Με απόφαση της εισαγγελίας
Αλεξανδρούπολης 72 μαθητές Σχολείων της Αλεξανδρούπολης μέλη των Δεκαπενταμελών
των Λυκείων της πόλης καθώς και οι αναπληρωματικοί τους, καλούνται σε ανάκριση
από τον ανακριτή για τις καταλήψεις Σχολείων που έγιναν στην αρχή του σχολικού
έτους 2011-2012.
Η κατηγορία δεν είναι
συγκεκριμένη, και έρχεται απέναντι στο κοινό αίσθημα που διακατείχε όλη την
Ελληνική κοινωνία για την έλλειψη βιβλίων πρώτη φορά στο Ελληνικό
εκπαιδευτικό σύστημα από το 1946.
Για το θέμα και για συμπαράσταση
των μαθητών στους δίκαιους αγώνες τους. υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του
Δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου.
Είναι χαρακτηριστικό της άγνοιας
των εγκαλούντων, ότι πολλοί μαθητές καλούνται σε απολογία στις 11 Σεπτεμβρίου,
πάγια ημερομηνία που γίνεται ο αγιασμός και ξεκινά η σχολική χρονιά.
Τρεις παρατηρήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Οι καταλήψεις σχολείων, εργασιακών χώρων, δρόμων, δημοσίων υπηρεσιών κτλ είναι από νομικής άποψης παράνομες. Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία ο νόμος είναι το θεμέλιο των δικαιωμάτων των πολιτών. Ακόμη και ένας κακός νόμος που ψηφίστηκε από μια νόμιμη κυβέρνηση είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες έως ότου μια επόμενη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση τον καταργήσει ή τον τροποποιήσει. Η τήρηση των νόμων δεν μπορεί να γίνεται α λα καρτ (εάν μου αρέσει ένας νόμος, τον εφαρμόζω, εάν δε μου αρέσει τον παραβαίνω). Σε αυτή τη χώρα είναι καιρός να εφαρμοστούν οι νόμοι. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν πάμπολλους νόμιμους τρόπους διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των αιτημάτων μιας ομάδας. Εφόσον λοιπόν οι καταλήψεις είναι μια παράνομη ενέργεια διαμαρτυρίας, ορθά ο Εισαγγελέας παραπέμπει στο δικαστήριο τους υπαιτίους.
2) Κακώς ο Εισαγγελέας κατηγορεί τους μαθητές. Οι μαθητές είναι ανήλικοι. Όταν ένας ανήλικος κοιμάται μέσα στο σχολείο περιφρουρώντας την κατάληψη, τότε οι γονείς του είναι υπόλογοι για παραμέληση ανηλίκου.Οι γονείς είτε γνώριζαν τις πράξεις των παιδιών τους, άρα παρακινούσαν τα ανήλικα παιδιά τους σε έκνομες ενέργειες είτε δεν γνώριζαν τί έκαναν τα παιδιά τους, άρα παραμέλησαν τα καθήκοντα κηδεμονίας των παιδίων τους. Συνεπώς οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να οδηγηθούν στο δικαστήριο και όχι οι μαθητές. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει οι γονείς των καταληψιών να πληρώσουν τις ζημιές και το κόστος αποκατάστασης των βανδαλισμών στα σχολικά κτίρια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι απλοί και αμέτοχοι πολίτες.
3) Η συγκυρία που επέλεξε ο Εισαγγελέας να ασκήσει τις διώξεις είναι κάκιστη. Ένα χρόνο μετά και μάλιστα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι σαν να ρίχνει λάδι στη φωτιά.