23.4.12

Επιστολή του Σπύρου Παπουτσή στην Piazza del Popolo


Αγαπητή PIAZZA del POPOLO
Στις φιλόξενες στήλες σου και στην ενότητα «Η νέα λίστα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ», με ημερομηνία 19-4-2012, εξέθεσα κάποιες απόψεις, ενυπόγραφα και παρότι δεν ήταν στις προθέσεις μου να επανέλθω στο ίδιο θέμα, κρίνω απαραίτητο να δώσω ορισμένες εξηγήσεις, σε έναν αξιόλογο συνομιλητή, που μου έκανε την τιμή να σχολιάσει το κείμενό μου, με εξαιρετική ευγένεια και λεπτότητα.

Θα το είχα αντιπαρέλθει, όμως είναι άδικο ένα κείμενο, από το οποίο αναδύεται πολιτισμένο ύφος, είναι γεμάτο με άδολα συναισθήματα για μια συγκεκριμένη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης τη λογοτεχνία μας, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένες λέξεις που διαβάζει κανείς στην 7η και 8η παράγραφο, να περάσει απαρατήρητο.
Επιπλέον η καλλιέπεια του λόγου και η ευπρέπεια του ύφους είναι στοιχεία που εκτιμά η κοινή γνώμη και είναι σωστό να της δώσουμε την ευκαιρία μιας δεύτερης και προσεκτικότερης ανάγνωσης. Γι' αυτό, παρακαλώ τους αρμόδιους αυτού του «Βήματος» -που δέχεται όλα τα σχόλια- να φιλοξενήσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις μου, προς τον απρόσμενο συνομιλητή μου, που με τίτλο «Μπάρμπα, πολλά λες, λίγα ξέρεις» ασχολείται, ανώνυμα, με το δικό μου σχόλιο.
Αφού ξεμπλέξαμε με τον πρόλογο, ας πάμε κατευθείαν στην υπόθεση, για να διευκρινίσουμε κάποια ζητήματα, που έχουν προκύψει από το σχόλιο του συνομιλητή μου. Θα ακολουθήσω τη μέθοδο της απαρίθμησης, μιμούμενος τον συνομιλητή μου. Επειδή λίγα ξέρω, καλό είναι να μαθαίνω.
  1. Ο τίτλος του σχολίου σου, ευρηματικός και σε επαναληπτική ανάγνωση, σίγουρα θα σου προκάλεσε ευφροσύνη. Ένας άλλος μπάρμπας, σαν εμένα, τον αντιμετώπισε με εκνευρισμό και σε τηλεφωνική επικοινωνία, μου είπε πως είναι επίδειξη αυθάδειας προς το πρόσωπό μου και άλλα παρόμοια. Τον πληροφόρησα ότι έχει άδικο, διότι εσύ κατηγορηματικά λες, ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια κι εδώ ταυτίζονται οι απόψεις μας, ενώ εγώ, επιπλέον συμβιώνω με την ηλικία του μπάρμπα, χωρίς καμιά αγανάκτηση. Επίσης, για το άν λέω πολλά, παρότι ξέρω λίγα, όπως ασφαλέστατα διαπιστώνεις, εσύ δεν έχεις καμιά ευθύνη. Αντίθετα με βοηθάς, με το να με προσγειώσεις στο επίπεδο που μου ταιριάζει.
  2. Γράφεις, ότι εγώ διαβεβαιώνω πως η Λίνα είναι αυτόνομη. Εγώ, βέβαια, δεν έδωσα κάποια διαβεβαίωση και ούτε έχω τέτοιες δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες. Απλώς έγραψα την προσωπική μου εκτίμηση, ότι η Λίνα Μανανά είναι αυτεξούσια προσωπικότητα και δεν έχει υποθηκεύσει την προσωπική της πορεία. Οι συγγενικές λέξεις (αυτόνομη και αυτεξούσια) έχουν μια ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους, αλλά τί να κάνουμε; Η ευθύνη ανήκει στον Μπαμπινιώτη, που αντί να γράφει Λεξικά, έγινε υπουργός Παιδείας.
  3. Με επιπλήττεις που γράφω, χωρίς να μου το ζητήσει κανείς. Αυτό είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί εγώ πρώτος χαρακτήρισα αυτόκλητη την παρέμβασή μου. Γι’ αυτό δεν σου πιστώνω αυτή σου τη διαπίστωση. Βέβαια εσύ δικαιώνεσαι στο ότι ορθά επεσήμανες ότι πολλά λέω, ενώ λίγα ξέρω. Δεν ήξερα, ο αμαθής, πως χρειάζεται για το σχολιασμό ειδική εξουσιοδότηση. Εσύ που είσαι εντεταλμένος σχολιαστής, έπρεπε να επιδείξεις στοιχειώδη ευγένεια και να μου υποδείξεις, ποιά είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για να γίνει κανείς σαν εσένα, να του ζητάνε δηλαδή να σχολιάζει. Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, μια τέτοια ανάθεση θα ήταν προσοδοφόρος.
