29.8.13

Ερώτηση Ουζουνίδη για τη μη λειτουργία του εργοστασίου «Τρίγωνο ΑΕΒΕΕ»

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης για τη μη λειτουργία του εργοστασίου στρατιωτικών ενδυμάτων στο Τρίγωνο Έβρου. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και εν μέσω οικονομικής άνθησης σε μια ευημερούσα Ελλάδα, υιοθετήθηκε η ιδέα για την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου κατασκευής στρατιωτικών ενδυμάτων στο Δήμο Τριγώνου Βορείου Έβρου, το οποίο θα προμήθευε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την επωνυμία «Τρίγωνο Α.Ε.Β.Ε.Ε.».
Η ιδέα έλαβε ποικίλα θετικά σχόλια και τελικά την άνοιξη του 1995 εγκρίθηκε η υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο 1262/1982. Το συνολικό κεφάλαιο της εταιρίας ανήλθε σε 325.000.000 δραχμές, ενώ το μέγεθος της επιδότησης του αναπτυξιακού νόμου υπολογίστηκε στις 682.000.000 δραχμές.
Τα όνειρα για την κατασκευή μιας τόσο σημαντικής επένδυσης στην ακριτική περιοχή του Έβρου, η οποία όχι μόνο θα γλίτωνε περιττά έξοδα για το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό στρατό αλλά παράλληλα θα πρόσφερε πληθώρα θέσεων εργασίας στους κατοίκους της περιοχής, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ παρόλο που το 1997 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου στο Σπήλαιο Έβρου.
Η εταιρία Τρίγωνο Α.Ε.Β.Ε.Ε. ήταν στελεχωμένη διοικητικά κατά καιρούς από τους εκάστοτε Δημάρχους Τριγώνου και Κυπρίνου, ωστόσο το εργοστάσιο δεν λειτούργησε ποτέ.
Οξύμωρες ακούγονται οι από το 2004 εξαγγελίες του τότε Υπουργού Άμυνας επί κυβέρνησης ΝΔ ότι το εργοστάσιο θα βοηθούσε σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν δυνατή η λειτουργία του κάτω από ένα καθεστώς διαπλοκής, που είχε διαμορφωθεί.
Τέλος, το 2010, παρόλο που υπήρχε ένας ήδη διαμορφωμένος χώρος και η Ελλάδα ξόδευε άσκοπα χρήματα για την εισαγωγή στρατιωτικών ενδυμάτων από χώρες του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία, Τουρκία, Κίνα), ο τότε Νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, προχώρησε χωρίς καμία δημόσια εξήγηση στην ανάκληση της άδειας του εργοστασίου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  • Ποιο ήταν για το Ελληνικό δημόσιο το τελικό κόστος της εν λόγω επένδυσης και πως επενδύθηκαν οι επιδοτήσεις που δόθηκαν με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 1262/1982;
  • Ποιος υπέχει την ευθύνη για την μη υλοποίηση της λειτουργίας μιας τόσο σημαντικής και πολυέξοδης για τον Έβρο και την Ελλάδα επένδυσης;
  • Ποιοι διετέλεσαν ως πρόεδροι, διευθύνοντες και νομικοί σύμβουλοι  της εταιρίας, ποιες ήταν οι αμοιβές τους και πότε αυτές καταβλήθηκαν; Εφόσον το εργοστάσιο δεν λειτούργησε ποτέ από την ημέρα κατασκευής του με ποια δικαιολογία οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι ελάμβαναν μισθούς, προερχόμενους από χρήματα κρατικής επιδότησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.