6.3.13

Πέθανε ο κομαντάντε της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Οι φτωχοί τον λάτρεψαν, η νέα ελίτ που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα τον στήριξε, ενώ η παλαιά ελίτ και ο καπιταλισμός, τον μίσησε! Επαναστατική φιγούρα ο Ούγκο Τσάβες σφράγισε με την έντονη προσωπικότητά του την ιστορία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Νοτίου Αμερικής.
Εγώ θα τον αποχαιρετήσω, μ’ ένα κείμενο που έγραψα γι’ αυτόν, πριν από 6 χρόνια, όταν η «μπολιβαριανή επανάσταση» του, είχε ξεκινήσει να ενοχλεί τον καθώς πρέπει δυτικό κόσμο. Διαβάστε εδώ…
«…μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς μας…» (Ούγκο Φρίας Τσάβες)

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/3/13 10:34

    Από δύο πράγματα κρίνονται οι ηγέτες: Από την αγάπη των πολιτών όσο ζούσαν και από το πως θα είναι η χώρα τους λίγα χρόνια μετά το θάνατό τους. Το πρώτο το ξέρουμε, για το δεύτερο θα δούμε.

    Τεράστια προσωπικότητα σε κάθε περίπτωση.

    RIP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/13 12:26

    Σιγά τα αίματα ρε επαναστάτες.

    Καλός και χρήσιμος. Στο πλαίσιο του τόπου του και με τις αναλογίες που είναι συμβατές με αυτό που πρέσβευε.

    Για τα δικά μας δεδομένα άχρηστος, επικίνδυνος, επιδοματάκιας, αντιδημοκράτης, τυχοδιώκτης, χωρίς συγκρότηση

    Δεν τον μειώνω. Για τα δικά του δεδομένα εξαιρετική περίπτωση αποτελεσματικού και καλού πολιτικού. Για τα δικά μας μιλάω και για όσους ψάχνονται για μιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/3/13 09:18

    Πέραν της σοσιαλιστογενούς προπαγάνδας περί "ο Πρόεδρος είναι καλά και μην ψάχνετε προβλήματα στην υγεία του" που μέχρι τελευταία στιγμή αναπαρήγαγαν οι αυλικοί του συγκεκριμένου "ηγέτη", ο ίδιος ο "ηγέτης" σύμφωνα με τον απολύτως δικό του άνθρωπο φαίνεται να ψιλοχέστηκε στην προοπτική ότι ο θάνατος τσαλάκωσε χαλαρά τον ΕΓΩΙΣΜΟ και την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ του για τις πραγματικές προσωπικές και κρατικές δυνατότητες που δήθεν διέθετε.

    Για το λόγου το αληθές και με το νου στη φωτό του ΜΕΓΑ ΑΛΙΕΝΤΕ να είναι ζωσμένος με το αυτόματο πριν πέσει μαχόμενος, ορίστε το σύντομο ρεπορτάζ για το πρότυπο του άλλου "τζάμπα μάγκα" Αλέξη Τσίπρα:

    Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Ούγκο Τσάβες, στρατηγός Χοσέ Ορνέγια μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press για τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Βενεζουέλας.

    «Δεν θέλω να πεθάνω, παρακαλώ μη με αφήσετε να πεθάνω» ήταν τα τελευταία λόγια του Κομαντάντε, όπως είπε ο Ορνέγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/3/13 17:30

      ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ (ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΓΕΤΗΣ) ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΥΤΕ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑ (ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ) ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/3/13 18:46

      Κανείς δεν διαφωνεί με αυτά που λες 17:30. Όμως κι ο 9:18 μιλά ολόσωστα. Έχει στο νου τον μαγκα Λατινοαμερικάνο Αλιέντε κοστουμάτο κι όμως ζωσμένο με το όπλο του και κράνος στη διάσημη φωτο (δραματουργικά ανώτερη κι από τη δημοφιλή του Τσε, http://www.youtube.com/watch?v=sZnEKw5pcc8) και αποφασισμένο να πεθάνει για το λαό του, πράγμα που έκανε τελικά απέναντι στους φασίστες του Πινοσέτ. Αντιπαραβολή με τον "επικοινωνιακό" Τσάβες που μάγεψε τον Αλέξη μας κάνει ο 9:18. Και πολύ πετυχημένα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/3/13 19:13

      Η ερμηνεία που δόθηκε από τον κολλητό του Τσάβες στρατηγό ήταν «Ήθελε να ζήσει, επειδή αγαπούσε τη χώρα του, θυσιάστηκε για τη χώρα του».

      Σιγά ρε Λεωνίδα. Σιγά ρε Παλαιολόγε. Σιγά ρε Παπαφλέσσα. Κοίτα τους πώς πάνε από το τίποτα να βγάλουν ήρωες.