  4. Καθώς διάβαζα την αξιολόγηση που έκανες στη Λίνα, όπως την αποκαλείς, εξοικειωμένα, φοβήθηκα μήν τυχόν έχουμε και αίματα. Όμως στο τέλος με καθησύχασες, δηλώνοντας με απολύτως πειστικό τρόπο, ότι προσανατολίζεσαι προς τη Λίνα στο ζήτημα του σταυρού. Ας είναι ικανοποιημένη η κ. Μανανά που θα τη.... σταυρώσεις.
  5. Εκμεταλλεύομαι το διαδίκτυο γι' αυτή τη συνομιλία, διότι έχω καταλήξει στην εκτίμηση ότι είσαι άτομο με καθορισμένες προτεραιότητες, ενώ αφήνεις και κάποιο ανοιχτό παράθυρο, -τί παράθυρο, πόρτες ορθάνοιχτες- για απροσδόκητες επελεύσεις.
  6. Και τελειώνω με το δικό σου σχόλιο, κάνοντας αναφορά στο χαρακτηρισμό ΤΕΦΑΑΤΖΟΥ. Έχασα την ψυχραιμία μου, εκνευρίστηκα σε υπέρτατο βαθμό, διότι έθιξες την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν βαθμολογεί τους ανθρώπους, με γνώμονα το επάγγελμά τους. Ο άνθρωπος προσδίδει κύρος σε ένα επάγγελμα ή σε μια ιδιότητα που φέρει ένα άτομο. Και τα σημαντικότερα, κατά την αστική αντίληψη, επαγγέλματα δεν μπορούν να καλύψουν την πνευματική γύμνια ενός ατόμου. Ο χαρακτηρισμός ΤΕΦΑΑΤΖΟΥ, αποκαλύπτει μικρότητα, συμπλέγματα προσωπικής ανασφάλειας, για την προσωπική παρουσία ενός ανθρώπου και θυμίζει γεροντοκόρη που διαλαλεί την πραμάτεια της, με υπονοούμενο τρόπο. Σαν το παλιό ..γαλλικά και πιάνο. Το ΠΑΣΟΚ επένδυσε στους ΤΕΦΑΑΤΖΗΔΕΣ για να καθιερώσει κοινωνικά προγράμματα άθλησης και η κοινωνία, τους έχει περί πολλού και προσφεύγει σ' αυτούς, διότι καλλιεργούν ψυχή και σώμα. Και επιπλέον η κ. Μανανά δεν είναι μόνο γυμνάστρια. Διακρίνει κανείς μια οργή και πίκρα στο σχόλιό σου -πέρα από όσα ανέφερα στον πρόλογό μου-, κάτι σαν αυτό που λέμε, με διάθεση φιλοφρόνησης στα κορίτσια. «Μα αυτοί οι γαμπροί τυφλοί είναι, δεν βλέπουν;». Μήπως δεν σε είδε και το ΠΑΣΟΚ;
Σημείωση:
Μην νομίσουν οι φίλοι αναγνώστες, ότι επέδειξα ασύγνωστη επιπολαιότητα και έπεσα στον λάκκο των λεόντων, με το να εμπλακώ σε αυτή τη συνομιλία και για άλλους αντιπαράθεση. Το κάνω για δύο λόγους:
1ο. Στο διαδίκτυο συναντάς εξαιρετικά σχόλια εκτός από αυτά που γράφονται, για να βγάζουν κάποιοι τα εσώψυχά τους. Θα σταθώ σε ένα που γράφει, με περιεκτικό τρόπο ένας σύντροφος εχέφρων και πραγματικός ιδεολόγος. Του σφίγγω το χέρι. Γράφει πως εμείς μαλώνουμε και ο Στυλιανίδης κάνει τη δουλειά του και οργώνει τη Ροδόπη. Βέβαια, απεχθάνομαι τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου, αλλά και υπογραμμίζω ότι τα καλοπροαίρετα κείμενα, δεν πειράζει και άν είναι ανώνυμα.
2ο.Ο φίλος μου που συνυπογράφει τις θέσεις μου και αναφέρεται στο κίνημα των παππούδων, ξέρω ποιός είναι και πρέπει, δημοσίως να τον ευχαριστήσω και να εκφράσω τη χαρά μου, για την -πάντα- κοινή μας πορεία. Στη δεκαετία του 1980 αιρετός τιτλούχος του ΠΑΣΟΚ σε έναν πρωτοποριακό θεσμό και αυτό ήταν τιμητικό γι' αυτόν, αλώνιζε το νομό μας με πραμάτεια την ιδεολογία του Κινήματος, διότι η αληθινή Δημοκρατία δεν είχε φθάσει παντού. Και όταν δεν ήταν αιρετός, ήταν πάλι χαμάλης της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ πραμάτειας και αυτό ήταν περισσότερο τιμητικό γι’ αυτόν.
Σύντροφε, φίλε, αδελφέ … «vamos por la Victoria» ...»Vamos a ganar»!
YΓ: Για την πολυλογία μου, έχω δεδομένη την κατανόησή σας, αφού την εξασφάλισε ο συνομιλητής μου. Είμαι ο μπάρμπας, που λέει πολλά, ενώ ξέρει λίγα.

