Προχειρότητα στην προετοιμασία του Μνημονίου και αδυναμία σύνδεσης των στόχων του με τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία, καταλογίζει ο Κώστας Σημίτης σε μία παρέμβαση που αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές αντιδράσεις και να έχει σοβαρές «παρενέργειες» στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ.
Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού περιέχεται σε ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στο συνέδριο που διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου το Ίδρυμα Χάϊνριχ Μπελ (Heinrich Bell) και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο».Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, βασικά σημεία της οποίας είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τιτλοφορείται «Ελλάδα, quo vadis;» και εστιάζει στις αιτίες της κρίσης, το Μνημόνιο, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, καθώς και στην ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.
Στην ομιλία του, ο κ. Σημίτης σύμφωνα με πληροφορίες, θα χαρακτηρίζει «πολιτικά μοιραίο λάθος» την παράλειψη συνάρτησης των στόχων του μνημονίου με τις πραγματικές εξελίξεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βυθίζεται η ελληνική οικονομία στην ύφεση.
Ο κ. Σημίτης κρίνει ως πρόχειρη τη συμφωνία του Μνημονίου και δημοσιονομικά ατελέσφορη την εκτέλεση των όρων της: «Η συμφωνία μεταξύ ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση».
«Πολιτικά μοιραίο λάθος»
«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις.
Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση», προσθέτει ο κ. Σημίτης.
Η ΟΝΕ δεν είναι μια παρέα των ισχυρών
Ασκώντας, επίσης, κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ευρωπαϊκή οικογένεια στην κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει: «Η ΟΝΕ δεν είναι μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν.
Είναι ένα εξελικτικό στάδιο της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της, να δημιουργηθούν σχέσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών και καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν η κατάργηση των συνόρων και οι κοινές επιδιώξεις.
Είναι κοινό σχέδιο προόδου. Οφείλει να εντάσσει λοιπόν στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους».
Εκ των συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, θα είναι ο Ντάνιελ κον Μπεντίτ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επιστροφή στο βρώμικο '89 με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τους 2 οικονομικούς εισαγγελείς και λοιπούς δημοκράτες καλοθελητές.
ΑπάντησηΔιαγραφή