21.8.13

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δράμας για τον προϋπολογισμό του

Συνεδρίασε εσπευσμένα στις 19 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας μετά την παραλαβή της Υπουργικής Εγκυκλίου, η οποία απαιτεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους προϋπολογισμούς των Δήμων μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.
Ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, εξέφρασε προς το Υπουργείο Εσωτερικών τον έντονο προβληματισμό του για το εάν ο διαθέσιμος χρόνος επαρκεί για τις απαιτούμενες ενέργειες. Εκτός από την συγκεκριμένη αλλαγή των προγραμματισμών στους Δήμους και τις Κοινότητές τους, μειώνονται για το 2014 δραστικά και οι πόροι για την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών των Δήμων κατά 53% σε σχέση με το 2013.
Κατά τη συνεδρίαση της 19ης Αυγούστου συζητήθηκαν 26 τακτικά θέματα και δύο έκτακτα από τα οποία τα 27 ψηφίστηκαν ομόφωνα ενώ το θέμα της κατανομής πιστώσεων στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία.
Ο Δήμος Δράμας κατένειμε το ποσό των 1.138.000 ευρώ, που θα του διαθέσει για το 2014 η πολιτεία για έργα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Δυστυχώς πρόκειται για το 1/5 του ποσού σε σχέση με το 2009 που η αντίστοιχη χρηματοδότηση ανερχόταν στο ποσό των 5.600.000 ευρώ. Ο Δήμος της Δράμας έχοντας ως γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση των πιστώσεων και παρά την ελλειμματική χρηματοδότηση της πολιτείας σχεδιάζει και υλοποιεί ένα τεράστιο έργο, τόσο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια όσο και σε σχέση με άλλους Δήμους.
Ειδικότερα για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες η κατανομή από τη ΣΑΤΑ διπλασιάστηκε και σήμερα διατίθεται το 48% του ποσού σε σχέση με το 21% που ήταν το 2009 παρότι η πόλη της Δράμας έχει το 77,5% του πληθυσμού του νέου Δήμου. Από τις κατανομές του Δήμου Δράμας δίνεται πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στια μικρότερες κοινότητες όπου κατανέμονται 102 ευρώ ανά κάτοικο σε αντίθεση με την πόλη όπου κατανέμονται 13 ευρώ ανά κάτοικο.
Οι λόγοι για τους οποίους δίνεται  προτεραιότητα προς όφελος των μικρών κοινοτήτων είναι ότι: α) θα πρέπει να έχουν επάρκεια πόρων ώστε να εκτελέσουν τα απαραίτητα έργα και β) στις μικρές κοινότητες δεν μπορούν, λόγω μεγέθους, να γίνουν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ τα οποία ξεκινούν από το ύψος των 300.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.