Σπύρος Παπουτσής

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/4/12 12:29

    Αρχοντα Σπυρο.Απο τους πιο αξιολογους συντροφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «La llama doble»23/4/12 14:35

    Retórica
    Cantan los pájaros, cantan
    sin saber lo que cantan:
    todo su entendimiento es su garganta.
    “Poema de Octavio Paz”

    . . . . . . . .

    Ρητορική
    Τραγουδούν τα πουλιά, τραγουδούν
    χωρίς να γνωρίζουν τι τραγουδούν:
    όλη η κατανόηση είναι στο λαιμό τους.
    «Ποίημα του Octavio Paz»

    «La llama doble», venceremos….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/4/12 15:09

    Στην ανάρτηση βαυτή φιλοξενούνται εκείνοι που κόβουν στο μισό τις αποδοχές μας για να τρώνε οι λαθομετανάστες.
    Φίλε ψηφοφόρε, ο μισθός σου, που μειώνεται κατα 50% για να έχουν τζάμπα φάρμακα, τζάμπα επιδόματα και τζάμπα συντάξεις εκατομμύρια λαθρομεταναστών, θα ξανάλθει στα ίσια μόλις ψηφίσεις το σωστό κόμμα που θα τους απελάσει. Τώρα αν το κόμμα αυτό θα είναι ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ή η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ή άλλο, είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι να γίνει. Ψάξτο, σκέψου καλά, ψήφισε σοβαρά.
    Ευχαριστώ που φιλοξενείται η άποψή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/4/12 17:52

    "Μπάρμπας" είναι σαφώς ειρωνική προσφώνηση για κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα γεροντικής παραξενιάς. Δεν είναι υποτιμητικό. Είναι κυνικά ωμό. Και επειδή ο κόσμος έξω αναρωτιέται και γελάει με τα καμώματα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και επειδή η ουσία είναι μία (μια τυπική άχρωμη γυναίκα της διπλανής πόρτας προσγειώθηκε στο ψηφοδέλτιο για να χωρέσει τις φιλοδοξίες του επιεικώς αμφιλεγόμενης ελκυστικότητας συζύγου της) έπρεπε με δραματικό τρόπο να στριμωχτεί.

