1.3.12

Στην ρύθμιση των αυθαιρέτων να μπούνε και οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις ζητά η Ελένη Τσιαούση


Την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων για την υπαγωγή των επαγγελματικών εγκαταστάσεων στη ρύθμιση αυθαιρέτων του Ν. 4014/11, ζητάει με αναφορά της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικότερα ο Ν. 4014/2011 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν ευνοεί δυστυχώς την υπαγωγή επαγγελματικών εγκαταστάσεων και έτσι παραμένει πρακτικά αδρανής και ανεφάρμοστος. Σε πρόσφατη έρευνα κατεγράφη ότι μόνο το 3% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αρμοδίως για ρύθμιση αυθαιρέτων αφορά επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Ενώ ο συγκεκριμένος νόμος, σημειώνει η κ. Τσιαούση, είναι πράγματι καινοτομικός, πρακτικός και επιχειρεί με τόλμη να αντιμετωπίσει την αλήθεια κατάματα, που κανείς δεν αντιμετώπισε για δεκαετίες, ωστόσο αποδεικνύεται ότι γράφτηκε και ψηφίστηκε με δεσπόζουσα σκέψη και κατεύθυνση τη ρύθμιση (σχεδόν αποκλειστικά) των αυθαίρετων κατοικιών.
Η χρήση ενιαίων συντελεστών, ανά είδος παράβασης, για κάθε ακίνητο ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία αυτό ανήκει δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για την μη υπαγωγή των επαγγελματικών ακινήτων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.
Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζει η βουλευτής, αδήριτη ανάγκη αποτελεί η δημιουργία και θεσμοθέτηση νέων κατηγοριών και υποκατηγοριών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, με παράλληλη διατύπωση διαφορετικών (χαμηλότερων) συντελεστών προσδιορισμού του προστίμου με θεσμοθέτηση του κλιμακωτού συντελεστή, συνοδευόμενη με την αύξηση του πλήθους των επιτρεπόμενων δόσεων καταβολής του προστίμου.
Ώστε με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί η τακτοποίηση πολλών πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, που οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων μέχρι και σήμερα είναι αναγκασμένοι να διαχειριστούν κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, ελλείψει σταθερών και ολοκληρωμένων θεσμικών πλαισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.