      Σε λίγο θα μας πουν ότι έφθανε ο εκλιπών και στο μέγεθος του Μανόλη του Γλέζου, του (ανυπέρ)βλητου.

      Εκτός από τα 600 δις των ομογενών και τα 550 εκ της Μαργαρίτας, σαν απλές ενδεικτικές αποδομήσεις της κοινής λογικής για να πληγεί το ΠΑΣΟΚ από τη νέα μόδα του διαδικτυακού κουτσομπολιού, να θυμίσουμε και τις τσαβικές παπαριές (κυρίως) των ΣΥΡΙΖιωτών:

      1. Τον έφαγαν οι Ανερικανοί (θα αποδειχθεί κι αυτό μούφα αλλά θα το 'θάψουν' οι 'έντιμοι' και 'φιλαλήθεις' έλληνες μπλόγκες - πάντα στην πρωτοπορία)

      2. Τον φτιάχνουν καλά (ολικό ρεκτιφιέ) οι εξωγήινης αποτελεσματικότητας αλλά πολύ σεμνοί Κουβανοί ειδικοί - άλλη μεγάλη μούφα

      3. Ο κομμαντάντε είναι πολύ καλά, μια απλή αναβολή χρειάζεται η ορκωμοσία του λόγω αδιαθεσίας - η κρυψίνοια και η βλακώδης άρνηση της πραγματικότητας βασικό χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών λαϊκιστικών καθεστώτων με αμόρρφωτες μάζες να κρέμονται από την κρατική πληροφόρηση

      4. Είναι έτοιμος να μας στείλει δωρεάν πετρέλαιο - κάτι τέτοια άκουσε κι η ΚΥβέρνηση και αύξησε το φόρο, ακόμα οι φτωχοί έλληνες περιμένουμε τη μεσιτεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μέγα αυτό γεγονός για να ζεσταθούμε

      Βρε αϊ σιχτίρ και μετά μας φταίνε οι Πρετεντέρηδες και οι Παπαγεωργόπουλοι και οι Πάγκαλοι

      Την τύφλα μας τη μαύρη

      Να μας χαιρόμαστε μη μας ματιάσουμε

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος7/3/13 09:54

    Δεν ξέρω πόσοι αισθάνονται ορφανοί που ο Πρόεδρος Τσάβες πήγε να συναντήσει τον Δημιουργό του - εγώ, πάλι, όχι...
    Θυμίζω ότι ο «ηγέτης των φτωχών» ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με ένα διπλό αλλά (ευτυχώς) αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1992 για το οποίο έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή.
    Από το 1998 προτίμησε να πολιτευθεί με ηπιότερες μεθόδους και να εκλεγεί κανονικά στην Προεδρία της «Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» - το «κανονικά» με την πιο διασταλτική έννοια της «κανονικότητας» σε μια κανονική δημοκρατία...
    Ο άνθρωπος κατάλαβε εγκαίρως ότι αντί να μπλέκει σε πραξικοπήματα είναι ασφαλέστερο να κυβερνά υποδυόμενος τον «φίλο του λαού». Και αυτό το κατάφερε για περισσότερο από μια δεκαετία.
    Είναι αλήθεια βεβαίως ότι η φιλία του Τσάβες με τον λαό είχε δύο όψεις.
    Η μία όψη ήταν η ραγδαία αύξηση της διαφθοράς και της φαυλότητας (μεταξύ φίλων, προφανώς...) που διευκολύνθηκε από τα πετρελαϊκά έσοδα της Βενεζουέλας.
    Μπροστά στο πελατειακό κράτος του Τσάβες, οι δικοί μας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θυμίζουν ανυπόκριτα μέλη του κινήματος «Αξιοκρατία και Πολιτική».
    Η άλλη όψη ήταν πως στη Βενεζουέλα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για όσους δεν ήταν φίλοι του φίλου του λαού.
    Στις εκλογές, η αντιπολίτευση μετρούσε συνήθως περισσότερους νεκρούς και τραυματίες από βουλευτές. Ενώ η έννοια της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας ήταν περίπου συνώνυμη με επικήδειο.
    Ολα αυτά βεβαίως γινόντουσαν στο όνομα του λαού αλλά και κάτω από την ταμπέλα μιας «Αριστεράς», η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη δημοκρατική και σοσιαλιστική Αριστερά που ξέρουμε στην Ευρώπη.
    Η «Αριστερά του Τσάβες» ήταν περισσότερο σημαία ευκαιρίας ενός φαύλου και αυταρχικού καθεστώτος, το οποίο εξάγνιζε τη συνείδησή του βρίζοντας την Αμερική και στέλνοντας δωρεάν πετρέλαιο στην Κούβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/3/13 11:02

      Αυτος που εγραψε αυτη την παπαριά, τσεπωνει 700.000 το χρονο... εσυ που την κανεις copy paste παιρνεις κανα ψιλο τουλαχιστον;

      1. "Είναι αλήθεια βεβαίως ότι η φιλία του Τσάβες με τον λαό είχε δύο όψεις" - πραγματι, απο χθες κλαινε οι φτωχογειτονιες και πανηγυριζουν τα (αντιστοιχα) κολωνακια

      2. "ραγδαία αύξηση της διαφθοράς και της φαυλότητας" - ενω μεχρι τοτε ηταν ολοι πνευμα και ηθικη!

