Την πρώτη πικρή γεύση των φορολογικών μέτρων που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα πάρουν τον ερχόμενο μήνα οι πολίτες καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει τις τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό αξιώνοντας την πληρωμή της πρώτης δόσης, 300 ευρώ τουλάχιστον, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Χθες η ηγεσία του υπουργείου κοινοποίησε στις Εφορίες την εγκύκλιο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Είναι μάλιστα τέτοια η σπουδή και η αγωνία που έχει καταβάλει το Υπουργείο για να μαζέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα χρήματα, που θεωρεί εκ των προτέρων δεδομένο την αποστολή λανθασμένων εκκαθαριστικών υποχρεώνοντας τους πολίτες να μεταβούν στις Εφορίες για να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις!
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών όπως και το τέλος επιτηδεύματος θα αποτυπώνονται σε ένα ραβασάκι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η πληρωμή του έξτρα φόρου θα μπορεί να γίνει μέχρι και σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.ο.κ.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.
Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση. Η Δ.Ο.Υ. θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη ΓΓΠΣ.
Να σημειωθεί ότι δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει 27 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.
Οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο και θα αποτυπώνονται στο συνολικό εκκαθαριστικό είναι:
* Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Ειδικότερα επιβάλλεται στα εισοδήματα που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.
Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα υπολογίζεται ως εξής:
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως η εισφορά επειδή επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού εισοδήματος (και των δύο συζύγων εννοείται) και όχι κλιμακωτά, έστω και αν υπάρχουν συντελεστές επιβαρύνει περισσότερο του φορολογούμενους, ανεξάρτητα δε από τα εν έχουν παιδιά ή όχι. Ως μόνο κριτήριο τίθεται το ύψος του ετησίου εισοδήματος. Όμως ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ, το οποίο βαρύνεται με εισφορά 500 ευρώ, δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη για έναν άτεκνο και για έναν φορολογούμενο με 1 ή 2 ή περισσότερα τέκνα. Η αδικία είναι πρωτοφανής ειδικά σε βάρος των πολυτέκνων, οι οποίοι θα πληρώνουν ίδιο ποσοστό εισφορά με τους άτεκνους!
Εάν, για παράδειγμα, το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογουμένου είναι 18.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 1% στο συνολικό ποσό των 18.000 ευρώ, οπότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει 180 ευρώ (18.000Χ1% = 180). Εάν το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογουμένου είναι 30.000 ευρώ, τότε η εισφορά θα φθάνει το 2% για ολόκληρο το ποσό του ετήσιου εισοδήματος, οπότε η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογουμένου θα φθάνει στα 600 ευρώ (30.000Χ2% = 600).
Πάντως θα υπάρχουν και φορολογούμενοι που θα γλιτώσουν το «χαράτσι» καθώς από την εισφορά εξαιρούνται:
- Οι εφάπαξ αποζημιώσεις των φυσικών προσώπων που καταβάλλονται λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης ή τα εφάπαξ καταβαλλόμενα βοηθήματα από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δημοσίων υπαλλήλων.
- Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
* Τέλος επιτηδεύματος: Από φέτος και κάθε χρόνο εφ' όρου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, ο επιτηδευματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας, με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα πληρώνει τέλος επιτηδεύματος. Το Τέλος ειδικά για φέτος είναι 300 ευρώ. Από του χρόνου αυξάνει στα 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες πόλεις, πλέον των 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας, το Τέλος περιορίζεται σε τόσους μήνες όσοι και η λειτουργία της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Συνεπώς όποιοι διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμα και οι συμβασιούχοι, θα πληρώσουν το Τέλος. Αν το κλείσουν τώρα, θα πληρώσουν Τέλος μόνο για όσους μήνες διατηρούσαν το δελτίο. Εξαιρούνται επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όσοι δραστηριοποιούνται κατά τα πρώτα 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις εφόσον ο επιτηδευματίας θέλει 3 χρόνια να συνταξιοδοτηθεί (έτος συνταξιοδότησης λαμβάνεται το 65ο έτος ηλικίας).
* Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
Της εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, τα αυτοκίνητα των αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, μήκους μέχρι 6 μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.