    Τιμή στο Σπύρο Παπουτσή
    Εξαιρετικός
    Πιάστηκε ... 'μπάρμπας' στη συγκεκριμένη συγκυρία
    Μικρό το κακό, οι υπόλοιποι κάνουμε χοντρότερα σφάλματα αλίμονο.
    Έτσι όμως είνια η μάχιμη πολιτική κ. Σπύρο. Και το ξέρετε καλύτερα από όλους. Και η ομαδική εκτόνωση ΠΑΣΟΚων για την ατυχή επιλογή βοηθά, εμείς είμαστε ζωντανό κόμμα και όχι ΝΔκρατικό ησυχαστήριο.

    Ευχαριστώ που με την τοπο΄θέτησή σας μου επιτρέψατε να επανατοποθετηθώ

    ΥΓ για το ΤΕΦΑΑΤζού το σχολιάζουμε άλλη φορά, πολλοί ΤΕΦΑΑτζήδςες είναι οι καλύτεροι του χωριού που λένε. ΑΛλά απλά μερικοί όσον αφορά διαχειριστικές ευθύνες με συλλογικό αντίκτυπο. Και το ξέρουν οι ίδιοι καλύτερα. Ας πούμε ποιος θα τολμούσε να πει οτιδήποτε αν αντί της κ. Μανανά έβαζε η Νατάσα Λιβεριάδου;;; Είδατε που συμφωνούμε;;; Ο άνθρωπος κάνει την ιδιότητα. Με μερικές ιδιότητες απλά είσαι πιο σίγουρος ενώ άλλες τις διπλοτσεκάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/4/12 20:36

      Γράφετε : "Ας πούμε ποιος θα τολμούσε να πει οτιδήποτε αν αντί της κ. Μανανά έβαζε η Νατάσα Λιβεριάδου;;; Είδατε που συμφωνούμε;;; Ο άνθρωπος κάνει την ιδιότητα. Με μερικές ιδιότητες απλά είσαι πιο σίγουρος ενώ άλλες τις διπλοτσεκάρεις."
      ποιός θα τολμούσε;.... μα τί λέτε.....Και βέβαια ο άνθρωπος "κάνει " την ιδιότητα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/4/12 11:27

      Συμφωνώ με τον Apr 23, 2012 07:52 AM

      Ταξιλδάρης, εξαίρετος
      Λιβεριάδου, εξαίρετη
      Κηπουρός, πολύ φοβερός
      Αμούτζας, προσωπικότητα

      Όντως λοιπόν το ΤΕΦΑΑ είναι παραγωγός σοβαρών προσωπικοτήτων που νομιμοποιούνται να εκτίθενται. Αρκεί να είναι τέτοιοι σαν τους προαναφερόμενους. Αν δεν είναι τέτοιοι δε σημαίνει ότι είναι άχρηστοι αλλά πριν αποκτήσουν την τιμητική ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή κόμματος εξουσίας διευκολύνοντας τις φιλοδοξίες τρίτων, κάτι θα έπρεπε να έχουν δείξει στη ζωή τους ως σημείο αναφοράς. Αυτό το 'κάτι' δεν καλύπτεται από φιλοφρονήσεις σαν του κ. Παπουτσή. Και το κυριότερο και ουσιώδες: ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/4/12 18:45

      Αυτά που γράφονται και λέγονται σε κοινωνικούς χώρους για τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Ροδόπης, γεμάτα ρατσισμό και αντιπάθεια, μας φέρνουν 20 χρόνια πίσω τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας από τον λεγόμενο δημοκρατικό τύπο.

