16.9.13

Πιο κοντά στο Φυσικό Αέριο η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στις 21 Οκτωβρίου θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου που θα ιδρυθούν στη Στερεά Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που οργανώνει η ΔΕΠΑ, καθώς ο πρώτος πριν από μερικά χρόνια κηρύχθηκε άγονος λόγω του σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος επενδυτών. Ο νέος διαγωνισμός δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τον πρώτο. Το μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, για την έγκριση του οποίου η ΔΕΠΑ έλαβε ειδική άδεια παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει για τις ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δικαίωμα αποκλειστικής προμήθειας (μονοπώλιο) στους καταναλωτές των περιοχών για είκοσι χρόνια και για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για δέκα χρόνια.
Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο αποκλειστικό δικαίωμα για τις τρεις λειτουργούσες ΕΠΑ ήταν 30 χρόνια, ενώ ο περιορισμένος χρόνος αποκλειστικότητας ήταν το κυριότερο αντικίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός αφορά την ανάληψη ποσοστού τουλάχιστον 35% του μετοχικού κεφαλαίου των τριών υπό ίδρυση εταιρειών. Το δικαίωμα προμήθειας θα έχουν οι ΕΠΑ σε καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση μέχρι 100 γιγαβατώρες (περίπου 9 εκατ. κυβικά μέτρα) που είναι ήδη συνδεδεμένοι με τα δίκτυα που έχει κατασκευάσει η ΔΕΠΑ είτε στα νέα δίκτυα που θα κατασκευάσει ο επενδυτής και για τα οποία θα λάβει κρατικές ενισχύσεις, βάσει της έγκρισης που πήρε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με βάση τις μελέτες που έχει κάνει η ΔΕΠΑ, εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση των αρχικών επενδυτικών σχεδίων, τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αποτελούνται από αγωγούς μήκους περίπου 500 - 750 χιλιομέτρων ανά ΕΠΑ και θα διανέμουν φυσικό αέριο όγκου της τάξεως των 100 - 200 εκατ. κυβικών ετησίως ανά ΕΠΑ.
Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εταιρειών είναι αυτές να έχουν αποδεδειγμένη πείρα στην πώληση φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές ή και κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Στις περιπτώσεις ομάδων εταιρειών, θα πρέπει να συμμετέχει μία τουλάχιστον τέτοια Επιχείρηση Αερίου, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα διαθέτει τουλάχιστον καταστατική μειοψηφία στην ομάδα και θα έχει τη διοίκησή της.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/9/13 23:08

    Τελικά κ. δήμαρχε πως θα θερμαίνεται η Κομοτηνή με την δική σας τηλεθέρμανση ή με φυσικό αέριο;
    Τα ζυγίσατε καλά τα πράγματα γιατί οι δημότες θα χρεωθούν τα 140 εκ. ευρώ που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου για τον τελικό ούτε η Πυθία παρά τις μαντικές ικανότητες δεν γνωρίζει. Ενώ το κόστος της υποδομής θέρμανσης με φυσικό αέριο θα το χρεωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου και την προμήθεια του αερίου το κόστος της τηλεθέρμανσης θα το χρεωθεί ο δήμος δηλ. οι δημότες.
    Μετά θα κατασκευασθεί σε συντομότερο χρόνο με μικρότερο κόστος και μεγάλο αποτέλεσμα.
    Μετά για την θέρμανση του νερού καταναλώνεται αέριο, έτσι η αυξομείωση της παροχής υπηρεσιών θα εξαρτάται από την τρέχουσα τιμή του αερίου.
    Ακόμη το εσωτερικό δίκτυο διανομής αερίου (σωληνώσεις PVC και εκσκαφές με αλυσίδα) ενώ η κατασκευή της τηλεθέρμανσης θα αναστατώσει το σύνολο της πόλης κ. δήμαρχε.
    Κε δήμαρχε σε όλες τις δουλειές ισχύει το θεώρημα « με το ελάχιστο κόστος το μέγιστο αποτέλεσμα». Σε άλλες περιπτώσεις ισχύει «το μέγιστο κόστος η μέγιστη μωροφιλοδοξία» και άγνοια του αντικειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.