Από μία «λεπτή κλωστή» κρέμεται η συνοχή του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο κοινοβουλευτικό και στο κομματικό επίπεδο οι αναταράξεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με κορυφαία στελέχη να κάνουν «σλάλομ» με τις δηλώσεις τους στις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες.
Χθες, για παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης πιάστηκε από το αλαλούμ στην «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα κατά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και την «απόρριψη» της τροπολογίας Λοβέρδου για τους φαρμακοποιούς και ζήτησε τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη επικεφαλής.Ο κ. Σκανδαλίδης, όπως τόνισε, δεν εννοούσε ούτε εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού ούτε προέδρου από την κοινοβουλευτική ομάδα – άλλωστε ήταν πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου που είχε απορριφθεί «πανηγυρικά» σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε με νέα δημόσια παρέμβασή του και δη με απόλυτο τρόπο στη δήλωση περί Μνημονίου - «ίσως ήταν το κρισιμότερο πολιτικό λάθος που διέπραξα στην πολιτική μου διαδρομή και γι’ αυτό αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε: «Είναι αυτοκριτική και ταυτόχρονα κριτική σ' ένα πολιτικό σύστημα το οποίο και σήμερα συνεχίζει τα ίδια!». Ο υπουργός Ανάπτυξης προέβλεψε δε ότι η «κατεδάφιση του συστήματος θα γίνει ούτως ή άλλως», αλλά... πρότεινε να γίνει συντεταγμένα.
Αντίδραση
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν σφόδρα ενοχλημένος από τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και διαμήνυσε σε συνεργάτες του ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Έμπειρα στελέχη έλεγαν χθες επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συγκεντρώσει εισηγήσεις για «σκληρά μέτρα» εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης και δεν απέκλειαν να υπάρξει άμεσα σχετική «εικόνα» - είτε μέσω παρέμβασης εν είδει αποδοκιμασίας είτε με συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η Λούκα Κατσέλη πάντως με έτερη δήλωσή της ξεκαθάρισε χθες «μακριά από μένα ότι δεν διάβασα το Μνημόνιο», θυμίζοντας ότι έχει εκφράσει στα όργανα τις αντιρρήσεις της.
Απάντηση έδωσε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος, αφού είχε ανακοινώσει τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ερχόμενη Πέμπτη (με θέμα τη στήριξη της κυβέρνησης και τη νέα σύμβαση), «θύμισε» τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή νέου αρχηγού και έστειλε μηνύματα: «Κάθε άλλη επιλογή προκαλεί σύγχυση, απώλεια δυναμικής και εν τέλει θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων που διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας και του λαού». Ο,τι έκανα -είπε ο Α. Λοβέρδος- το έκανα μετά λόγου γνώσεως, εννοώντας τη στάση του σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου.
Όσο για την προχθεσινή επιμονή του στη μη απόσυρση της τροπολογίας της μεταρρύθμισης για τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός Υγείας είχε τη στήριξη και από τον Γιάννη Ραγκούση και τον Ηλία Μόσιαλο.
Ο Γιάννης Ραγκούσης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και όχι κάποιων «χιλιάδων επαγγελματιών» και υποστήριξε «δεν επιθυμώ πλέον την ταύτισή μου με τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης». «Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα αλλά και οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε πολιτικές εκσυγχρονισμού του τρόπου παροχής των υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα», είπε ο κ. Μόσιαλος.
Υπογραφές
Μαζεύουν υπογραφές; Κατά πληροφορίες το ερώτημα έπαψε να απασχολεί τα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ αργά χθες το βράδυ, καθώς η κίνηση βουλευτών, όπως της Ελπίδας Τσουρή να συγκεντρώσει υπογραφές για τη σύγκληση ΚΟ και την εκλογή προέδρου, σταμάτησε μέχρι νεωτέρας.
Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες προσέθεταν ότι βουλευτές που υποστηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρούν τώρα αναγκαία την εκλογή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν από την εκλογή από τη βάση νέου αρχηγού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.