      Στοιχείο τρανό ότι η αντιπάθεια κάποιων προς τον Τσοβόλα είχε στοιχεία κοινωνικού ρατσισμού, ήταν το δημοσίευμα του «Βήματος» με το οποίο εσκιαγραφείτο η προσωπικότητα και η δραστηριότητα του Τσοβόλα και το οποίο είχε τον τίτλο
      «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας!» και υπότιτλο «Ο γιος του αγωγιάτη!». Το άρθρο καθρέφτιζε τη στάση της ελιτίστικης Αριστεράς απέναντι σε έναν πολιτικό που δεν είχε πίσω του σόι, δεν ήταν από τζάκι και δεν το έπαιζε προοδευτικός διανοούμενος. Τελικά ο Δημήτρης Τσοβόλας στις επαναληπτικές εκλογές στ Β’ εκλογική περιφέρεια Αθήνας λαμβάνει 397.721 ψήφους, έναντι 293.070 που είχε λάβει το 1990!!!!!!!

      Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό που πάντα με βασάνιζε είναι σύνθετη και, πάντως, δεν είναι μόνο πολιτική. Ο Τσοβόλας, λοιπόν, δεν άρεσε στο κατεστημένο, γιατί η καταγωγή του ήταν λαϊκή και ξεχώριζε σαν ο καθημερινός άνθρωπος του δρόμου, ακόμη και από τους συντρόφους του που, όταν ανεδείχθησαν στην εξουσία, άλλαξαν τρόπο ζωής, τρόπους συμπεριφοράς, μετακόμισαν στα πολυτελή προάστια και κυκλοφορούσαν απρόσιτοι.

      Προς τι αυτή η αχαριστία, όλοι του ίδιου Θεού παιδιά είμαστε. Όλοι τους είναι παιδιά μικροαστών, αγροτών, επαγγελματιών σπούδασαν, πετυχημένοι επαγγελματίες, καλοί οικογενειάρχες, αναδείχθηκαν στη κοινωνία με τους κόπους τους.
      Και αναφέρομαι στον κ. Πεταλωτή, στην κ. Μανανά στον κ. Χατζηοσμάν, στον κ. Δημητριάδη στην κ. Σερπίν. Επίσης αναφέρομαι στον Ταξιλδάρη στην κ. Λιβεριάδου, στον κ. Κηπουρό, στον κ.Αμούτζα. Δηλ. το ψηφοδέλτιο της ΝΔ σε τι υπερέχει, χάντρες έχει.
      Ντε και καλά πρέπει να είναι από σοϊ και από πολιτικό τζάκι για να πολιτευθούν. Είδαμε και τους αποφοίτους του Χάρβαρντ τι έκαναν.
      Πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή, που για λάβεις τον τίτλο του φοιτητή, έπρεπε να προσκομίσεις «Το περίφημο Δελτίο Κοινωνικών Φρονημάτων» στην εξεταστική επιτροπή, ώστε να αποκλεισθείς από τις σπουδές αν δεν ήσουν αρεστός στο καθεστώς της δεξιάς και στη συνέχεια από την συμμετοχή σου στα κοινά.
      Τα όποια λάθη είναι ανθρώπινα, λάθη δεν κάνουν οι κύριοι Τίποτα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/4/12 18:02

    Επίκαιροι και ουσιώδεις οι στίχοι που αφιερώνεις στους επικριτές σας.

    "Τραγουδούν τα πουλιά, τραγουδούν
    χωρίς να γνωρίζουν τι τραγουδούν:
    όλη η κατανόηση είναι στο λαιμό τους."

    Με το γάντι καλύτερα παρά με κραυγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/4/12 18:46

    Σπύρο και Vamos a ganar
    «Τα περήφανα γηρατειά» που έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.
    Αν στερέψει η δημοκρατία, θα λένε «Δώσε και μένα μπάρμπα δημοκρατία», αλλά……
    Με τα μυαλά στα κάγκελα που πάνε, φοβάμαι ότι θα στερέψει η δημοκρατία.
    Μέσα από τα σχόλια των μπαχαλάκηδων φάνηκε ότι ο ρατσισμός εξαπλώθηκε εναντίον αρκετών κοινωνικών ομάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.