31.10.11

Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου


Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες».
Το δημοψήφισμα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση. Αν το δημοψήφισμα γίνει πριν η δανειακή σύμβαση πάει στη Βουλή για ψήφιση, πρέπει να συμμετέχει το 40% των πολιτών για είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα. Αν το δημοψήφισμα πρόκειται να γίνει μετά την ψήφιση στη Βουλή, τότε πρέπει να εγκριθεί η διεξαγωγή του από 180 βουλευτές και να συμμετάσχει σε αυτό το 50% των πολιτών.
«Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ζήτησει την Τρίτη να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους». Απέρριψε παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης και συγκατοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.