      3. "η αντιπολίτευση μετρούσε συνήθως περισσότερους νεκρούς και τραυματίες από βουλευτές" - κανα νουμερο θα μας πεις Γιαννακη, ή πρεπει κι αυτο να το χαψουμε ως αυτονόητο; (βεβαια οι οπαδοι σου ειναι συνηθισμενοι να χαφτουν αμασητα ο,τι τους πασσαρεις)

      3. "η έννοια της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας ήταν περίπου συνώνυμη με επικήδειο" - ολα τα ΜΜΕ ελεγχομενα απο τη δεξια κι ολα εναντιον του Τσαβες απο την πρωτη μερα (να μη σχολιασω την ειρωνεια, να μιλαει ο Πρετεντερ για ανεξαρτητη δημοσιογραφια ε;)

      4. "Ολα αυτά βεβαίως γινόντουσαν στο όνομα του λαού αλλά και κάτω από την ταμπέλα μιας «Αριστεράς»" - ενω εδω ειναι πολυ πιο ξεκαθαρα τα πραγματα: οι διαφθορα, η φαυλοτητα, το πελατειακο κρατος κτλ δεν εχουν κανενα λογο να κρυφτουν πισω απο καμια ταμπελα (ολα κι ολα: οι δεξιοι μας ειναι περηφανοι και για τις ιδεες τους και για τις λαμογιες τους)

      Γι αυτο Γιαννακη, τραβα να κανεις μια ακομα εκπομπη με τον τσεκουροφορο Βοριδη (τον ακτιβιστη ντε!) να χαχανισετε οπως παλια κι ασε τη Λατινικη Αμερικη - αν και μαλλον η Λατινικη Αμερικη ειναι το προτυπο σας για την Ελλαδα...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/3/13 19:17

      Α μάλιστα κύριε 11:02, "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"

      Και έλεγα, "μα πώς και το συγκρότημα έριξε τον Παπανδρέου" και δεν μπορούσα να το εξηγήσω

      Τώρα κατάλαβα πώς τον αποδόμησαν τον (προδότη, προδότη, Τζέφρυ, αλίμονο) Παπανδρέου...

      Τώρα τα υπόλοιπα που λες άστο, δεν το έχεις. Αυτό που έχεις το είπες. Ήταν και είναι πολλά τα λεφτά και ο Παπανδρέου εμπόδιο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος7/3/13 12:39

    Ο γιαννάκης ο πρετεντέρης έστω ένας άθλιος αντιλαϊκός τύπος που τσεπώνει με την αξία του 200 χιλ το χρόνο και όχι 700 χιλ

    τον φτύνουμε οπου κάνει έντεχνη προπαγάνδα και δεν είμαστε κομπλεξικοί με τα λεφτά του - μακάρι να τα παίρναμε κι εμείς τα μισά από τα 200 χιλ, πάντως ανθρωποφαγία ανθρώπων με βάση την επιτυχία τους στη ζωή που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ (για να μην πω ενθαρρύνεται) ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛΕΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ, δεν πρόκειται να κάνουμε

    τι από τις παραπάνω απόψεις του που κριτικάρει το κάθε σαλεμένο παλαβό αριστερό είναι λανθασμένο; το ποιος λέει κάτι παίζει ρόλο ή το τι λέει;

    Επι των σχολίων τώρα

    1. Τι ακριβώς δεν κατάλαβες στο "Η άλλη όψη ήταν πως στη Βενεζουέλα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για όσους δεν ήταν φίλοι του φίλου του λαού"

    2. Γιατί νομίζεις ότι το να κατηγορείς τον Τσαβες για φαυλότητα ισοδυναμεί με την αναπόληση του παλιού; Ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν αρκεί; Γιατί πάντα άσπρο μαύρο; Επειδή βολεύει την προπαγάνδα σου;

    3. "τρόπος του λέγειν" η ατάκα του γιαννάκη, κάτι ισοδύναμο με τις μπαρούφες του Αλέξη (που μιλά για αυτοκτονίες και νεκρούς του μνημονίου) και του Λαζόπουλου, και κοίτα, ο γιαννάκης το κάνει και συντακτική αδεία, ο Λαζόπουλος ποιητική αδεία, ο Αλέξάκης με τι "αδεία" πουλάει παραμυθάκι;

