτής με το πέρας της επιτόπιας επίσκεψης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Η φετινή θερινή περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Οι παραγωγοί μας δοκιμάστηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Τις τελευταίες μέρες επισκέφτηκα όλα τα χωριά που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα και την χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής. Συνολικά πήγα σε 25-30 χωριά, είδα τις ζημιές, μίλησα με τους παραγωγούς. Η κατάσταση είναι τραγική, υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι. Επικοινώνησα με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς και τοπικά και στην Αθήνα. Ζήτησα την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και η προσπάθεια να δικαιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί και να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.