    4. αν μία φορά είναι αθλιότητα να είσαι λαμόγιο αν είσαι απλά δεξιός, είναι δύο φορές όταν αυτοαποκαλείσαι αριστερός. Ή ψευτοαριστερός όπως ο καραμανλής που θα έκοβε 15 δισ σπατάλη (μιλούσε και με νούμερα ο βλαξ) και ξεχείλωσε κάθε κρατική δαπάνη. ελπίχω να κάλυψα την απορία σου και μακριά από μένα η υπεράσπιση του γιαννάκη του πρετεντέρη

    Όσο για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ ε, δε νομίζω να πει και κανένας "δημοκράτη" τον Τσάβες, μόνο και μόνο επειδή ΔΕΝ είναι ανεξάρτητος ο επικριτής του ο γιαννάκης. θέλει πολύ κουράγιο να λες τέτοια σαχλαμάρα.

    και ψιτ, που είστε, συριζάκια, ο πρετεντέρης στο στόχαστρό του έχει τον Παππαντρέου, τον κοροϊδεύει και τον αποδομεί ανηλεώς, ξέρετε, τον προδότη του μνημονίου, δεν ξέρω αν κι από κει βγάζετε κάποιο συμπερασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/3/13 22:32

      Ο Γιαννακης εβαλε στο στοχαστρο του τον Παπανδρεου το μακρυνο '07, οταν εκανε ανοιχτη προπαγανδα υπερ του Βενιζελου στις εσωκομματικες (ευτυχως πηρε τα τασάκια του) καθως και το '09 οταν μια μερα πριν τις εκλογες χαρακτηριζε τον μπούλη Καραμανλη ως "καταλληλοτερο" (ευτυχως παλι πηρε τα τασάκια του). Αυτη ειναι η "αξια" του με την οποια τσεπωνει τα οσα τελος παντων τσεπωνει. Δεν με αφορα τί κανουν τα συριζακια με το εν λογω υποκειμενο ή το τί κανει αυτος που ποσταρει συνεχως τις παπαριες του - εγω τον κριτικαρω απο τοτε και ναι, ειτε το θελουμε ειτε οχι, και το ΠΟΙΟΣ λεει κατι εχει τη σημασια του...

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος7/3/13 20:32

    Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ούγκο Τσάβες δεν είναι πια ανάμεσά μας. Οι πράκτορες του σατανά κατάφεραν να τον νικήσουν. Τον πόνο μας, βέβαια, τον απαλύνει κάπως η σκέψη ότι ο διάδοχός του και αντιπρόεδρός του θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκαλύψει τους αδίστακτους συνωμότες που δηλητηρίασαν τον άδολο οργανισμό του με ουσίες εντελώς σατανικές και καρκινογόνους. Αν και το «ανθρωπίνως» δεν αρκεί για περιπτώσεις σαν του Τσάβες.

    Προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι του, απαιτείται και η συνδρομή άλλων δεξιοτήτων, από αυτές που ενεργοποιούν τη φαντασία και ξεπερνούν τη λογική. Τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι έρευνες τον είχε ανοίξει ο ίδιος ο μακαρίτης όταν, πριν από καιρό, είχε αποφανθεί πως στον Αρη υπήρχε ζωή, αλλά την κατέστρεψε ο καπιταλισμός.

    Οφείλω βέβαια να ομολογήσω πως η αποκάλυψη ότι ο Ούγκο Τσάβες έπεσε θύμα συνωμοσίας κάπως με καθησύχασε. Διότι, προς στιγμήν, η πίστη μου κλονίστηκε. Ταραγμένος από τα δυσμενή ιατρικά ανακοινωθέντα και τις διαρκείς μετακινήσεις του στην Κούβα, έφτασα να πιστέψω πώς είναι δυνατόν κάποιος σαν τον Τσάβες να τελειώσει τη ζωή του απλώς επειδή αρρώστησε. Θύμα της θλιβερής προπαγάνδας των ΜΜΕ κι εγώ. Ομως, τι κόσμος είναι αυτός που ζούμε. Δεν ξέρεις πια τι να πιστέψεις και, προκειμένου να μην πιστέψεις τίποτε, πιστεύεις ό,τι σου κατέβει.

    Οπως είπε ο κ. Αχμεντινετζάντ, ο Τσάβες πρόκειται να επιστρέψει, ως εκ τούτου, λίγη υπομονή.

    Το καλό είναι, από την άλλη, πως ο Φιντέλ Κάστρο, εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στη συνωμοσία του γήρατος και όλων των δεινών που σέρνει το άτιμο πίσω του. Θα πρέπει όμως να προσέχει κι αυτός, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Τη μια μέρα είσαι μια χαρά και την άλλη, άσε τι γίνεται την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.